Van sokak haber _ Toplantının açılış konuşmasını yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Aşağı yukarı 20 yıldan bu yana ilk kez Van TSO kendi organizasyonda bir fuar çalışması yapıyor. Bizde bugün bu fuarın start çalışmasını yapmak üzere sizinle bir araya geldik. Esasında bu yıla denk gelmesinin sebebi pandemiden kaynaklanıyor. 3 yıl önce fuar için hazırlıklar yaptık ancak yaşanan salgın nedeniyle ertelemek zorunda kaldık. Hayatın normale dönmesiyle beraber "Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı"mızı gerçekleştiriyoruz. Gastronomi artık şehirler için farkındalık yaratan önemli bir kavram. Şehirler, kasabalar, köyler en küçükten en büyüğe insan yerleşimleri, sahip oldukları yeme-içme kültürünü ön plana çıkarmak ve bir farkındalık oluşturarak, markalaşmak için bu alana yönelmeye başladı. Biz de Van şehri olarak bundan geri kalmamak adına böylesi bir çalışmayı hayata geçirdik. Van TSO olarak şehrimizin gastronomisini, tarihini ve kültürünü tanıtmak, ileriye taşımak ve bu pazardan hak ettiği değeri almasın adına bu çalışmayı başlattık” dedi.
“BU FUARI HER YIL DÜZENLİ OLARAK GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ”
Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı’nı her yıl düzenli olarak yapmak istediklerini belirten Takva, “İlimizin bugün itibariyle 18 adet tescilli ürünü var, 24 ürününde başvuru süreci devam ediyor. Devam eden ürünlerle beraber 42 ürünümüz ya tescillendi ya da tescillenmek üzere ilan sürecinde bekliyor. Bu hikaye hepinizin desteği ve katkısıyla 2014 yılında "Dünyanın En Kalabalık Kahvaltı Sofrası"nı kurmak suretiyle başlamıştı. Bir dünya rekoru kırıldı, belgelendi ve tescillendi. Bugün, fuarın detaylarıyla ilgili sizleri bilgilendirmek ve desteğinizi almak için bir aradayız. Vereceğiniz destekle birlikte bu fuarı kurumsal bir hale getirmek ve her yıl düzenli olarak gerçekleştirmek istiyoruz. Gaziantep ve Diyarbakır gastronomide önemli bir seviyeye geldi. Ankara her yıl önemli işlere imza atıyor. Van'da 10 bin yıllık bir geçmişiyle bu kültürüne sahip çıksın istiyoruz. Şehrimize karşı olan borcumuzu bu nevide azda olsa ödemek istiyoruz. Tüm kent dinamiklerinin fuarda yer almasını, desteklemesini ve logosunun yer almasını istiyoruz. Sadece ticaret odasının ve Odalar Birliğinin izniyle olan bir süreç olsun istemiyoruz. Kendi şehrimizde moral değeri yüksek olacak, halkın bu konudaki motivasyonu diri tutacak bir faaliyetin tarafı olalım istiyoruz” diye konuştu.
“TÜRKİYE'DEKİ EN DİNAMİK ŞEHİRLERDEN BİR TANESİYİZ”
Bu tür organizasyonların Van’ın tanıtımı açısından çok önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Takva, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“81 vilayet içerisinde sosyo-ekonomik gelişmişlik bakımında 76-77'inci sıradayız. Şunu samimiyetle söylüyorum moral değeri bakımında şu anda Türkiye'deki en dinamik şehirlerden bir tanesiyiz. Caddelerimiz ve sokaklarımız sürekli olarak cıvıl cıvıl. İl dışında, yurt dışında gelen misafirlerimiz var. Şehrimizde sabaha kadar bir hareketlilik olması çok önemli bir değerdir. Biz kendi şehrimize sahip çıkar ve kültürel değerlerimizi büyütürsek gelen bize uyar. Kültürel değerimizde bir erozyon olursa o zaman gelen bizi kendisine benzetir. Gelenin bizi kendisine benzetmediği, gelenin bize benzediği bir kent oluşturmalı ve bunun arkasında durmalıyız.”
Toplantıda bir sunum yapan Van TSO Genel Sekreter Yardımcısı Erkan Atacan, fuarın detayları, teknik bilgileri, amacı ve katılımcı profiliyle ilgili bilgiler paylaştı.
Van TSO’da düzenlenen değerlendirme toplantısına; Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Meclis Başkanı Turan Avcı, Yönetim Kurulu Üyesi Reşit Yaren, STK başkanları, fuar şirketi yetkilileri ve basın mensupları katıldı.