Şehrivan Gazetesi İmtiyaz Sahibi Yunus Emre Aykaç, In açıklamaları...
İnternet haberciliğinin bir düzene oturması, merdiven altı internet medyacılığının önünün kesilmesi için geçtiğimiz haftalarda Van İnternet Medyası Birliği (Van İMB) kuruldu.
Kentteki 5 önemli internet haber sitesi olan; Wanhaber, Şehrivan Gazetesi, Van Gazetesi, Van Ekspres ve Gazetevan tarafından kurulan Van İMB, çıktığı yolda başarılı olma konusunda oldukça iddialı. Kurulduğu günden itibaren “olması gereken” denilen birlik, kısa-orta-uzun vadede internet medyacılığına sağlayacak katma değerinin yanı sıra Van ve Türkiye için önemli bir rol model olacak.
VAN İMB NEDEN KURULDU?
Birliğin kuruluş amacı, yapacağı çalışmalar ve diğer merak edilenleri, Van İMB Üyesi ve Şehrivan Gazetesi İmtiyaz Sahibi Yunus Emre Aykaç, TRT GAP Radyosu’na anlattı. Aykaç ilk olarak birliğin kuruluş amacıyla ilgili bilgiler vererek şöyle konuştu: “İnternet haberciliği sorun sadece Van ile bölgenin bir sorunu değil. Türkiye genelinde son 5 yılda yaşanan mevcut bir sorun. Hemen herkes kurduğu bir internet haber sitesi ile künye belirtmeden, gazetecilik adı altına yalan-yanlış haberler yapabiliyor. Bizde Van’da bunun önüne geçmek istedik. Bu işe emek veren, ekmeğini bu işten kazanan, vergisini veren, sigorta yatırına, istihdam yaratan, adresi ve künyesi belli olan arkadaşlar var. İnternet medyacılığını saymış olduğumuz başlıklar altında yapan arkadaşlar ile bir araya geldik ve oluşumu (Van İnternet Medyası Birliği - Van İMB) kurma kararı aldık.”
TÜRKİYE GENELİNE ROL MODEL OLACAK”
Birliğin önemine değinen Aykaç, Van’ın yanı sıra Türkiye geneline rol model olacağına vurgu yaptı. Aykaç, “Bu oluşumdaki en büyük hedeflerimizden bir tanesi internet haberciliği/internet medyasının bir düzen için bu işi yapmalarıdır. Yeri yurdu belli olan, künyesinde kim olduğu yazılan, devlete vergi veren ve herkes tarafından kabul gören bir kesim oluşturmak adına Van İMB’yi hayata geçirdik. Van’da elbette gazetecilerin üye olduğu bir gazeteciler cemiyeti var. Yok değil. Ancak bizim oluşumumuz daha çok internet medyacılığını kapsıyor. Şu aşamada internet medyasının yasallaşması mümkün olmadığı için biz buna ön ayak olmak istedik. İnşallah Türkiye geneline rol model olacak bir olmuşun ilk temellerini biz atmış oldu.” İfadelerini kullandı.
AYKAÇ: MESLEĞE ZARAR VERİYOR
Künyesi ve kim tarafından açıldığı belli olmayan internet sitelerinin gazetecilik mesleğine zarar verdiğini aktan Aykaç sözlerini şöyle sürdürdü:
“Az öncede belirttiğim gibi. Son dönemlerde kim tarafından açıldığı ve haber kaynağının kim/kimler olduğu belli olmayan internet siteleri, gazetecilik mesleğine ne yazık ki zarar veriyor ve ciddi prestij kaybına neden oluyor. Gazeteciliğe olan inanç zedeleniyor, güven ne yazık ki kalmıyor. Bu doğrultuda, ilk etapta ilimizde 5 önemli internet haberciliği yapan isimler ile kuruluşumuzu ilan ettik. Kuruluş sonrası gerek şehrimiz genelinde gerekse de bölgesel anlamda ciddi katılım talepleri aldık. Hem gazetecilik mesleğini yürüten kişiler hem de kamu kurum kuruluşları tarafından önemli destek mesajları aldık. Daha sonra birliğe katılmak isteyen internet medyası mensuplarına şartlarımızı söyledik. Bu şartlar elbette ki çok afaki şartlar değil. Bir vergi levhanız olsun, künyenizde muhatap belli olsun, insanların ya da devletin ulaşabileceği bir kaynak olsun dedik.”
“GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM EDİYOR”
Yerel basının ulusal basına göre daha farklı bir seviyede olduğuna değinen Aykaç, birliğin büyümesi adına görüşmelerinin devam ettiğini vurguladı. Aykaç, “Yerelde yapılan en ufak bir haber ikili ilişkilerden dolayı farklı yerlere çekilebiliyor, kötü niyet olarak kullanılabiliyor. Bizde bunun önüne geçmek adına Sayın Valimizi ziyaret ederek birliğin amacını anlattık. Aynı şekilde Basın İlan Kurumu Van Bölge Müdürlüğünü de ziyaret ederek yaşananları ve kendimizi anlattık. Bu iki görüşmeden de olumlu sonuçlar aldık. Yaptığımız görüşmeler sonrası 20’ye yakın talep aldık. Bu şekilde birliğimizi büyütmeye ve genişletmeye devam edeceğiz. Görüşmelerimiz, söylemiş olduğumuz şartlar altında devam ediyor. Şu anda bir birlik/platform olarak kurulduk. İleri de daha da büyüyerek farklı bir seviyeye gelmek istiyoruz.” Şeklinde konuştu.
BİRLİK İLERİ DE NE YAPACAK?
Van İMB’nin geleceği ile ilgili soruya cevap veren Aykaç şunları söyledi: “Kuruluşta yer alan 5 internet sitesi Google’da sıralaması olan ve gerek kent geleninde gerekse Türkiye’de bilinene internet siteleridir.
Koronavirüs (COVİD-19) salgını nedeniyle her kesime gidip kendimizi anlatamadık. Ancak görüşme yaptığımız ve yapmadığımız tüm kesimlerle ileri ki süreçte bir araya gelip, internet medyacılığı yapan herkesin bir araya getirip ne yapmak istediğimizi anlatacağız. Bu sayede internet medyacılığı ile uğraşanlar de bir düzen içerisinde ve muhatap bir şekilde işini yapabilecek. Bunu da kısa, orta ve uzun vadeye bölerek yapacağız. Bunu yaparken bir süre sonra artık gazeteciliğin yanı sıra önemli sosyal sorumluluk projelerine imza atacak, gazeteciliğin yanı sıra her kesime dokunacak, eğitimler düzenleyecek bir seviyeye geleceğiz. Tabi bu dediğim gibi kısa-orta-uzun vade projelerimiz arasında yer alıyor.”
AYKAÇ: BİRLİK OLMAYA DAVET EDİYORUZ
Türkiye’de internet medyasının çok hızlı büyüdüğünü dile getiren Aykaç, bu büyümenin orantısız ve düzensiz olduğuna dikkat çekti.
Aykaç son olarak; Birliğin, Türkiye’nin internet medyasına ön ayak olacağına inandığını sözlerine ekleyerek, “Bizim dışımızda; Bölgemiz ve ülkemizde internet haberciliği yapan tüm illerin birlik ve benzeri yapılar adı altına, daha düzenli ve muhatabı belli internet medyalarının kurulmasına ön ayak olmalarıdır.
Yapılacak olan bu çalışmalar yalan-yanlış haberciliğin önüne geçeceği gibi gazeteciliğin ne kadar kutsal ve önemli bir meslek olduğunu da göstermiş olacaktır. Tüm kesimleri birlik olmaya davet ediyoruz.” Mesajı verdi.