Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

Van TSO’nun İran Mesaisi: Transit Geçiş ve Gelincik Kapısı Müjdesi!

08 Mart 2024
Van TSO’nun İran Mesaisi: Transit Geçiş ve Gelincik Kapısı Müjdesi!

Van Ticaret ve Sanayi Odası heyeti, İran ile sınır ticaretinde önemli adımlar için çalışmalarını sürdürüyor.

Son görüşmede alınan kararlar, yaş sebze-meyve ticaretinin başlaması ve Gelincik Sınır Kapısı'nın açılmasıyla bölgedeki ekonomik ilişkileri güçlendiriyor.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO); 2014 yılında başlattığı “Yüzümüzü İran’a Dönüyoruz” projesi kapsamında İran İslam Cumhuriyeti ilişkilerini geliştirmeye devam ediyor. Van TSO heyeti İran’a düzenlediği son çalışma programından iki müjdeli haber ile döndü.


Her yıl çalışma programları düzenleyen, toplantılar gerçekleştiren, sorun ve çözüm önerilerini İranlı yetkililere ileten Van TSO, dün Batı Azerbaycan Bölge Vali Yardımcısı Javad Karami ile görüştü. Heyette; Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fevzi Çeliktaş, Başkan Yardımcısı Mehmet Değer, Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Faruk Altınal, Meclis Üyeleri Letif Ersanlı ve Fuat İnanç ile Dış Ticaret Meslek Komite Üyeleri Seyfettin Gözüpek ve Hakan İzgi yer aldı. Urmiye Ticaret, Sanayi, Madencilik ve Tarım Odası Başkanı Ghasem Karimi öncülüğünde Vali Yardımcısı Javad Karami ile görüşen Van TSO heyeti; sınır ticareti ve sınır kapısında yaşanan sorunları iletti. 


ÇELİKTAŞ: GÜÇLENEREK DEVAM ETMEKTE


Toplantıda konuşan ve sorunları dile getiren Başkan Vekili Çeliktaş şunları söyledi: “Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde tarihe dayanan güçlü bağların yanı sıra, devletlerarası ekonomik ve diplomatik ilişkilerin de büyük rol oynadığı bir gerçekliktir. Dolayısıyla tüm süreçlerde değişen yönetimler ve dünyanın konjonktürel gelişmelerine rağmen devletlerarası ikili ilişkiler başta olmak üzere her iki ülke vatandaşlarının kadim dostluk ilişkileri, akrabalık bağları ve ticari alışverişleri güçlenerek devam etmektedir.”


“SIKI İLİŞKİLER GELİŞTİRİLMİŞTİR”


Van TSO’nun gelişen ilişkilerdeki misyonuna değinen Çeliktaş, “Odamız bugüne kadar İran ile ilişkilerin geliştirilmesi hususunda önemli bir misyon üstlenmiştir. Özellikle son yıllarda Oda Yönetim Kurulumuz çeşitli dönemlerde İran'a çalışma programları düzenlemiş; Urmiye, Salmas, Khoy, Erdebil, Tebriz kentleri ve Van illeri arasında sıkı ilişkiler geliştirilmiştir. Başta zatıâliniz olmak üzere, tüm İranlı bürokratlarla yapmış olduğumuz görüşmelerde göstermiş olduğunuz yaklaşımlar ve ev sahipliğiniz bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir.” İfadelerini kullandı.


TEŞEKKÜR


Başkan Vekili Çeliktaş konuşmasında Van TSO Başkanı Necdet Takva ve Urmiye Ticaret Odası Başkanı Ghasem Karimi’ye teşekkür etti. Çeliktaş şunları söyledi: “Bugünkü ziyaretimiz için Urmiye Ticaret, Sanayi, Madencilik ve Tarım Odası Başkanı Ghasem Karimi’ye çok teşekkür ederiz. Her zamanki gibi misafirperverlikleri ve görüşmelerimize yapmış oldukları öncülük çok kıymetli. Ayrıca, Yönetim Kurulu Başkanımız Necdet Takva’da İran ile ilişkilerimizin başlangıcından bugüne kadar gelen süreçte büyük bir teşekkürü hak ediyor. 2014 yılından bu yana İran girişimleri ve bizleri bu noktada motive etmesi, gayreti göz ardı edilemez.”


Vali Yardımcısı Karami’ye iletilen sorun, talep ve çözüm önerileri;


• Kapıköy Gümrük Kapısı’nın transit ticarete açılması

• İran bankalarının Van’da şube açması

• İran Konsolosluğu’nun Van’da hizmet vermesi

• Gelincik ve Çilli Kapılarının açılması

• Türkiye-İran Ortak OSB kurulması

• Türk-İran Ticaret Odası’nın önemi

• Tahran, Urmiye-Van uçak ve tren seferleri yapılması

• 2 Ülke vatandaşlarının Kapıköy’den kimlikle giriş-çıkış yapması

• Kapıköy ve Razi kapılarına ek peron yapılması ve yeterli memur atanması


“TRANSİT GEÇİŞ” BAŞLIYOR


Yapılan görüşmede konuşan Batı Azerbaycan Bölge Vali Yardımcısı Javad Karami, transit geçiş ve Gelincik Sınır Kapısı için 2 müjdeli haber verdi. Karami, “Şubat-Nisan tarihleri arasında sınır ticaretine konu yaş sebze ve meyve ürünlerini taşıyan tırların geçişine kısa süre içerisinde başlanacaktır. Günlük 20-25 tır geçişine yönelik, Hoy ve Razi Sınır Kapısı ile görüşmelerimizi yaptık. Tam kapasite tır geçişleri içinde altyapı ve ulaşım noktasında çalışmalarımız devam ediyor.” Dedi.


GELİNCİK İÇİN TEMEL ATILIYOR


Vali Yardımcısı Karami’nin bir diğer müjdesi ise Gelincik Sınır Kapısı oldu. Gelincik’in temel atma tarihini veren Karami şöyle konuştu: “2 Ülkenin liderleri geçtiğimiz aylarda bir araya geldi ve Van’dan İran’a ikinci bir kapının açılması gerektiğini açıkladı. Bu kapı bizim tarafta Salmas’ta bulunan Güzereş, sizin tarafta ise Başkale’de bulunan Gelincik Sınır Kapısı’dır. Bizler önümüzdeki hafta içerisinde kapımızda temel atma törenimizi gerçekleştireceğiz. Atacağımız temel ile birlikte çalışmalarımızı hızlandıracak ve kısa süre içerisinde ikinci kapımızı da hayata geçirmiş olacağız.”


KARİMİ: 2 GÜZEL HABER ALDIK


Toplantıda konuşan Urmiye Ticaret, Sanayi, Madencilik ve Tarım Odası Başkanı Ghasem Karimi ise, “Bugün 2 güzel ve müjdeli haber aldık. Van TSO ile çok güzel ilişkilerimiz ve bu ilişkiler kapsamında çalışmalarımız var. Transit geçiş ve Güzereş (Gelincik) 2 tarafından çok istediği bir talep. İnşallah bugün konuşulan ve atılan ilk adımlar daha sonra transit geçişin sürekliliğine ve Güzereş Kapısı’nın açılmasına vesile olacaktır.”


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.