Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

[email protected]

girne

Depremlerin Önceden haber eden teknoloji üretildi

22 Aralık 2023
Depremlerin Önceden haber eden teknoloji üretildi

Graz Teknik Üniversitesi, navigasyon uydularıyla binalardaki değişimleri 20 bin kilometre uzaktan milimetrik hassasiyetle ölçen bir teknoloji geliştirdi

. Bu yenilikçi sistem, yapıların statik ve dinamik sağlığını inceleyerek potansiyel deprem hasarını en aza indirme potansiyeline sahip. Viyana'daki DC Kuleleri'nde başarıyla test edilen teknoloji, büyük mühendislik yapılarının güvenliği için önemli bir adım olarak öne çıkıyor.


Avusturya'da bulunan Graz Teknik Üniversitesi (TU), binalara potansiyel şiddetli depremlerin neden olabileceği hasarı önceden tespit edebilen yeni bir teknoloji geliştirdiğini duyurdu. Üniversitenin yaptığı açıklamaya göre, navigasyon uyduları kullanılarak 20 bin kilometre uzaktan bile milimetrik hassasiyetle binalardaki değişimler ölçülebiliyor.


Geliştirilen sistem, binaların kondisyonunu ölçerek, potansiyel hasarın en aza indirilmesine olanak tanıyor. Bu yenilikçi yöntem sayesinde, büyük mühendislik yapıları olan köprüler ve barajlar gibi yapıların ömrü hakkında önemli veriler elde edilebiliyor.


TU Jeodezi ve Ölçüm Sistemleri Mühendisliği Enstitüsü Başkanı Werner Lienhart, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu sistemin binayı statik ve dinamik olarak denetlemesi, yapının mevcut sağlığını derinden anlamamızı sağlıyor. Bu da köprüler ve barajlar gibi büyük mühendislik yapılarının ömürlerine dair çok önemli ipuçları veriyor." ifadelerini kullandı.


Geliştirilen sistem ilk olarak Viyana'daki DC Kuleleri'nde başarılı bir şekilde test edildi. Bu teknolojinin, gelecekte inşa edilecek yapıların güvenliği için önemli bir araç olabileceği belirtiliyor.


Vansokakhaber 





Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.