Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

[email protected]

girne

Kardan Mürekkep filmi gösterime girdi

03 Aralık 2021
Kardan Mürekkep filmi gösterime girdi

Kardan mürekkep filmi tarihten gelen bir göç hikayesini anlatmaktadır.Filmde Van Devlet tiyatrosu oyuncuları ve Van'dan üç oyuncu yer almaktadır.Pazar günü TRT 1 ekranlarında saat 13.00 da Gösterime girecektir.

Van Gazetesi ailesi TRT 1'de yayınlanacak olan "Kardan Mürekkep" oyuncularını konuk aldı. 


Yeliz Çeliktaş,"Ailece Van Devlet Tiyatrosunda bir geçmişimiz var. Van Devlet Tiyatrosunda o dönem görev yapan müdiresi kızım Eylül'e film teklifinde bulunmuştu. TRT Van bölgesinde yaşayan oyuncuların oynamasını istemişti. Kısa ön çekim istenilmişti ve TRT ekibi çok beğendi ve ardından Rüzgar'ın projeye dahil olması ve daha sonra halaya bir ihtiyaç vardı ve ben dahil oldum. Film çok ağır şartlarda çekildi.  Yaz ve kış çekimlerimiz oldu. Ortalama film çekimlerimiz yedi ve sekiz ay oldu. İyi bir iş teslim ettiğimizi düşünüyorum. Çok iyi ve profesyonel ekip karşımıza geldi. Ekip çok güzel çalışmalar yaptı. Van iline gelen 50 kişilik TRT ekibiyle geldiler. Film ilk önce TRT belgesel için çekildi. Film çok olduğu için TRT 1'de hafta sonu yayına alınacaktır. Bizler, çok iyi işler başardığımıza inanıyoruz. Bu pazar gününü heyecanla bekliyoruz."dedi. Jan Rüzgar Yüzgeç,"Daha önce tiyatroda oyun oynadım. İlk TRT'ye çağırdıklarında çok heyecanlıydım. Önce kuzenim Eylül'ü çağırdılar ve benzerlikten dolayı beni de çağırdılar. Çekim aşamasında çok zorluk çektik. Yarıya kadar karda çekim yaptık."dedi. Eylül Çeliktaş,"8. sınıf öğrencisiyim. Önümüzde bir sınavımız var. Daha öncesinde Van Devlet Tiyatrosunda iki kez oynadım. TRT'de oyuncu olarak kabul edildiğim için çok mutlu oldum. Kendim ve ekip arkadaşlarım adına çok iyi çekimler yaptık. Ayaklarımızda bot olmadığımız halde çekim yaptık. Çok zorlu şartlarda çekimler yaptık. Gelecekte oyunculuk kariyerime devam etmek isterim."dedi. 


DOĞU ANADOLU MUHACİRLERİNİN DOKUNAKLI ÖYKÜSÜ TRT’DE


Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, 1. Dünya Savaşı yıllarında yaşanan bir insanlık dramını ekranlara getirmeye hazırlanıyor. 1914- 1917 yılları arasında Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan iç göçün hikâyesi, “Kardan Mürekkep” adıyla dramatik belgesel formatında 5 Aralık 2021 tarihinde saat 13.00’de TRT 1’de ekrana gelecek. 60 dakikalık "Kardan Mürekkep," Bitlis ve Varto’da yaşayan iki ailenin gerçek yaşam hikâyesi ekseninde içgöçü, kış aylarının dondurucu soğuğunda evini yurdunu terk etmek zorunda kalan insanların çektiği sıkıntıları, yaşadıkları acıları izleyiciye sunuyor. Yapım, bu konudaki ilk belgesel film çalışması olacak.  

KARDAN MÜREKKEP NE ANLATIYOR ? 

