Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

DFG Van’da temsilcilik açtı: Özgür basın özgür toplumdur

11 Ocak 2024
DFG Van’da temsilcilik açtı: Özgür basın özgür toplumdur

DFG, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Van’da temsilcilik açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, “’Özgür basın özgür toplumdur’ şiarıyla yolumuza devam edeceğiz” dedi.



Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Van’da temsilciğini açtığı derneğine ilişkin Aydın Perihan Alışveriş Merkezi’nde bulunan ŞanoWan’da etkinlik düzenledi. Etkinliğe, DFG Eşbaşkanı Serdar Altan ile yöneticileri, siyasetçiler, milletvekilleri, avukatlar, gazeteciler, sivil toplum ve meslek örgütleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM PARTİ) Büyükşehir Belediyesi Aday Adaylarının yanı sıra çok sayıda kişi katılırken, etkinliğin düzenlendiği salona, 3 dilde “Çapemenîya azad ciwaka azad” pankartı asıldı.


‘ BİR AVUÇTAN DAHA FAZLAYIZ’


Açılış konuşması yapan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Adnan Bilen, gazetecilere yönelik baskının olduğu süreçlerde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlamadıklarını belirtti. Bilen, “OHAL’den bugüne kadar burada olan herkes büyük bir şekilde tesirini görmüştür. Neredeyse sivil toplum örgütlerinin yaptığı bütün açıklamalarda gazeteciler olarak doğru düzgün bir görüntü çekmemize izin verilmemiştir. Açıklamalarda gazeteci arkadaşlarımız darp ediliyor, tehditlere maruz kalıyor ve bu faşist zihniyetlere karşı her şeye rağmen arkadaşlarımız çok güzel direniyorlar. Gazeteci tutuklanır sesi çıkmaz, tehdit edilir sesi çıkmaz, yerde sürüklenir sesi çıkmaz, hakkında dava açılı sesi çıkmaz. Burada DFG’nin açılmasının gazeteciler için dayanışmayı güçlendireceğine inanıyoruz. Burada bir avuç değiliz bir avuca sığmıyoruz. Biz o havuzun içine girmeyen havuzun dışında duran bu zulme ve baskıya karşı, Kürt gazeteciler dik durmaya devam edecektir. Bu karanlığı ancak birliktelik ve dayanışmayla yok edebiliriz” dedi.


‘BÜYÜK BİR YOL ALACAĞIMIZA İNANIYORUM’


MKG adına konuşan JİNNEWS Muhabiri Zelal Tunç ise, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü engellenmeyen gazeteciler günü olarak kutluyoruz. Biz Kürt basını olarak ve kadın gazeteciler olarak dünyada var olan kötülük zeminine karşı örgütlenerek direnerek cevap oluyoruz.  Evet sayımız az olabilir fakat örgütlenme ve dayanışmayla büyük bir yol alacağımıza inancımız sonsuz” diye belirtti.


‘ÖZGÜR BASININ YANINDAYIZ’


Van Emek Demokrasi Platformu adına konuşan Mihail Atik, özgür basın gazetecileriyle olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Atik, “Özgür basın uzun yılları aşan bir geleneğe sahip. Gazeteciler, alanlarda, sokaklarda en çok saldırı altında olmasına rağmen çoğu zamanda yalnız bırakılıyor. Toplumun ve bizlerin sesi olmak için her alanda, her olayda yanımızda durarak bizlere ses olan özgür basındır. Bin bir baskı politikasına rağmen topluma ses olmaya devam etmiştir. Bu süreçte böylesi bir derneğin açılması büyük bir adımdır ve bizler içinde bir umut kaynağıdır. Direnişin olduğu her alanda bizler için bir mesaj bıraktılar. Her cepheden zulme karşı direnen tek yüz özgür basındır. Emek Demokrasi Platformu olarak bu açılışı çok anlamlı buluyoruz ve özgür basınla her türlüm dayanışmaya sürdürmeye hazırız” diye konuştu.


‘ÖZGÜR BASIN ESKİ MİRASTAN GELİYOR’


DEM PARTİ Van Milletvekili Sinan Çifyürek de DFG temsilciliğinin açılmasının önemine değindi. Serhat bölgesinin geniş bir bölge olduğunu ve DFG’nin bu bölgede güzel çalışmalara imza atacağının altını çizen Çifyürek, “Özgür basın geleneği Rojname Kurdistan gazetesinde bu yana süre gelen bir gelenek. Eski bir mirastan süre gelen bu gazetecilik mesleğinden özgür basın yüzlerce şehidini verdi burada bir kez daha bu şehitleri saygı ve minnetle anıyoruz. Özgür basının gazete yerleri bombalandı, hemen hemen her gün gazeteciler gözaltına alınıyor ve halen tutsak onlarca arkadaşları var buna rağmen direnerek bu zulme cevap oldular.  Durmadılar baş eğmediler, şimdi DFG derneği olarak devam ediyorlar” diye belirtti.


‘BİZLER VARDIK, VAR OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ’


Son olarak konuşan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, Serhat bölgesinde önemli bir günde dernek açtıklarına işaret ederek, şunları söyledi: “Özellikle bizler bugünü seçtik. Onca baskı, işkence ve zulme rağmen özgür basın olacak ve çalışmaya devam edecek, toplumun sesi olmaya devam edeceğimizin mesajını bir kez daha burada veriyoruz. Önemli bir süreçten geçiyoruz ve bu süreçte özgür basının var olması çok önemli ve çok anlamlı.  Bizler çok eski bir gelenekten geliyoruz. Bu uğurda onlarca, yüzlerce arkadaşımız şehit düştü, onları saygı minnetle bir kez daha anıyorum.  Bu mirası bizlere devredenlere  çok şey borçluyuz.  Özgür basın yaşamın her alanında varlığını ispat etti ve ayakta. Bugüne kadar hiç büyük şirketler, devletler bizlerin arkasında durmadı, halkımızın ve değerlerimizin verdiği güçle bu raddeye kadar geldik. Bugün hala onlarca arkadaşımız tutsak bunlardan biri de DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu. Hemen hemen her gün gazetecilere davalar açılıyor, bugün bile gazetecilerle dayanışan 6 gazeteci arkadaşımızın davası görüldü. Özgür basının şiarı, ‘Özgür basın özgür toplumdur.’ Bizler bu şiarla yolumuza devam edeceğiz. Eğer özgür basın özgür olmazsa hiçbir alan özgür olmayacak. Biz vardık, var olmaya devam edeceğiz.”


DFG Van Temsilciliği’ne gazeteci Adnan Bilen seçildi.

Kaynak:M.A

Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.