Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

[email protected]

girne

İş Cinayetlerindeki Ölüm Sebepleri

01 Mayıs 2024
İş Cinayetlerindeki Ölüm Sebepleri

Son üç ayda meydana gelen iş cinayetlerinde ezilme, göçük, trafik kazaları ve diğer nedenlerle hayatını kaybeden işçi sayısı endişe verici boyutlara ulaştı. İş sağlığı ve güvenliği alanında daha etkin önlemler alınması çağrıları yükseliyor."

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin son raporuna göre, Türkiye'de iş kazaları ve işçi ölümleri endişe verici boyutlara ulaştı. Son üç ayda ülke genelinde en az 425 işçi çalışırken hayatını kaybetti. Bu acı verici kayıpların içinde 16 çocuk işçi ve 22 yaşlı çalışan da bulunuyor. Rapora göre, Van gibi işsizlikle boğuşan bölgelerdeki işçiler, iş bulma umuduyla batıya göç ederken, birçoğunun geriye cesetleri dönüyor. Bu durum, işçi hakları ve güvenliği konusunda ciddi endişeleri arttırıyor.İş Sağlığı ve Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin son raporuna göre, Türkiye'de iş kazaları ve işçi ölümleri endişe verici boyutlara ulaştı. Son üç ayda ülke genelinde en az 425 işçi çalışırken hayatını kaybetti. Bu acı verici kayıpların içinde 16 çocuk işçi ve 22 yaşlı çalışan da bulunuyor. Rapora göre, Van gibi işsizlikle boğuşan bölgelerdeki işçiler, iş bulma umuduyla batıya göç ederken, birçoğunun geriye cesetleri dönüyor. Bu durum, işçi hakları ve güvenliği konusunda ciddi endişeleri arttırıyor.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, iş kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısını açıkladı. Verilere göre bu yılın ilk 3 ayında yaşanan en az 425 işçi hayatını kaybederken, Mart ayında ise 115 işçi hayatını kaybetti. Veriler en çok cinayetin inşaat ve yolda gerçekleştiğini ortaya koydu. Ocak ayında 161, Şubat ayında 149 ve Mart ayında 115 olmak üzere üç ayda en az 425, her gün “en az” 5 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İşçi ölümlerinde ilk sırada inşaat işkolu geliyor. Bu noktada bir hususa dikkat çekmek gerekiyor. Bu yılbaşıyla birlikte 11 deprem şehrimizde inşa faaliyetleri hızlanırken bölgede en az 32 inşaat işçisi hayatını kaybetti. Türk inşaat şirketlerinin yurtdışında yaptıkları işlerde de can kayıpları sürüyor. Sadece bu inşaatlara çalışmak için giden 6 işçi hayatını kaybetti. Şoförlerin ölümü trafik kazası olarak görülüyor. Oysa yoğun aşırı-fazla-yoğun çalıştırma, araçların bakımının yetersizliği ve yol sorunları birçok şoförün ölümüne yol açıyor. Üç ayda 58 şoför trafik kazasında hayatını kaybetti. Gemi işçisi 13 kişi yaşamını yitirirken üç ayda en az 14 motokurye hayatını kaybetti, onlarca kurye yaralandı.

VANLI İŞÇİLER BAŞKA İLLERDE HAYATINI KAYBETTİ


İnşaat sezonunun başlamasıyla beraber Vanlı işçiler batı illerine göç etmeye başladı. Özellikle Antalya, Muğla, İstanbul, Ankara gibi batı illerinde yoğunluk oluşturan işçiler, ekmek parası için zorluklara da göz yumdu. Bu illerde yaşanan işçi ölümlerinde aralarında Vanlı işçilerin de yoğunlukta olduğu görüldü. Basına ve sosyal medyaya yansıyan onlarca Vanlı işçi ölümleri mevcut.




100 ÖLÜMÜN 17’Sİ GENÇ VE ÇOCUK


14 yaş ve altı 4 çocuk, 15-17 yaş aralığında 12 genç/çocuk ve 18-25 yaş aralığında 57 genç işçi hayatını kaybetti. Yani her yüz ölümün 17’si genç ve çocuk. Üç ayda 16 çocuk işçi hayatını kaybetti. ISIG MESEM’i son dönemde ön plana çıkaran çocuk işçiliğini mesleki eğitim adıyla pazarlayarak “bir gün okulda dört gün işyerinde” diyerek “ öğrenci” adıyla kitleselleştirmesi, eğitim ile sanayiyi iç içe geçirmesi ve böylece çocukların devlet eliyle ucuz işgücü olarak işgücü pazarına fırlatılması olarak ifade etti. Bu durum (özellikle mevsimlik tarımda sıkça meydana gelen çocuk işçi ölümlerini) şehir içine taşımakta ve görünür kılmakta olduğu ifade edildi. Her ne kadar MESEM son aylarda öne çıksa da çocuk iş cinayetlerinin büyük çoğunluğunu eğitim kapsamında olmayan çırakların; tarım, inşaat, motokurye, sokakta çalışan çocukların ölümleri oluşturduğuna dikkat çekildi.



İŞ CİNAYETLERİNİN İŞKOLLARINA GÖRE DAĞILIMI


İnşaat, Yol işkolunda 105 işçi; Taşımacılık işkolunda 58 işçi; Tarım, Orman işkolunda 38 emekçi (18 işçi ve 20 çiftçi); Metal işkolunda 31 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 27 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 27 işçi; Madencilik işkolunda 24 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 24 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 16 işçi; Ağaç, Kağıt işkolunda 10 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 9 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 8 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 8 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 6 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 6 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 6 işçi; Enerji işkolunda 4 işçi; elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 18 işçi hayatını kaybetti.

ÜÇ AYDA GERÇEKLEŞEN İŞ CİNAYETLERİNİN NEDENLERİ


ezilme, göçük nedeniyle 82 işçi; trafik, servis kazası nedeniyle 79 işçi; yüksekten düşme nedeniyle 77 işçi; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 61 işçi; patlama, yanma nedeniyle 22 işçi; intihar nedeniyle 21 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 20 işçi; nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 14 işçi; şiddet nedeniyle 11 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 9 işçi; diğer nedenlerden dolayı 29 işçi hayatını kaybetti.


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.