Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

[email protected]

girne

Van’da Gurme ve Gastronomi Fuarı’nın İkincisi Başlıyor

20 Ağustos 2024
Van’da Gurme ve Gastronomi Fuarı’nın İkincisi Başlıyor

Van’ın zengin mutfak kültürünü ve yöresel lezzetlerini tanıtmak amacıyla düzenlenen Gurme ve Gastronomi Fuarı’nın ikincisi, gastronomi severlerle buluşmak için geri dönüyor.

Kahvaltısı ve onlarca çeşit yöresel lezzetiyle gastronomi kentleri arasında önemli bir yere sahip olan Van’da Gurme ve Gastronomi Fuarı’nın ikincisi düzenlenecek. Fuara ilişkin bilgi veren Van TSO Başkanı Takva, Van’ı gastronomi liginin üst sıralarına çıkaracaklarını söyledi.İlki geçen yıl düzenlenen Van Gurme ve Gastronomi Fuarı’nın ikincisi 12 Eylül’de kapılarını açacak. Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) öncülüğünde düzenlenecek Gurme ve Gastronomi Fuarı’nın lansman toplantısı yapıldı.Coğrafi işaret tescilli ürünlerin yanı sıra, 81 ilden yöresel yemekler, bakliyat, hububat, baharat, yağ, et ve et ürünleri, unlu mamuller, çikolata, şekerleme, dondurma, süt ve süt ürünleri, kahve, çay ve ekipmanları, kahvaltı ürünleri, donmuş gıdalar, kuru gıdalar ve konserve gibi ürün gruplarının yer alacağı Van Gurme ve Gastronomi Fuarı, 12-15 Eylül tarihleri arasında Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.


Fuarın lansman toplantısında basın mensuplarıyla bir araya gelen Van TSO Başkanı Necdet Takva, “Geçen yıl çok butik bir şekilde ilkini gerçekleştirdiğimiz Van Gurme ve Gastronomi Fuarı’mız, özetle Ankara, Trabzon, Erzurum, Hakkari, Diyarbakır ve Sivas illerinden, 12 ilimizden de 27 firma olmak üzere 39 firmanın katımıyla gerçekleşmişti.  Geçen yıl oldukça keyifli, heyecanlı, hoşça zaman geçirdiğimiz ilk kez belki de başta coğrafi ürünlerimizi aynı zamanda diğer yemeklerimizi de sahnelediğimiz bir deneyim oldu. 22 bin 875 kişi fuarımızı ziyaret etti.” dedi.

BİRÇOK İLDEN ONLARCA FİRMA, ODA VE BORSA FUARDA YER ALACAK

Fuara katılacak illeri açıklayan Takva, “Vanlı Ahmet Özer’in başkanlığını yaptığı Esenyurt Belediyesi başta olmak üzere, Ankara, Trabzon, Kars, Balıkesir, Diyarbakır, Hakkari, Siirt, Malatya, Aydın, Şanlıurfa ve Hatay’dan firmalar katılım sağlayacak. Yurt dışı katılım olarak İran’a da bir stant ayırdık. Fuarımızın bu yılki konuk illeri Trabzon ile Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olacak. Bunun yanı sıra Diyarbakır TSO, Kars TSO, Balıkesir Edremit TSO ve Ticaret Borsası, Bingöl TSO ile Iğdır TSO aktif katılım sağlayacak. Ağrı ve Doğubeyazıt Ticaret ve Sanayi Odaları birlikte katılım sağlayacaklar. Bu yıl böyle bir destekle karşı karşıyayız. İki gün önce TOBB Başkanımızla bir araya geldik ve fuara davet ettik. Hem fuarın açılışına katılacak hem de istihdamın yıldızlarını ödüllendirmek aynı zamanda da bölge oda, borsa buluşması yapmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

ULUSAL PEYNİR YARIŞMASI DÜZENLENECEK

Fuar kapsamında düzenlenecek etkinliklere değinen Takva, “Fuarımızda yemek üzerine sergiler ve söyleşiler düzenlenecek. Bir de spesifik alanda bir yarışma düzenleyeceğiz. Geçen yıl genel bir yemek yarışması düzenlemiştik. Bu yıl salt bölgede üretilen ürünler olmamakla birlikte bütün Türkiye’den yarışmacılara açık olacak bir peynir yarışması yapacağız. Konser ve çocuk şenlikleri olacak. Yerel sanatçılarımızın oluşturduğu bir grubun çok dilli sahnesi olacak. ülkemizde gastronomi ligini yöneten kentler var. Bursa, Gaziantep, Afyonkarahisar ve Diyarbakır bu konuda önemli çalışmalar yürütüyor. Dolayısıyla biz de şehrimizi ve bölgemizi bu ligin en üst sıralarında temsil etmek üzere çalışma yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.


BÖLGEMİZ GASTRONOMİ KONUSUNDA TARİHİNDEN GELEN BÜYÜK BİR  MALZEME İÇERİYOR”

Van’ın gastronomide ülkenin en büyük illerinden biri olduğuna vurgu yapan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve İpekyolu Expo Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Güler, “Özellikle günümüzün trendlerinde olan gastronomi konusunda bölgemiz gerçekten tarihinden gelen büyük bir  malzeme içeriyor. Dolayısıyla bu konuda ticaret odamızın el atması hem ilimiz hem de bölgemiz için önem arz ediyor. Van kendi bünyesinde tarihi ve doğasının yanında gastronomide de ülkenin en büyük illerinden biri. Bu fuarın da buna hizmet edeceğine, turizm ve tanıtımına da katkı sunacağını umut ediyoruz. Geçen yılki fuara göre yüzde yüz büyüdüğünü görebiliyorum. 50 üzeri firma ile açacağız fuarımızı. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcklıoğlu’nun katılacak olması da önem arz ediyor. Bu fuar, markalaşıp büyüdükçe Van’ın gerçekten de lokomotifi olacak fuardan biri olacak. Önümüzdeki yıllarda bu fuarı büyüterek ilerleyeceğiz. Bölge ülkeleri ve Avrupa’dan da büyük katılımların olacağı fuar olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Van TSO Meclis Başkanı Turan Avcı ise “Van Ticaret ve Sanayi Odası her zaman olduğu gibi Van da yine kentte kendisine ve yönetimine vazife alması çok kıymetlidir. Bu fuarda bunlarda bir tanesidir. Bu yıl 2. Sini düzenleyeceğimiz fuar belki de 10 yıl sonra çok önemli yerde olacağını gösteriyor. Türkiye’nin enleri arasında yer alçak. Emeği geçenlere teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.Toplantı soru cevap şeklinde sona erdi.


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.