Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

[email protected]

girne

Eş Başkan Şedal duyurdu Kadınlara JINKART müjdesi

12 Haziran 2024
Eş Başkan Şedal duyurdu Kadınlara JINKART müjdesi

Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı Meclisinde kadınlara JINKART müjdesi verdi.

Van Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Haziran Ayı toplantıları sürüyor. Önemli gündem maddeleri ve komisyon raporlarının ele alındığı Haziran ayı Meclis Toplantısında kadınlara yönelik JINKART başta olmak üzere müjde niteliğinde birçok karar alındı. 


Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal başkanlığında Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantının 30’uncu birleşiminde, kent konseyi hazırlık çalışmaları ve kadınlara yönelik kararlar damga vurdu. 


*Kadınların çeşitli ihtiyaçlarını sağlayabileceği matikler kurulacak*


Toplantıda kadının toplumdaki yeri ve önemine değinen Eşbaşkan Neslihan Şedal, “Sizler de biliyorsunuz hem gelmiş olduğumuz fikriyat, hem de partimizin kadın politikaları ve yerel yönetimler deneyimimize baktığımızda yaşamın tüm alanlarında kadının rengini, kadının sözünü, kadının irade olabilmesi ve söz kurabilmesi için hem mücadelemiz devam ediyor aynı zaman da kurumsallaşmamız da gittikçe güçleniyor. Kadın yaşam merkezimiz sevgili Eşbaşkanlar  Hatice Çoban ve Bekir Kaya döneminde açılmıştı. O zaman da kadın istihdamına dönük  çalışmalar yürütülmüştü ve kadınların ekonomisini geliştirmek,  eğitim-araştırma alanlarını arttırmak aynı zaman da  şiddetle mücadeleye dönük çok alan açılmıştı. Dolayısıyla o günden bugüne aslında bu alanda büyük bir tecrübeye sahibiz. İki aylık süre içerisinde bu kursların, bu alanların niteliğini daha fazla geliştirmeye dönük çalışmalarımız devam ediyor. 

Özellikle JINKART projemiz de bu çalışmaların devamı niteliğinde. Aynı zamanda geçtiğimiz ay imzaladığımız toplu iş sözleşmesinde de kadınların kamusal alana etkin katılabilmesi için bir sözleşme imzaladık. Bu sözleşme kapsamında kadınların özellikle belli günlerde izinli sayılması, 25 Kasım, 8 Mart ve ayda bir gün regl iznine yer verildi. Bu temelde hayata geçireceğimiz birçok proje olacak. Bu aydan itibaren hızlıca başladık. Daha kapsamlı yürütebilmek için Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın kapsamını genişleteceğiz. Kooperatiflerimizden tutalım da her türlü üretim atölyelerine ve eğitim  atölyeleri de  hızlı bir şekilde açılacak. Yine her sokakta petmatiklerin kurulması, aynı zaman da kadınların çeşitli ihtiyaçlarını sağlayabileceği matikler oluşturmuş olacağız” dedi. 



*’Jîn Kadın Masası’nı oluşturduk’*


Göreve geldiklerinden bu yana kadınlarla ilgili çalışmalar konusunda çok yoğun talepler aldıklarını aktaran Eşbaşkan Şedal, “Kadınlarla buluşmalarımız devam ediyor. Aynı zamanda web sitemiz üzerinden de Jîn Kadın Masası’nı oluşturduk. Bunun alt yapısı hazırlanıyor. Burada kadınlar taleplerini bu masa üzerinden bizlere ulaştırabilecekler. Biz de ilgili daire başkanlığında bulunan arkadaşımızla bu noktada çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kadınların taleplerini sadece görevlendirdiğimiz kadın çalışanımız görebilecek ve bizlere yansıtacak. Bizler de hem kadın komisyonu olarak, hem de kadın genel sekreter yardımcısı arkadaşlarımız üzerinden bu taleplere daha hızlı bir şekilde geri dönüşler sağlamaya çalışacağız. Kadınların şiddet ortamından uzaklaşacağı ve  özgür bir yaşam sürebileceği  kurumlarımız da kapatılmıştı. Kayyım döneminde kapatılmış sığınaklar aynı zamanda Sayıştay raporlarına da yansımıştı. Dolayısıyla bizler bu yaşam alanlarını yeniden açabilmek için hızlıca çalışmalarımızı başlattık. Şiddetle mücadele alanlarımızı en yakın zamanda kadınların hizmetine sunacağız. 


*Kadınlara JINKART müjdesi*


Kentte ciddi anlamda bir yoksulluk ve işsizlik problemi olduğunu vurgulayan Eşbaşkan Şedal, sözlerini şöyle tamamladı: “İlimizde maalesef çok ciddi bir işsizlik ve yoksulluk sorunu var. Söz konusu kadınlara geldiğinde çok daha derin bir kadın yoksulluğuyla karşı karşıya kalabiliyoruz. Dolayısıyla yaşamın her alanından mahrum bırakılan kadınlar özellikle ulaşım alanında da çok ciddi sorunlar yaşıyorlar. Sadece bir ulaşım sağlama çalışması olmayacak bu uygulama. JINKART aynı zamanda kültürel ve sosyal yetkinliklerle katılma noktasında ücretsiz hizmet sağlayacak. JINKART uygulamasının şimdiden tüm kadınlara hayırlı olmasını diliyorum.”


*’Kent konseyi çalışmasını önemli buluyoruz’*


Daha sonra söz alan Meclis Başkan Vekili Tuncer Sağınç ise, kent konseyinin önemine değinerek, “Toplumsal katılımın en üst seviyede sağlanabileceği, kadınlar başta olmak üzere her kesimin bu meclis içerisinde kendisini ifade etmesi için kent konseyi çalışmasını önemli buluyoruz. İlgili kanun maddesinden yola çıkarak genelgemizi sunduk. Meclisimiz de uygun görürse bizler bu çalışmamızın startını vermek istiyoruz” diye konuştu. 

Meclise sunulan teklif oy birliği ile kabul edildi. 


Mecliste ayrıca Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporda belirtilen Gezici Sağlık Aracının Van İl Sağlık Müdürlüğüne devrinin iptali, Kent Estetiği ve Yerinde Dönüşüm Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, Sanat Turizm ve Tarihi Yerleri Koruma ve Araştırma Tanıtım Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, Yaşı İlerlemiş Bireyler ve Dezavantajlılar Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, Emek Komisyonu tarafından hazırlanan rapor ile Uyuşturucu Bağımlılığı ile Mücadele Komisyonu tarafından hazırlanan rapor  da görüşüldü. 

İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporunun görüşülmesi ise oy birliği ile Cuma günü yapılacak mecliste görüşülmek üzere ertelendi. 


Meclis’in dördüncü oturumu ise yarın saat 08.00’de yapılacak.


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.