Türkiye, geçtiğimiz yılın şubat ayında Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve "asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerle sarsıldı. 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, 11 ilde etkili olurken ülkeyi de derin bir acıya boğdu. Depremlerin etkisiyle Türkiye, uluslararası yardımı içeren 4. seviye alarmı ilan edildi. Van ve ülke asrın felaketiyle tek yürek oldu.
Türkiye, geçtiğimiz yılın şubat ayında Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve "asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerle sarsıldı. 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, 11 ilde etkili olurken ülkeyi de derin bir acıya boğdu. Depremlerin etkisiyle Türkiye, uluslararası yardımı içeren 4. seviye alarmı ilan edildi. Van ve ülke asrın felaketiyle tek yürek oldu.
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat'ta saat 04.17'de 7,7 büyüklüğünde, ardından Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu yıkıcı depremler, sadece Kahramanmaraş'ı değil, aynı zamanda Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ'ı da etkileyerek asrın felaketini beraberinde getirdi. Depremin etkisiyle 53 bin 537 vatandaşımız hayatını kaybederken, 107 bin 213 kişi de yaralandı. Van'dan Türkiye'nin birçok iline kadar hissedilen felaket, ülkeyi büyük bir yasa boğdu. Acılı aileler, kaybettikleri sevdiklerinin ardından gözyaşı dökerken, Türkiye tüm birimleriyle acıyı paylaşma ve yardıma koşma çabası içerisine girdi. Türkiye, depremin yarattığı acil durumu göz önüne alarak uluslararası yardım talebinde bulundu ve 4. seviye alarm ilan etti. Bu çerçevede, 93 ülkeden gelen arama kurtarma ekipleri, bölgede yoğun bir şekilde çalışmalara katılarak enkaz altında kalanları kurtarmak için seferber oldu. Uluslararası dayanışma, Türkiye'nin bu zorlu süreci aşmasında önemli bir destek sağladı. Ülke genelinde ilan edilen 7 günlük milli yas boyunca, Türkiye birlik ve beraberlik içinde acıyı paylaşarak, depremin yol açtığı yıkımın onarımına odaklanmaya çalıştı. Hükümet, afetzedelerin yanında olmak ve hasarın en kısa sürede giderilmesi için gereken adımları atmaya devam ediyor.
85 MİLYON BİRBİRİNE KENETLENDİ
Yurt içi ve yurt dışından seferber olan ekipler, arama-kurtarma çalışmalarını sürdürürken, 85 milyon vatandaş tek yürek oldu. Vanlılar ise daha önce yaşadıkları deprem acısının izlerini silmek adına ilk andan itibaren depremzedelerin yardımına koştu. Her kurtarılan can, yeni bir umut ışığı olurken, enkaz altından sağ kurtarılması için ekipler büyük bir mücadele verdi. Her geçen gün, enkazdan çıkarılan 'yeni canlar', milleti bir arada tutan bir dayanışma örneği oluşturdu.
1 YIL GEÇTİ ANCAK ACISI UNUTULMUYOR
Ülke genelinde 7 gün süreyle milli yas ilan edilen deprem, 120 bin km²'lik alanda 11 il, 124 ilçe, 6 bin 929 köy ve mahallede ağır yıkımlara neden oldu. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında OHAL kararı alınarak bölgede acil önlemler hayata geçirildi. Kamu kuruluşları, mahalli idareler, sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler, depremin etkilediği bölgelere su, gıda, ilaç ve giyecek gibi yaşamsal malzemeleri hızla göndererek afetzedelere destek olmaya çalıştı. 38 bin 901 binanın yıkıldığı depremlerde, 26 bin binada arama-kurtarma faaliyeti gerçekleştirildi. Bölgedeki müdahale çalışmalarında 11 bin 488'i uluslararası, 35 bin 250'si arama-kurtarma, 142 bini güvenlik personeli olmak üzere toplam 650 bin personel görev aldı. 350 çadır kent alanında 645 bin çadır, 414 konteyner kentte ise 215 bin 224 konteyner kurularak depremzedelerin acil barınma ihtiyaçları karşılandı. Deprem sonrasında yaşanan bu büyük felaket, Türkiye'nin birlik ve dayanışma içinde, hızlı ve etkili müdahaleyle toparlanma çabasını ortaya koydu.