Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

[email protected]

girne

Haniye suikastına bölge ülkelerinden ilk tepkiler

31 Temmuz 2024
Haniye suikastına bölge ülkelerinden ilk tepkiler

Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da öldürülmesinin ardından bölge ülkelerinden ilk tepkiler; kınama, intikam ve birlik mesajları içerdi.

Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da ikamet ettiği konuta İsrail ordusunun düzenlediği hava saldırısında öldürüldü. Haniye'nin öldürülmesinin ardından bölge ülkelerinden ilk tepkiler geldi. Türkiye saldırıyı lanetlerken İran intikam sözü verdi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh ise birlik çağrısı yaptı.


FİLİSTİNLİ LİDERLER BİRLİK ÇAĞRISI YAPTI

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas lideri İsmail Haniye'ye yönelik suikastı "korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme olarak" nitelendirerek, Filistin için birlik çağrısında bulundu.


Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan haberlere göre, Devlet Başkanı Abbas, Haniye'ye yönelik suikastı şiddetle kınadı.


Haniye'nin öldürülmesini korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme olarak nitelendiren Abbas, Filistin halkını da İsrail işgaline karşı direnme ve birlik olmaya davet etti.


Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh de Haniye'nin öldürülmesini şiddetle kınadı.


Hamas liderine yönelik suikastı tehlikeli gerilim olarak değerlendiren Şeyh, İsrail'in Filistin halkına karşı saldırılarını topyekün artırdığı bu dönemde birlik ve direniş çağrısı yaptı.


Hamas lideri İsmail Haniye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda uğradığı terör saldırısında öldürülmesine tepki gösteren Filistinli esnaf Nablus'ta kepenk indirdi.


ERDOĞAN: ŞİDDETLE KINIYOR VE LANETLİYORUM

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasına ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu, "Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye yönelik Tahran'da gerçekleştirilen kalleş suikastı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum" ifadesini kullandı.


"Bu suikast; Filistin Davasını, Gazze'nin şanlı direnişini ve Filistinli kardeşlerimizin haklı mücadelesini akamete uğratmaya, Filistinlilerin moralini bozmaya, onları sindirmeye yönelik bir alçaklıktır" ifadelerini paylaşan Erdoğan, şunları kaydetti:


"Daha önce Şeyh Ahmed Yasin'e, Abdülaziz El Rantisi'ye ve daha pek çok Gazzeli siyasi isme yapılan menfur saldırıların amacı ne ise İsmail Haniye kardeşime yönelik düzenlenen suikastın amacı da odur; ancak siyonist barbarlık bugüne kadar olduğu gibi emellerine yine ulaşamayacaktır. İslam dünyasının daha güçlü duruşu ve insanlığın ittifakıyla inşallah Gazze'deki zulüm ve soykırım başta olmak üzere İsrail'in coğrafyamızda estirdiği terör mutlaka son bulacak, bölgemiz ve dünyamız huzura kavuşacaktır.


Bunun için Türkiye olarak bütün yolları denemeye, bütün kapıları zorlamaya ve Filistinli kardeşlerimizi tüm imkanlarımızla, tüm gücümüzle desteklemeye devam edeceğiz. 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, özgür, egemen ve bağımsız Filistin Devleti'nin tesisi için çalışmayı sürdüreceğiz. Menfur saldırı sonucu şehit olan kardeşim İsmail Haniye'ye Allah'tan rahmet; ailesine sabır, Gazzeli ve Filistinli kardeşlerimiz ile İslam alemine başsağlığı diliyorum. Rabb'im cennetiyle, cemaliyle müşerref eylesin."


DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: SAVAŞI BÖLGESEL BOYUTA YAYMA HEDEFİ TAŞIMAKTADIR

Dışişleri Bakanlığı, ise Haniye'nin Tahran'da öldürülmesine ilişkin, "Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz" ifadelerini kullandı.


Bakanlık, suikaste ilişkin yazılı açıklama yaptı.


Açıklamada, "Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz. Kendi vatanlarında, kendi devletlerinin çatısı altında huzur içinde yaşayabilmek için Haniye gibi yüz binlerce şehit veren Filistin halkına başsağlığı diliyoruz" denildi.


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin barışa erişme niyetinde olmadığının bir kez daha gözler önüne serildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:


"Bu saldırı, aynı zamanda Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır. Uluslararası toplum İsrail'i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır. Türkiye, Filistin halkının haklı davasını desteklemeyi sürdürecektir."


İRAN: HANİYE'NİN KANI YERDE KALMAYACAK

İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Naser Kanani, İran İslam Cumhuriyeti'nin İsmail Haniye'nin öldürülmesinin boyutlarını ve ayrıntılarını araştırmaya devam ettiğine dikkat çekerek, Haniye'nin kanının yerde kalmayacağını söyledi. Kanani, Haniye'in Tahran'da öldürülmesinin İslam Cumhuriyeti ile Filistin arasındaki bağı güçlendirdiğini söyledi.


RUSYA: SİYASİ CİNAYET

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, suikastın siyasi bir cinayet olduğunu ve bölgede gerilimin tırmanmasına yol açacağını söyledi.


Bogdanov, Rus RİA haber ajansına yaptığı açıklamada, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da gerçekleştirilen suikast sonucu öldürülmesine tepki gösterdi.


Söz konusu durumun çok kötü olduğunu vurgulayan Bogdanov, "Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi suikasttır ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır" ifadelerini kullandı.


ÇİN'DEN KINAMA

Al Jazeera'nin haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien de Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin suikasta uğramasına ilişkin açıklama yaptı.  


Lin, her türlü suikast ve şiddet eylemine kesinlikle karşı çıktıklarını ve bunu kınadıklarını bildirdi.


Pekin'in, "bu olayın bölgesel durumda daha fazla istikrarsızlığa yol açabileceğinden derin endişe duyduğunu" belirten Lin, Gazze'de mümkün olan en kısa sürede kapsamlı ve kalıcı bir ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı.


Öte yandan AA'nın ulaştığı İsrail Ordu Sözcülüğü Birimi yetkilisi ise, "Haniye’nin Tahran’da düzenlenen İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğruluyor musunuz?" sorusuna "Dünya basınında bu konuda yayımlanan haberler hakkında yorum yapmıyoruz" yanıtını verdi.


CNN'de yer alan ismi belirtilmeyen Beyaz Saray yetkilisi de açıklamasında, "Haniye'nin İran'da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördük" ifadesini kullandı. 


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.