Ve bir ses yükseldi veda hutbesinden;
Yüce Rabbim, Peygamberi vasıtasıyla kadınlara “onlar sizin emanetinizdir” diyor
Peki kadın gerçekten “emanet” olarak görüldü mü?
Cahiliye dönem dediğimiz devirde kız çocukları öldürülüyordu. İslamiyet, kadınların gerçek değerini vermiş ve el üstünde tutulan “EMANET” olarak görmüştür.
EVET;
Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günüdür.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bir kutlama günü değildir. Bir anma, hatırlatma FARKINDALIĞI arttırma günüdür. Toplumun bir yarısının diğer yarısı ile eşit olduğunun anlaşılmasına yapılan vurgudur. 8 Mart tüm dünyada ezilen, sömürülen emekçi kadınların direniş yaparken yanarak hayatlarını kaybettikleri bir gündür.
“8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ”
Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış, uluslar arası bir gün haline getirilmiş ve bu kadınlarla 8 Mart 1857 ABD New York kentinde bir tekstil fabrikasında yükselen alevlerin arasında mahsur bırakılan KADINLARIN ACI DOLU ÇIĞLIKLARININ bugün ki, meşalesini yaktığı GÜNDÜR. Söz konusu fabrikada kadınlar içeriye kilitlenmiş ve çıkan yangın sonucunda tam bir katliam yaşanmıştır. Ve bu olayda haklarını arayan 129 kadın işçi can vermiştir. Ve tam bu hazin olaydan 53 yıl sonra 1910’da toplanan 2. Uluslar arası kadınlar konferansında 129 kadın işçinin can verdiği 8 Mart Günü oy birliği ile “dünya Kadınlar Günü “ olarak kabul edilmiştir.
Ülkemiz için ise ; 5 Aralık 1934 Kadın hakları bakımından çok önemli bir gün olup, bu tarihte kadınların milletvekili seçme seçilme hakkına sahip olmuşlardır. Bu hakkın tanınması ile 128 kadın milletvekili seçilerek TBMM’de göreve başlamıştır. Bu temsil oranı ile dünya ülkeleri arasında 2. Sırada yer almıştır.
Mustafa Kemal Atatürk, 1925’te Kastamonu’da yaptığı konuşmasında şöyle der; toplumu kalkındırmak istiyorsak, izlememiz gereken daha emin ve daha etkili bir yol vardır. O da kadınları çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadının, bilimsel, toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur. “ bu konuşma ile kadın- erkek eşitliği ilkesini açıkça ortaya koyan Atatürk, Birleşmiş Milletlerin, 20 yıl sonra kabul ettiği Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi’nin 1. Ve 2. Maddesi ile yayımladığı ilkeleri, çok daha önce dile getirmiştir.
Kadın ve erkek eşitliğinin konuşulduğu bu günlerden, insan olmanın anlaşıldığı günlere, daha iyi bir GELECEK için, daha eşit ve özgür GELECEKLERE diyerek, bu bağlamda kadına yönelik her türlü şiddete de ayrıca “DUR” diyoruz. Dünyada, özellikle de ülkemizde 2020 yılında 300 ü aşkın kadın cinayetleri yaşanmışken; 2021 yılında ise maalesef bu sayı artarak 65 günde 67 kadın cinayeti gerçekleşmiştir, hatta dün bile 2 kadın hunharca katledilmiştir. Öncelikle “Gelecek Partisi Van İl Başkanı” olarak, bir insan ve bir erkek olarak kadına yönelik şiddetin her türlüsüne karşıyım ve esefle kınıyorum.
Ve BİZLER “ARTIK YETER DİYORUZ” …..
Gelecek Partisi Van İl Başkanı, Abdulhekim KARABIYIK olarak da, Tüm kamuoyuna sesleniyorum; Gelin, kadın cinayetlerine karşı ortak bir tavır alalım, saldırı ve tehdit altında olan kadınlara sahip çıkalım.
Buradan iktidara da sesleniyorum; “Hukuki muideleri uygulamak için hiç tereddüt etmeyin.”
Ve aynı zamanda Tüm siyasi partilere sesleniyorum;
Bir çok konuda görüş ayrılığımız olabilir,