Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

[email protected]

girne

DEM Parti Vanspor’u Meclis Gündemine Taşıdı

06 Mayıs 2024
DEM Parti Vanspor’u Meclis Gündemine Taşıdı

DEM Parti Van Milletvekillleri Vanspor’da yaşanan haksızlıkların, şike ve hile iddialarını Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a sordu.

TFF’nin Vanspor’a karşı yaşananları görmezden geldiği belirtilen açıklamada, hakemlerin yanlı tutum sergilediği ifade edilerek Esenler Erokspor maçlarının incelenmesi gerektiği vurgulandı.

DEM Parti Van Milletvekillleri Vanspor’da yaşanan haksızlıkların, şike ve hile iddialarını Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a sordu. TFF’nin Vanspor’a karşı yaşananları görmezden geldiği belirtilen açıklamada, hakemlerin yanlı tutum sergilediği ifade edilerek Esenler Erokspor maçlarının incelenmesi gerektiği vurgulandı.

DEM Parti Van Milletvekilleri Pervin Buldan, Zülküf Uçar, Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Sinan Çiftyürek, Gülderen Varli ve Mahmut Dindar futbol dünyasında yaşanan haksızlıklar için soru önergesi sundu. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın cevaplaması istemiyle sunulan önergede, “ Türkiye’de spor müsabakalarında fair play kurallarının ihlal edildiği birçok vaka dönem dönem kamuoyuna yansımaktadır. Fair Play; dürüst oyun, dürüst davranış olarak ifade edilmekle birlikte gerçek anlamı etik üstü davranıştır. Etik davranış, kuralları her konuda dürüstlükle ve saygıyla uygulamak demektir. Türkiye Futbol Federasyonu’nun Fair Play Talimatı’na göre Fair Play; “Futbol oyununu dürüstlük içinde oynama, rakibine sportmence davranma düşüncesinden hareketle, müsabakalara katılan kulüpler, futbolcular, hakemler, teknik adamlar, kulüp yönetici ve mensupları ile seyircilerin: (a) Futbol Oyun Kurallarına riayet etmeleri, (b) Rakip takım futbolcularına, yönetici ve teknik heyetine, müsabaka görevlilerine, seyircilere, medya mensuplarına sportmence davranmaları ve bu konuda her türlü çabayı harcamaları, (c) Maçlara katılan herkesin, maçtan önce, maç sırasında ve maç sonrasında, maçın sonucuna ve müsabaka görevlilerinin verdiği kararlara saygılı davranmaları,” şeklinde tanımlanmıştır. “ denildi.


“HAKEMLER YANLI TUTUM SERGİLEDİ”

Esenler Erokspor maçlarında hakemlerin yanlı tutum sergilendiği belirtilen açıklamada, “Ancak 21 Nisan 2024 tarihinde oynanan Bucaspor - Esenler Erokspor maçına inceleme yapılması durumunda; hakemlerin Bucaspor’un net 2 penaltısını vermediği, Esenler Erokspor’un birinci golü atmadan önce yedek kulübesinden bir futbolcunun saha içerisine girip kural hatasına yol açtığı görülmüştür. Birçok duraklamaya rağmen bu maçın ilave süre ile tamamlanması gerekirken maç 90 dakika dahi bitmeden sonlandırılmıştır. Hukuken bu maçın hakkı Bucaspor lehinde olması gerekirken Erok Spor’a puan verilmiştir. Bir sonraki hafta Adıyaman Spor ile oynayan Erok Spor’a yönelik hakemlerin yanlı bir tutum içerisinde olduğu, Adıyaman Spor futbolcusuna haksız kırmızı kart verildiği birçok yorumcu ve gözlemci tarafından ifade edilmiştir. “ ifadelerine yer verildi.


