Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

Van’da kurumlar su kesintisine ses yükselti: Bu bir cezalandırmadır

11 Ağustos 2023
Van’da kurumlar su kesintisine ses yükselti: Bu bir cezalandırmadır

Van’da yaşanacak 6 günlük su kesintisine tepki gösteren Van’daki siyasi partiler ve sivil toplum örgütü temsilcileri, kesintinin Van halkını cezalandırmaya yönelik olduğuna dikkat çekti.


Van’ın İpekyolu, Edremit, Tuşba ve Gevaş ilçelerinde yaşanacak 6 günlük kesintisine ilişkin tepkiler sürüyor. Perihanoğlu AVM önünde bir araya gelen ve aralarında: HDP, DBP, Yeşil Sol Parti ve kentteki sivil toplum örgütlerinin de bulunduğu ortak basın açıklaması yapıldı. Grup adına yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı açıklama yaptı. Kayyım tarafından yönetilen kentte her yaz ciddi su kesintilerinin yaşandığını dile getiren Avcı, başta esnaf olmak üzere kentlinin büyük kesimi bu sorundan olumsuz etkilendiğini söyleyerek, “İçinden geçtiğimiz bu günlerde de aynı sorun yeniden yaşanıyor. Buna karşın VASKİ tarafından bazı gerekçeler ileri sürülüyor. Ancak bu gerekçelerin hiçbiri inandırıcı değildir, kabul edilemez. Temiz suya erişim temel insan hakkıdır. İlgili kurumların görevi bu hakkın ihlali değil, talebi temin etmek ve karşılamaktır,” dedi.


Mağduriyet artarak devam ediyor


“Yüksek sıcaklıklardan kaynaklı kuraklık zaten ciddi bir sorundur ve kentliyi olumsuz etkiliyor” diyen Avcı, Yine kentimizdeki sulama alt yapısının yetersizliği biliniyor ve yıllardır çözümsüz halde bekliyor. Bu durum başta tarım emekçileri olmak üzere çiftçilik ve hayvancılık ile geçimini sağlayan yüzbinlerce yurttaşı türlü zorluklarla karşı karşıya bırakıyor. Ama aynı zamanda var olan su kaynakları da tarım dışı alanlarda ve rant amaçlı kullanılınca mağduriyet artarak devam ediyor.” Diye konuştu. Kayyımların genel amacı yerel kaynakları denetim altına almak, kentli için değil merkezi yönetim için yandaş ve kandaş için seferber etmek olduğunu da dile getiren Avcı, “Sıkıntılarımızı, taleplerimizi çok doğaldır ki sorumlulara aktarmak istiyoruz. Ama bu kayyum rejimi sürecinde çok da mümkün olmuyor. Basına da yansıdı. Sorunlarını kayyım bürokratlarına aktarmak üzere kurumlara giden vatandaş tartaklanıyor ve dövülmeye çalışılıyor. Bunca pervasızlık, saygısızlık, ahlaksızlık yaşanıyorken VASKİ yetkilileri “Kaynakların deprem bölgesi için harcandı” diyerek halkın duygularıyla oynanmak isteniyor. Bu yöntemle kentli susturulmaya çalışılıyor,” diyerek VASKİ yönetimin tavrına tepki gösterdi.


Vanlılar en pahalı suyu içiyor


“VASKİ’nin atama yönetimi sorunları çözmeyi bırakmış, bugüne kadar yandaş ve kandaş için harcayarak boşalttığı bütçeyi kestiği cezalarla doldurmaya çalışıyor.” Diyen Avcı, Ceza asla çözüm değildir. Güncel konutlar için Suyun metre küpünü 15. 67 TL satarak zaten en büyük cezayı kentliye kesiyorsunuz. Kentlimizin aslında temiz suyu maliyetine kullanması gerekirken şu anda 30 büyükşehir belediyesi içinde suyu en pahalı dağıtan kentler başında geliyoruz. 19 Ağustosta 2019 da 2. Kayyum Darbesiyle görevden uzaklaştırıldığımızda bu kentte suyun metre küpü 2.75 TL idi. Bu durumu bile fazla görüyor ve maliyetine suyu dağıtma projesi yapıyorduk ki kayyum atandı ve görevden uzaklaştırıldık. O günden bu güne zam üstüne zam derken gelinen nokta halkımız su faturasını ödemez durumdadır,” diyerek kayyım yönetimin uygulamalarına dikkat çekti.


