Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

KAMUDAKİ DİŞ HEKİMLERİ GEÇİM DERDİNDE

23 Kasım 2023
KAMUDAKİ DİŞ HEKİMLERİ GEÇİM DERDİNDE

Türk Diş Hekimliği’nin ilk mesleki örgütü 1912’de kurulmuş, dernek üyeleri birinci dünya savaşı sırasında silah altına alınana kadar çalışmalarını sürdürmüştür.


 

Türk Diş Hekimliği’nin ilk mesleki örgütü 1912’de kurulmuş, dernek üyeleri birinci dünya savaşı sırasında silah altına alınana kadar çalışmalarını sürdürmüştür. 1922’de“Müslüman Diş Tabipleri Mezunin ve Talebe Cemiyeti” olarak kurulan, 1925’te “Türk Diş Tabipleri Cemiyeti” adını alan meslek birliği tarafından Türk Diş Hekimliği’nin ilk periyodik yayını olan “Diş Tabipleri Cemiyeti Mecmuası” çıkarılmıştır. Türk Diş Hekimleri 1953 yılından itibaren “Türk Tabipleri Birliği” çatısı altında yer almışlar, 1984 yılında ise “Türk Diş Hekimleri Birliği” ve buna bağlı olarak çalışan “Diş Hekimleri Odaları” kurulmuştur. Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Başkanı Özlem Akarken, “Enflasyon farkı zam değil, enflasyona karşı maaşa yapılan dengelemedir. Ocak itibarıyla maaşlar dengelemeye rağmen kaldığı yerden erimeye devam edecektir. Dünya Diş Hekimler Günü kutlanırken yeni mezunlar atanma sorunu, kamudaki diş hekimleri geçim ve randevu sürelerinin kısalığı, uzman diş hekimi azlığı tedavi teşhisteki malzeme eksikliği ile mücadele etmektedir” dedi.

 

UZMAN DİŞ HEKİMİNDEN RANDEVU ALINAMIYOR, İNSANLAR ÖZELE YÖNELİYOR

 

  “Ağız diş sağlığı her bireyin vücut sağlığını direkt etkilediği halde kamuda çalışan diş hekimi ve uzman diş hekiminin azlığından özellikle uzman diş hekimine randevu alamamaktan dolayı halk, özele yönelmektedir. Özelde ise gelinen ekonomik süreçte malzeme temin fiyatlarının artması nedeniyle halk, fiyatlara karşı maalesef ağız diş sağlığını ötelemektedir” diyen SAHİM-SEN Başkanı Akarken, diş hekimlerinin sorunlarını şu şekilde sıraladı: “Gelinen süreçte her yerde olduğu gibi diş hekimleri de idareci liyakatı, mevcut fakültelere ihtiyaç dahilinde kontenjan verilmesi ve mezunların atanma sorunlarının giderilmesi, DUS sınavı sonucunda kadroların artırılması en önemlisi de şiddetsiz geçinebilecekleri bir sağlık sisteminin sağlanması gibi temel konularda sıkıntı yaşamaktadır.” Akarken, “Diş hekimlerine de staj süreleri SGK başlangıcı olmalıdır. Üniversite öğrencisi olarak okurken aldıkları eğitimi bizzati halka hizmet vererek yapan diş hekim fakültesi öğrencilerinin stajı da SGK başlangıcı sayılmalıdır. Ayrıca 08.09.1999 sonrası işe girişli diş hekimleri için kademeli emeklilik sadece normatif hukuk kuralları için değil olumlu toplumsal etki için de şarttır. Bunun için yasal düzenleme ile diş hekimlerine geçmişe yönelik borçlanma hakkı tanınmalıdır” ifadesini kullandı.

 


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.