Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

[email protected]

girne

Van Milletvekili Mecliste Kürtçe Konuştu

20 Şubat 2024
Van Milletvekili Mecliste Kürtçe Konuştu

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Milletvekilleri, Meclis’te görüşülen Aile Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bütçelerine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Milletvekilleri, Meclis’te görüşülen Aile Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bütçelerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nın politikalarına eleştirilerde bulundu.


Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Van Milletvekilleri, Meclis’te görüşülen Aile Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bütçelerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nın politikalarına eleştirilerde bulundu.



Sayyiğit, eğitimdeki bölgesel eşitsizliğe dikkat çekerek, gençlerin geleceksizlik kıskacında olduğunu ifade etti. Türkiye'de çocuk yoksulluğunun ciddi boyutlarda olduğunu belirten Sayyiğit, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğunda ikinci sırada yer aldığını ve bu durumun acil çözüm gerektirdiğini söyledi.


Özellikle 0-17 yaş arasındaki çocukların yetersiz beslenme ve sosyal dışlanma riski altında olduğunu vurgulayan Sayyiğit, eğitimin her aşamasında ücretsiz okul yemeği verilmesi önergesini sunduklarını ancak bu önergenin AKP ve küçük ortaklarının oylarıyla reddedildiğini belirtti.


Sayyiğit, eğitimdeki sorunların temel nedenlerinden birinin AKP'nin eğitim politikaları olduğunu ifade ederek, "AKP'nin eğitimin temel değerlerini aşındırıp dindar ve kindar nesil yetiştirme gayesi taşıması, başarısızlığın temel sebeplerinden biridir" dedi.Konuşmasında Kürtçe'ye de vurgu yapan Sayyiğit, "Dilimiz de Kürtçedir. Kürtçe de bizim kırmızı çizgimizdir" diyerek, Kürtçe'nin önemine dikkat çekti. Kürtçe'nin asimilasyon ve inkâr politikalarından etkilendiğini ve Kürtlerin ana dilinde eğitim hakkının gasp edildiğini belirten Sayyiğit, bu durumun devam etmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.


Sayyiğit, konuşmasının sonunda Türkiye'de konuşulan dillerin çeşitliliğine ve bu zenginliğe rağmen hâlâ tek dil, tek millet, tek mezhep anlayışının sürdüğünü eleştirdi. Kürt halkının taleplerine vurgu yaparak, Kürtçe ana dilinde eğitim hakkının tanınması gerektiğini ifade etti.


Milletvekilinin konuşmasına AKP-MHP ve İYİ Parti sıralarından tepkiler geldi, ancak Sayyiğit, Kürtçe olarak son sözlerini sarf ederek, "Dilimiz de Kürtçedir. Kürtçe de bizim kırmızı çizgimizdir" dedi. Tepkiler üzerine "Tercüman kadrosu getir" diyen Sayyiğit, konuşmasını tamamladı.


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.