“İTİRAZLARA RAĞMEN TFF HAREKETE GEÇMEDİ”

Vanspor’da yaşananlara ilişkin yapılan açıklama ve itirazlarına rağmen TFF’nin harekete geçmediği belirtilen açıklamanın devamında, “Vanspor’un yaşananlara ilişkin açıklama ve itirazlarına rağmen TFF harekete geçmemiştir. Bu sebeple ligin son haftasında Erokspor ile karşılaşan Serikspor’un U19 takımı ile sahaya çıkması ve 6 – 0 yenilmesi şaibe, şike ve hile iddialarını daha da güçlendirmiştir. Buna karşı Vanspor, Bursaspor’la karşılaştığı maçta şike ve şaibeleri protesto ederek maçtan çekilmiştir. Çünkü 2’nci Lig Beyaz grubunda yaşanan şüpheli durumlar neticesinde, şampiyon olma ihtimali yüksek olan ve 2’nci sırada bulunan Van BB Spor Kulübünün şampiyonluğu engellendiği iddia edilmiştir. Kamuoyu, Vanspor aleyhine futbola bir müdahalenin olduğunu düşünürken TFF’den bir açıklama beklemektedir. Dolayısıyla Vanspor camiası ve taraftarları, yaşanan bu haksızlığa karşı itiraz taleplerinin dikkatle incelenmesi, futbolda fair play talimatnamesinin uygulanması gereklidir. Yaşanan haksızlıkların, şike ve hile iddialarının incelenmemesi durumunda hem spor yönetimine hem hakemlik kurumuna hem de konu hakkında ilgili federasyonun tutumuna yönelik iddialar kamuoyunda karşılık bulacaktır. Tarafsız bir inceleme heyetinin son maçları inceleyerek tüm iddiaları ayrıntıları ile araştırılarak gerekli adımların atılması gerekmektedir. “ ifadeleri kullanıldı.


DEM Parti Van Miilletvekilleri Gençlik Ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın Cevaplaması İstemiyle Şu Soruları Sordu:

Bu bağlamda:

1) 2. Lig Beyaz Grup içerisinde son 5 haftalık maçların incelenmesine yönelik TFF’ye veya bakanlığınıza yapılmış bir inceleme ve soruşturma başvurusu mevcut mudur?

2) Kamuoyuna yansıyan görüntü ve değerlendirmelerde açıkça şike ve hile olduğu iddia edilen durumlara ilişkin res’en soruşturma başlatılması amacıyla bir girişimde bulunacak mısınız?

3) Erok Spor’un kendi grubunda “şampiyon yapılması” amacıyla son maçlarında şike yapıldığına dair iddialara ilişkin devam eden bir soruşturma mevcut mudur?

4) 2. Lig Beyaz Grup’ta görev alan hakemler nasıl belirlenmektedir? Tüm liglerde şike ve hilelerin önüne geçmek amacıyla hangi tedbirler alınmaktadır?

5) Van BB Spor’un süreç içerisindeki itirazlarına ilişkin başlatılan bir soruşturma veya inceleme var mıdır? Başlatılan bir soruşturma var ise kamuoyu ile ne zaman paylaşılacaktır?

6) 2. Lig Beyaz Grup’ta oynanacak Play-Off müsabakaları için alınan önlemler nelerdir? Bahse konu olan şike, hile ve yanlı hakem kararlarına ilişkin oynanacak müsabakaların hakemleri nasıl seçilecektir?

7) Türkiye’de spor müsabakalarında şike ve hilelerin önlenmesine yönelik alınan tedbirler nelerdir? Bakanlığınızın aldığı tedbirler var ise buna rağmen şike iddiaları neden gündeme gelmektedir? Bu tedbirlerin geliştirilmesine yönelik hangi çalışmaları başlatacaksınız?

8) Türkiye’de sporun finansmanının şeffaflaştırılması ve denetlenmesi nasıl sağlanmaktadır? Bu bağlamda gelecek dönemler için hangi tedbirler alınacaktır?



Vanhaber  - Vanhaberleri   Vansokakhaber 




Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.