Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

[email protected]

girne

Eczacılar Odası Başkanı: Ciddi İlaç Krizi Kapımızda

25 Eylül 2023
Eczacılar Odası Başkanı: Ciddi İlaç Krizi Kapımızda

Eczacılar, ilaç sıkıntısı ve ekonomik zorluklarla boğuşuyor; Batman Eczacılar Odası Başkanı, önemli açıklamalarda bulundu.

Batman Eczacılar Odası Başkanı Kerem Edemci, uzun bir süredir pek çok ilaca erişimde yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, ciddi bir ilaç krizinin yaklaşmakta olduğunu ifade etti.


Bölge Batman-Siirt-Muş Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Kerem Edemci, "25 Eylül Dünya Eczacılar Günü" vesilesiyle, ilaç sorunları ve eczacıların karşılaştığı zorluklar hakkında açıklamalarda bulundu.


Edemci, ilaç sıkıntısı nedeniyle birçok kez hastalarla karşı karşıya kaldıklarını ve bazı hastaların ilaçlarına ulaşamadıklarını dile getirerek, ilaç fiyatlarının artışının hastaları olumsuz etkilediğini vurguladı.


Ayrıca, ekonomik zorluklar nedeniyle 6 eczanenin kapanmak zorunda kaldığını belirten Edemci, giderlerin arttığını, eczacıların kârlılığının ise ciddi şekilde azaldığını söyledi.


Edemci, ilaç tedarikindeki sıkıntıların giderilmesi için ilaç fiyatlarının güncellenmesi gerektiğini ve yetkililere çağrıda bulundu.


Kerem Edemci, "14 yıl boyunca güncellenmeyen ilaç fiyatlarında kısmi iyileştirmeler yapıldı, ancak bu eczacılarıki ekonomik krizi çözmeye yetmedi. Bazı ilaç firmalarının ülkeye girişi durdu ve bazıları da yavaş yavaş çekildi. Sonuç olarak, 44. bölgeye bağlı 6 eczanemiz ekonomik zorluklar nedeniyle kapandı." dedi.


Kârlılığın ciddi şekilde azaldığını dile getiren Edemci, "Giderler yüzde 300 oranında artarken, kârlılıkta sadece kısmi bir iyileşme görüldü. Bu, eczacılar için gelecekte büyük sorunların kapıda olduğunu gösteriyor. Bu nedenle ilaç fiyatlarının acil bir şekilde güncellenmesi gerekiyor, böylece eczacılar biraz rahatlayabilir." diye ekledi.


Eczacılar olarak ilaç erişiminde yaşadıkları sorunları dile getiren Edemci, özellikle biyoteknolojik ilaçlar, kanser ilaçları ve akıllı ilaçlarda ciddi eksiklikler yaşandığını söyledi. Ayrıca, yerli ilaç firmalarının da döviz kuru nedeniyle zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.


Edemci, ilaç sorununun çözümü için kur güncellemesinin gerektiğini ve ilaç fiyatlarının hastalara daha kolay ulaşılabilir hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.


Son olarak, ilaç fiyatlarının giderek arttığını ve vatandaşları mağdur ettiğini belirten Edemci, hastaların artık reçetelerinde yazılan 4-5 ilaçtan sadece bir veya ikisini alabildiklerini ve tedavilerini eksik bırakabildiklerini dile getirdi. Edemci, 25 Eylül'ün, eczacıların ve eczacı meslektaşlarının ekonomik sorunlarının çözümüne katkı sunacak bir gün olmasını umduğunu ifade etti.




Van Gazetesi - Van Haber - vanhaber





Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.