Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

[email protected]

italyano

D. Mehmet Doğan Van’da anıldı

10 Ekim 2024
D. Mehmet Doğan Van’da anıldı

11 Ağustos 2024’te vefat eden Türkiye Yazarlar Birliği Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Van Gençlik Merkezleri’nin Yüzüncü Yıl Şubesinde düzenlenen bir törenle anıldı.

Merhum Doğan’ın şairlik yönüne vurgu yapılan ve şiirlerin okunduğu törende, Türkiye Yazarlar Birliği Van Temsilcisi ve Van Yazar ve Şairler Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki TAŞTAN ve TYB üyesi Birol DUMAN birer konuşma yaptılar.


Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Zeki Taştan; “Ömrünü bu milletin bekası, ilerlemesi ve kültürel kalkınmanın gerçekleşmesi için harcayan ve geçtiğimiz günlerde vefat eden D. Mehmet Doğan’ı Van’da anmak bizim için hem hüzünlü hem de buruk bir vefadır. 17 Kasım 2022’de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde düzenlenen Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni’nde açılış konuşması yapan Merhum Doğan, Van’a olan muhabbetini belirtmiş ve “Roman ve Romanda Tarih Sempozyumu’nun Van’da yapılması bizim için memnuniyet verici. Binlerce yıllık bir tarih sahnesi olan Van bu defa tarih ve roman ilişkisinin konuşulduğu bir faaliyete ev sahipliği yapıyor.” sözleriyle memnuniyetini belirtmişti.” diyerek konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bugün Mehmet Doğan gibi düşünce ve eylem adamlarını anmak O’nu gençlerle buluşturmak oldukça önemlidir. Çünkü Doğan, kariyer konuşmaları çerçevesinde okullarda konferansa davet edilen ve tek başarısı, zenginlik, rütbe almak, yüksek makamlara gelmek gibi maddî çerçeveleriyle örnek gösterilen birçok kişiden önce tıpkı hayranı olduğu ve üzerinde sayısız çalışma ve etkinlik yaptığı Mehmet Akif gibi mücadeleci yönü, azmi, manevî cephesi, vatan sevdası, doğruluğu, dürüstlüğü, ahlâki değerlere verdiği önemiyle anılması ve hepimize gerçek bir rol model olarak sunulması gereken ender şahsiyetlerden biridir. Bizim de Türk düşünce tarihinde önemli yeri olan ve kültürel derinliğiyle birçok kişiye ışık tutan D. Mehmet Doğan’ı anmamız ve özellikle gençlerle buluşturmamızın en önemli sebeplerinden birisi de budur. Hasta olduğu dönemde bile yerinde durmayan, Mehmet Akif Ersoy’u ‘ana’ toprakları olan Buhara’da anmak için yola koyulan ve hastalığı artmasına rağmen Ankara’da da Akif’i anma törenlerine katılmayı ihmal etmeyen Doğan, çok sevdiği Mehmet Akif Ersoy’a kavuşarak Tacettin Dergâhının yeni sakini olmuştu. Onun “Çizgilerde Yaşamak” adlı şiirinde geçen “Hepimiz baş başayız ölümle şimdi burda / Bambaşka bir sevgidir çizgilerde yaşamak” dizelerinden ilhamla, kendisinin gönlümüzde büyük bir yeri olduğunu; eserleri, düşünce dünyası ve görüşleriyle hep aramızda yaşayacağını belirterek sözlerimi tamamlamak istiyorum. Şairlik cephesi de olan Doğan’ı şiirlerle anmak bizim için de bir ilk olacaktır.”

VANYAŞAD Başkan yardımcısı ve TYB üyesi Birol DUMAN da D. Mehmet Doğan’ı hayatı, eserleri ve düşünce dünyasıyla anlattı. Duman, Merhum Doğan’ın hem düşünce derinliği hem de eylemsel cephesiyle aktif olan ender yazarlardan biri olduğunu belirtti. Program, şiirlerin okunmasıyla tamamlandı. 


Çizgilerde Yaşamak

Hepimiz baş başayız ölümle şimdi burda,

Bambaşka bir sevgidir çizgilerde yaşamak.


(D. Mehmet Doğan)


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.