Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

Hamas'ın ateşkes için sunduğu şartlar belli oldu

07 Mart 2024
Hamas'ın ateşkes için sunduğu şartlar belli oldu

Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasına ve esir takası gerçekleştirilmesine ilişkin görüşmeler uzun süredir devam ediyordu.

Bu kapsamda geçtiğimiz hafta sonu Mısır'ın başkenti Kahire'de dolaylı görüşmeler başlamıştı.


Mepa News'in Rai al Youm'dan aktardığı habere göre Hamas liderlerinden Halil el Hayye, Hamas'ın ateşkes konusundaki öneri ve şartlarını Mısır istihbarat teşkilatı başkanı Abbas Kamil'e iletti. Hamas'ın önerisinin Mısır üzerinden İsrail'e iletileceği kaydedildi.


Buna göre Hamas'ın Gazze'de ateşkes için ileri sürdüğü şartlar şu şekilde:


"1- Esir takası anlaşmasının uygulanmasından bir hafta önce Gazze'deki saldırıların durması.


2- İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmeyi taahhüt etmesi, bu çekilmenin gerçekleşeceğine dair uluslararası garantiler verilmesi.


3- Ateşkesin "insani ara" değil "saldırıların tamamen sona ermesi" adıyla (kalıcı ateşkes şeklinde) gerçekleştirilmesi.


4- Gazze'de yerlerinden edilen insanların rahat bir şekilde evlerine geri dönüşünün sağlanması.


5- Anlaşmanın yürürlüğe girdiği ilk günden itibaren Gazze'nin İsrail tarafından "güvenlik bölgelerine" bölünmeksizin kalması ve her noktaya insani yardımların girişine izin verilmesi.


6- Şartların ihlal edilmeden uygulandığı bir haftalık ateşkes sonrasında esir takasının başlaması.


7- Serbest bırakılan Filistinli mahkumlar Filistin topraklarından, kendi yaşadıkları bölgelerden başka hiçbir yere gönderilmeyecek.


8- Gilad Şalit'in takas edildiği anlaşmada serbest kalmasına rağmen yeniden tutuklanan 57 Filistinli mahkumun serbest bırakılması.


9- Filistin toprakları ve Kudüs'te tutuklanan mahkumların anlaşmanın ana parçasıdır. Hamas İsrail'in bu maddeyi veto etmesini kabul etmeyecektir.


10- Her İsrailli mahkum grubu serbest bırakılmadan 48 saat önce Hamas ve diğer Filistinli grupların serbest bırakacakları İsraillilerin isim listesini açıklayacak. Daha önceden bir liste açıklanmayacak.


11- İlk olarak Hamas İsrail'e serbest kalmasını istediği Filistinli mahkumların bir listesini sunacak. İlk olarak bırakılacak 160 kişi eski tarihlerde tutuklananlar ve yüksek cezalar alanlar olacaktır. Bunlar arasında Mervan Bergusi, Ahmed Sadat, Abdullah Bergusi, İbrahim Hamid ve Abbas es Seyyid de bulunacaktır.


Listedeki diğer kişiler ise şöyledir:


- Eski tarihlerde tutuklananlar ve yüksek cezalar alanlar (grup ve coğrafyaya bakılmaksızın)


- Tüm kadınlar (grup, coğrafya veya aldığı cezaya bakılmaksızın)


- Tüm hastalar (cezası, yaşı veya kimliğine bakılmaksızın ki bunların başında mahkum Velid Daka gelmektedir.)


- Yaşlılar (uluslararası ilkelere göre 60 yaş ve üzerindekiler yaşlı olarak addedilmektedir.)


- Tüm çocuk ve gençler (cezası ve kimliğine bakılmaksızın. Uluslararası ilkelere göre 18 yaş ve altındakiler çocuk olarak addedilmektedir.)


- İlk gruplar serbest bırakıldıktan sonra ikinci grupların kapsamlı bir ateşkes anlaşmasıyla beraber serbest bırakılması. İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesi ve bölgeye yardım geçişlerinin açılması."


Rai al Youm'un haberine göre Hamas, bu taleplerinin yerine gelmemesi halinde hayattaki İsrailli rehinelerin ve diğer İsraillilerin cesetlerinin İsrail'e iade edilmeyeceğini belirtti.


Hamas ve İsrail henüz konuya ilişkin bir açıklama yapmadı.


Hamas ateşkes görüşmelerinin bir önceki turunda da bölgeye yardım girmesine, kalıcı ateşkese ve İsrail'in çekilmesine dair benzer şartlar sunmuştu. Ancak İsrail bu şartları kabul etmemişti.


Ateşkes görüşmelerinin başarısız olması halinde İsrail'in Refah bölgesine saldırı başlatmasından endişe ediliyor.


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.