Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

İnci Taneleri" fragmanına yoğun tepki: "Kadın katillerini romantize mi ediyoruz?"

18 Aralık 2023
İnci Taneleri" fragmanına yoğun tepki: "Kadın katillerini romantize mi ediyoruz?"

"İnci Taneleri" dizisinin fragmanında yer alan "Senin aşkın değil sadece, failin olmak da varmış" ifadeleri sosyal medyada tepki topladı, “kadın katillerini güzelleme” olarak yorumlandı.

Yılmaz Erdoğan'ın yazdığı ve başrolünde yer aldığı "İnci Taneleri" dizisinden ilk tanıtım yayımlandı. Ancak ceza indirimleri uygulanan, çoğu zaman da cezasızlıkla ödüllendirilen kadın katillerinin olduğu ülkemizde bir erkeğin ağzından çıkan “Senin aşkın değil sadece, failin olmak da varmış” cümlesi büyük tepki topladı. Dizinin resmi sitesinde ise bu ifadelerin "büyük beğeni topladığı" iddia edildi. Sadece kasım ayında 33 kadının öldürüldüğü ülkede böyle bir cümlenin kullanılması “kadın katillerini güzelleme” olarak yorumlandı.

"SENİN AŞKIN DEĞİL SADECE, FAİLİN OLMAK DA VARMIŞ"

Dizilerin tanıtımlarından yola çıkarak olumlanması ya da hedef gösterilmesi pek doğru bulunmaz. Dizide nelerin öne çıkacağı ve nasıl bir yol izleyeceği bölümler ilerledikçe belli olur. Hangi konular işlenecek, karakterler nasıl bir değişim yaşayacak ya da dizi toplumsal olarak nerede duracak… Ancak bu sefer durum farklı. Yılmaz Erdoğan’ın yazdığı ve başrolünde oynadığı “İnci Taneleri” dizisinin fragmanı büyük tepki topladı. “Beslenme çantamda otlu peynir kokusuydu babam…” dizesine benzer bir romantiklikte okunan “Senin aşkın değil sadece, failin olmak da varmış” cümlesi tepkilerin odağındaydı.

Fragmanda Erdoğan şiirsel bir tonda “Bir gün öylece durup dururken, hiçbir alamet yokken ortada kıyamet de koparmış. Meğer seninle her günümüz bir cennette geçermiş. Meğer senden sonra zaman yaşamak pahasına ölmekmiş. Şimdi yattığım ranzam mezarın kadarmış. Senin aşkın değil yalnız, failin olmak da varmış” diyor. Kanal D’nin resmi internet sitesinde ise bu dizelerin "büyük beğeni topladığı" iddia ediliyor.

10 AYDA 250 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Bu yılın 10 ayında 250, sadece kasım ayında 33 kadının öldürüldüğü Türkiye’de bu cümlenin (ters köşe bile olsa) fragmanda kullanılması “kadın katillerini güzelleme” olarak tanımlandı.

Aralarına Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim'in de olduğu çok sayıda kişi tanıtıma tepki gösterdi ve BKM'den bir açıklama beklediklerini istedi.

Ataselim “Bunu biri açıklayacak mı? Tüylerimizi diken edip bir kadın katilini mi estetize ediyorlar dedirttiniz. Kadın cinayetlerinin romantizmi olmaz, normalleştirmesi olur. Nice kadını uykusuz kıldınız. Nice potansiyel katile son söz, mahkemede katile tirad verdiniz. Gerçekleri yazacaksanız önce kadın cinayetlerini yazın. Sonra kadınlar canıyla ödüyor bunları. Dizi replikleri ile indirim alan katilleri, dizi replikleri ile kadınları tehdit edip sonra öldürenlerin da ne var canım o diziyi çok seviyordum diyenleri unutmadık” ifadelerini kullandı.


Bahar Çuhadar ise “Şu alttaki akılalmaz repliği ‘ve beslenme çantasında otlu peynir kokusuydu babam…’ diye devam edecekmiş gibi gelen bu puslu tonlamayla oynarken/çekerken aklınızı kiraya mı verdiniz? Erkekler tarafından katledilen kadınlardan utanmadınız mı? Bir kişi çıkıp ‘Emin miyiz?’ demedi mi?” dedi.

"BU SATIŞ TAKTİĞİ ŞAKA MI?"

Kullanıcılar bu repliğin ters köşe olsa bile bunun bir satış taktiği olamayacağına dikkat çekti. Dilek Alt “Gerçekten mi? Bu mudur? Hadi diyelim bu ‘sadece fragman’. Dizi ters köşe yapıp kadın cinayetlerine karşı net bir tavır koyacak... Ya daha işi tanıtırken bile ‘Senin failin olmak da varmış’ gibi mide bulandırıcı, basmakalıp bir fail güzellemesi midir ‘satış taktiğiniz?’ Şaka mı?” diye sorarken, Avukat Feyza Altun “Korkunç” dedi.


Kadın katillerinin romantize edildiği de yorumlar arasındaydı. Merve Albayrak “Yuh artık ya! Yaptığınız şey kadın cinayetini romantize etmekten başka bir şey değil” derken Selin Nakıpoğlu “Hayırdır? Ağır cezada yargılanan kadınları katledenlere duruşma salonlarında seslendirmeleri için şiirsel konuşmalar mı yazdınız?” diye sordu.


KANAL D’YE GÖRE BÜYÜK BEĞENİ TOPLAMIŞ

Kanal D’de yayınlanacak “İnci Taneleri” dizisinin oyuncu kadrosunda; Yılmaz Erdoğan, Hazar Ergüçlü, Selma Ergeç, Kubilay Aka, Güven Kıraç ve Yasemin Baştan gibi isimler yer alırken yönetmen koltuğunda Şenol Sönmez oturuyor.


Kanal D’nin resmi internet sitesinde “İki yıl boyunca özverili bir hazırlık sonucu ortaya çıkan İnci Taneleri, insanları birbirine bağlayan pamuk ipliği üzerine bir hikâyeyi seyirci ile buluşturacak” denilirken dizinin "insana dokunan hikayesiyle" izleyiciyle buluşacağı iddiasında bulunuluyor. Sitede “Senin aşkın değil, failin olmak da varmış” cümlesinin büyük beğeni topladığı da iddia ediliyor.



İnci Taneleri dizisinin konusu ise şöyle: “Yıllar sonra cezaevinden çıkan Azem Yücedağ'ın, kaybettiklerini bulabilme mücadelesini ekrana getirecek. Acılarla dolu geçmişi, taşıdığı büyük bir sır ve sırtında hayatın yüküyle umudun peşinden koşan Azem, kolyesinden kopmuş, dağılmış inci tanelerini tekrar toplayabilecek mi?”


Vansokakhaber



Kaynak:(MEDYA SERVİSİ)

Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.