Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

Van’da ücretsiz ulaşım kalkıyor mu? Belediyelerden art arda açıklama

18 Ağustos 2023
Van’da ücretsiz ulaşım kalkıyor mu? Belediyelerden art arda açıklama

2014 yılından bu yana uygulanan 65 yaş ve üzeri vatandaşlara ücretsiz ulaşım hakkı tartışma konusu oldu. Bazı illerde kartların iptal edilmesine ilişkin kararlar alınırken vatandaşlar ücretsiz yolculuk haklarının iptal edilip edilmediğini merak ediyor.

Van’da da ücretsiz ulaşım kartlarının iptal olup olmayacağı araştırılıyor. 


Şehir içi toplu taşıma araçlarında 65 yaş üzeri ve basın mensuplarına tanınan ücretsiz yolculuk hakkı tartışma konusu olmayı sürdürüyor. 



Türkiye’de 2014 yılından itibaren Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği kapsamında 65 yaş üzeri vatandaşlar ile basın mensupları ücretsiz seyahat ediyordu. Birkaç ilde kaldırılan uygulama sonrası Büyükşehirlerde yaşayan vatandaşlar uygulamanın kaldırılıp kaldırılmadığını merak ediyor. Özel halk otobüslerinde yaşanan tartışmalarla sık sık gündeme gelen Van’da, ücretsiz ulaşım kalkacak mı sorusuna yanıt aranıyor.


İKİ ŞEHİRDE ÜCRETSİZ ULAŞIM KALDIRILDI


Burdur ve Aksaray’da alınan kararla 65 yaş üstü vatandaşlar, basın mensupları ve bazı iş kollarında çalışanların ücretsiz yolculuk hizmetinden artık para alınacak. Karara göre, iki ilde 15 Ekim tarihinden itibaren ücretsiz kartı olanlar toplu ulaşımda para vermek zorunda kalacak.


Aksaray Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası Başkanı Veysel Öztürk’ün yaptığı açıklamaya göre Aksaray’da şehit yakınları, gaziler, polisler, engelliler ve basın mensupları bu karardan muaf tutulacak.


TÜM TÜRKİYE’DE KALKIYOR İDDİASI


Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ilde ücretsiz ulaşım kalktı iddialarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada önemli bir detaya yer verildi. Açıklamaya göre, tüm Türkiye’de ücretsiz ulaşım uygulamasının kaldırılacağı öne sürüldü.


ABB’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:


"Değerli hemşehrilerimiz, Bazı art niyetli kişiler, Ankara Büyükşehir Belediyesinin otobüs ve metrolarda 65 yaş üstü vatandaşlarımızın ücretsiz kartlarını iptal etme kararı aldığını yaymaktadır. Bu yalandır. Ücretsiz taşıma yetkisi kanunla belirlenmektedir. Belediyemizin böyle bir kararı bulunmamaktadır. ÖZEL Halk Otobüsleri, kötü ekonomi, artan maliyetler ve mazot fiyatları nedeniyle TÜM TÜRKİYE’DE ücretsiz taşıma hizmetini Ekim ayında durdurma kararı almıştır. ÖZEL Halk Otobüsleri, ücretsiz taşıma karşılığında talep ettikleri destekleri Bakanlıklardan alırlarsa bu kararı uygulamayacaktır. Bu kararın Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ilgisi bulunmamaktadır.


VAN’DA ÜCRETSİZ ULAŞIM KALKACAK MI?


Van’da özellikle bazı özel halk otobüsleri (Mavi dolmuş) şoförlerinin yaşlı ve engellileri araçlara almaması, ücretsiz binmelerinden dolayı rencide etmesi ara ara tartışma konusu olurken ücretsiz uygulamaya ilişkin resmi kurumlardan herhangi bir açıklama yapılmadı.


Ücretsiz ulaşım hakkının kaldırılacağı iddia edilse de söz konusu kararın Van’da uygulanıp uygulanmayacağı henüz netlik kazanmadı.

Kaynak:VanOlay

Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.