Türkiye'de, “Muhacirler” denilince akla ilk gelen Balkan ve Kafkas göçmenleri. Ancak I. Dünya Savaşı yıllarında Rus işgali ve Ermeni çetelerinin baskılarıyla, özellikle Karadeniz ve Doğu Anadolu'dan yaklaşık 1.5 milyon kişi “iç göç” ile evinden, yurdundan ayrıldı. Savaşın bilinmeyene sürüklediği bu insanların 700 bini yollarda öldü. Söz konusu göçün başrolündeki Muhacirler bu konuda genellikle suskun kaldı. Maalesef bu döneme dair tarihi gerçeğe ilişkin çok fazla çalışma da yapılmadı. Büyük bir acının yaşandığı dönemi belgeselleştirmek adına TRT İç Yapımlar Dairesi Başkanlığı tarafından “Kardan Mürekkep” dramatik belgeseli hazırlandı. Yapım, Prof. Dr. Halil Değertekin’in, bu konuda yazılmış az sayıda eserlerden biri olan “Muhacirler” isimli belge - romanından uyarlandı. Değertekin, romanda anne ve babasının hikâyesini anlattı. Rusların bölgeye gelmesiyle birlikte kış koşullarında evlerini  terk edip, kimi zaman soğuktan kimi zaman da açlıktan ve hastalıktan ölen insanların öykülerini ekrana getiren dramatik belgeselin çekimleri kar altında ve güç şartlarda yapıldı. Eve dönüşlerinin çekimleri ise yaz sıcağında gerçekleştirildi. Belgeselde 1. Dünya Savaşı yıllarının atmosferi canlandırıldı. Yöre halkının da kamera karşısına geçtiği dramatik belgeselin drama sahnelerinde Van Devlet Tiyatrosu oyuncuları, Bitlis Belediyesi Tiyatro Topluluğu, Bitlis Girişimci Kadın Derneği, Tiyatro AKOT oyuncuları rol aldı, ayrıca yöre halkı da kamera karşısına geçti. Bitlis Valiliğinden, Bitlis Eren Üniversitesinden, Kızılay’dan ve Bitlis halkından destek alınan dramatik belgeselin çekimlerinde kameramanından kostümcüsüne TRT personeli görev yaptı. Yönetmenliğini Nurtaç Erimer’in, yapımcılığını Cafer Şanal’ın, görüntü yönetmenliğini Yüksel Şipka’nın, yardımcı yönetmenliğini Neslihan Çolakoğlu’nun ve uygulayıcı yapımcılığını Serkan Avcı’nın üstlendiği dramatik belgeselin senaryosu ise Banu Mertyürek Güler’e, özgün müziği Musa Göçmen’e ait. Kurgusu da Yusuf Şen ve Özgür Arıkan tarafından yapıldı. 



Oyuncular 

Doğukan Özman

Ceren Erlüle

Azade Küçükaycan

Hasan Çağdaş Kılıç 

Yeliz Çeliktaş

Ergin Güven, Gül Göktekin, Cihan Olan

Çocuk Oyuncular: Eylül Çeliktaş, Jan Rüzgar Yüzgeç, Polat Ok Ekipte ayrıca şu isimler yer aldı:

Kamera: Cevat Güzeldere - Haluk Ertuğrul - Ersan Taşdöğen - Halit Gürsoy

Sanat Yönetmeni: Erhan Akgün

Ses: Serkan Yavuz - Serkan Bilgili - Rıza Başgün

Işık: Serhat Çakır - Mehmet Ayçiçeği - Veli Dönder

Aksesuar: Kamil Yurtsever - Ertan Başbuğ

Kostüm: Melek İsmailvelioğlu - Meryem Taş - Sema Yılmaz - Tuğba Atıcı - Yeliz Buyruk

Terzi : Nurettin Özkan

Dekor: Alparslan Çağlar

Butafor: Ali Özdoğan

Makyaj: Sibel Alp

Görsel Efekt: Nejat Semerci - Hakan Doğu - Tuna Başaran - Armağan Küpeli

Ses Tasarım ve Miks: Özgür Arıkan - Ahmet Gökhan Coşkun

Yapım Yardımcısı: Zerrin Yavuz

Danışman: Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur - Öğr. Gör. Mehmet Törehan SERDAR

Şaryo: Mustafa Ergenç - Kenan Ay - İbrahim Elibal

Jeneratör:  Raşit Portakal - İbrahim Yaldız

Set Ekibi: Ferhat Gökmen - Mustafa Dalkılıç - Sait Uygun

Işık Ekibi: Muammer Ak - Uğur Kartal - Baran Özdemir - Mehmet Akif Acar 

Ulaşım: Mehmet Özdemir - Bünyamin Aytaç İlkay - Çağlar Yılmaz - İsa Yüksel - Emin Gümüşçivi

Aydın Demir - Savaş Akça - Yakup Sarıata - Hacı Naci Kaya - Murat Kutlu - Adnan Akpınar

Erol Gökoğuz



Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.