Dar gelirli ailelerin su ihtiyacı karşılansın


Kesinti boyunca en fazla mağduriyeti dar gelirli ailelerin çekeceğini de dile getiren Avcı sözlerine şöyle son verdi: “Madem bu kararı aldınız o halde dar gelirli ailelerin 6 günlük kesinti süresince gerek içme suyu ve gerekse temizlik için kullanacakları suyu nerden ve nasıl temin edebileceklerini de düşündünüz mü? Buna ilişkin bir hazırlığınız var mı? Varsa bir açıklamanız kamuoyuna deklare edin. Öyle sırtınızı merkezi yönetime dayayarak “ben söyledim olacak, ben yaptım kabullenecek” demekle olmuyor. Bu zihniyetten vazgeçin. Unutmayın ki en büyük güç halktır. Yönünüzü halka dönün. Yerel kaynakları kentli için kullanın. Aksi durumda birkaç aylık ömrünüz kaldı. Bu halk kendi iradesiyle kendisine hizmet edecek bir yönetimi iş başına getirecektir. İşte o zaman halk adına, kentli adına bugün yanlış yapanlardan güçlü şekilde hesap sorulacaktır.”




TTB’de halk sağlığına dikkat çekti


Su kesintisiyle ilgili yazılı açıklama yapan Van-Hakkari Tabip Odası ise, yaşanacak olumsuzluklara dikkat çekti. Açıklamada şunlara değinildi: “Van-Hakkari Tabip Odası olarak Van’da su hatlarında yapılacak bakım nedeniyle uzun sürecek olan su kesintilerinin insan sağlığı toplum sağlığı açısından bulaşıcı hastalıkların yayılmasına zemin hazırlaması nedeniyle açıklama yapılması gereği duyulmuştur. Toplumun sağlıklı olmasının en temel şartlarından biri halka yeterli ve güvenli su temininin sağlanmasıdır. Sağlıklı bir toplum için özellikle küçük çocuklar, gebeler, yaşlılar açısından suyla bulaşan hastalıklar ön sıralarda yer alır ve suların kirlenmesiyle bulaşıcı hastalık riski hızla artmaktadır. Su kesintileri sırasında veya sonrasında şebeke suları, kuyu suları tankerlerle taşınan ve dağıtılan sular ile çeşme suları güvenli olmayan sulardır. Güvenli olmayan suların kullanılması toplum sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Şebeke su kesintilerinden sonra depolarda kullanılan veya tankerlerle dağıtılan sularda tifo, Amipli dizanteri, kolera, sarılık, hepatit gibi enfeksiyon hastalıkları yayılabilmektedir. Özelikle ishal olan hastalarda ateş yükselmesi fazla miktarda sıvı kaybı nedeniyle bazı hastaları ancak hastanelere yatırarak tedavisi mümkün olabilmektedir. Su kesintileri sırasında boru içerisindeki basınç azaldığından negatif bir basınç oluşmakta ve su hattının geçtiği yerlerdeki boru hatları dışındaki mikropların boru hatlarının içerisine geçtiği bilinmekte olup, böylelikle yeniden su verildiği zaman bu mikropları direk verilen yeni suyla birlikte evlerde ulaşabildiği ve birçok hastalığa yol açabildiği görülmektedir.”


Açıklamada şu uyarılara da dikkat çekildi:


*Su kesintilerinin yaşanacağı günlerde şebeke sularının güvenilir olduğu resmi makamlarca açıklanana kadar suların kullanmaması gerekmektedir.

*Su kesintilerinin olduğu dönemlerde evlerde su ihtiyacı nedeniyle su depolaması yapılabilmektedir. Bu depolanan sularında uzun süre bekletilmesi durumunda sağlık açısından büyük risk oluşturduğu görülmektedir.

*Depolanan bu suların kullanımına ihtiyaç duyulması taktirde suların kaynatılarak içilmesi gerekmektedir.


İçme suyu ve meyve sebzelerin yıkanmasında kullanılacak sulara klorlanma yapılması bu yapılamıyorsa kaynatılması sonrasında kullanmasın sağlık açısından önemlidir.

*Binalardaki su depoları yetkili kurumlara altı ayda bir temizletilmesi gerekmektedir. Ayrıca uzun süre depolarda beklemiş suların sağlık açısından tehlike arz ettiği göz ardı edilmemelidir.


*Kesintilerin hemen ardından musluklardan akan suların mikrobik kirlilik, ishal, hepatit, tifo, kolera, dizanteri, gibi salgınlara yol açabildiği unutulmamalıdır. Kesintinin olduğu dönemde tankerlerle mahallelerde dağıtılacak suların dezenfekte edilmesi gerekmektedir.


Yetkililerin bir an önce oluşabilecek sorunlara karşı önlem alması ve belirtilen problemlerin halk arasında salgın hastalıklara yol açmaması için acilen su kesinti sorununun çözülmesi ve halka temiz güvenilir sağlıklı suyun ulaştırılması büyük önem arz etmektedir.

Van İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kuruluda konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada yetkilileri, göreve davet etti.




Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.