Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) İran’ın Khoy Belediyesi ile karşılık imzalar atıldı

08 Ağustos 2023
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) İran’ın Khoy Belediyesi ile karşılık imzalar atıldı

Khoy Belediyesi’nin daveti üzerine İran’a giden Van TSO heyetinde; Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Meclis Başkanı Turan Avcı, Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Borak, Meclis Üyesi Mahacir Mercan, Komite Başkanı Nejdet Kadan, Disiplin Kurulu Üyesi Cumali Can ve Yönetim Kurulu danışmanı Musa Güneş yer aldı.

Kapıköy Sınır Kapısı’ndan İran’a giriş yapan Van TSO heyeti ilk olarak yeni göreve başlayan Kotur Kaymakamı Seccad Şemsnıya'ya hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Türkiye-İran ilişkilerinde Van ve Kotur'un önemine vurgu yapılan görüşmenin ardından Van TSO heyeti Khoy’a geçti. Khoy’da Vali Yardımcısı Reza Münsüf, Khoy Şura Meclisi Başkanı Dr. Murtaza Sahsavar ve Meclis Üyeleri tarafından karşılanan heyet, önce Şems-i Tebrizi Külliyesi'ni ziyaret etti daha sonra Khoy’daki yatırım alanlarını inceledi.


KHOY BELEDİYESİ ZİYARETİ


Resmi görüşmeler kapsamında Khoy Belediyesi’ne giden Van TSO heyeti burada Belediye Başkanı Hasan Nasroullah Pour, Şura Meclisi Başkanı Dr. Murtaza Sahsavar, Meclis Üyeleri ve belediye yetkilileri ile bir araya geldi.


İki şehir arasında yapılacak işbirliği konularının görüşüldüğü toplantıda konuşan Khoy Belediye Başkanı Hasan Nasroullah Pour şunları söyledi:


“Sizi burada görmekten ve ağırlamaktan çok mutluyuz. Bu davet ve ziyaretlerin 30-40 yıl önce yapılması gerekiyordu. Ancak bunu yapmak bize nasip oldu. Bunun için oldukça heyecanlıyız. Geçtiğimiz ay Van’ı ziyaret ettik ve bu ziyaretler kapsamında Necdet Başkanımızla bir araya geldik. Oradaki görüşmede Necdet Bey, komşu komşunun külüne muhtaçtır demişti. Bu söyleme kesinlikle katılıyoruz. Bu çerçevede ilişkilerimizi geliştirmemiz gerektiğine inanıyoruz.”


“VAN’A İHTİYACIMIZ VAR”


Van’ın kendileri için büyük öneme sahip olduğunu ve Avrupa’ya açıklan kapıları olduğunu ifade eden Nasroullah Pour, “Van bizim için Avrupa'ya açılan kapıdır. Van'a geldiğimizde bunu çok daha iyi gördük. Ülkemizdeki vatandaşların Van’a olan ilgisi ve sürekli olarak ziyaret etmesi bunun en büyük örneğidir. Bu yüzden bizim Van'a ihtiyacımız var. Bu öenmi farklı bir örnekle anlatmak gerekirsek, Razi Sınır Kapısı; giriş-çıkış sayıları ve kullanım rahatlığı bakımında İran'daki sınır kapıları arasında birinci sırada yer alıyor. Bu veriler söylemlerimizi destekliyor ve Van’ın bizim için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.” Dedi.


TAKVA: İKİ DOST ŞEHİRLERİZ


Yapılan görüşmede konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise ilk olarak şunları kaydetti: 


“Davetiniz ve misafirperverliğiniz için teşekkür ederiz. Bizim için Van neyse Khoy'da aynıdır. Biz Khoy’a geldiğimizde kendimizi ülkemizde ve şehrimizdeymişiz gibi hissediyoruz. Bizler iki yakın komşu şehirden ziyade yüz yıllardır beraber yaşayan, aynı dini, neredeyse aynı dili kullanan, birbirimize kız verip alan dost şehirleriniz. Ancak, 450 yıldır ne yazık ki bu dostluk sadece söylemde kalmıştı.” 


“TARİHİ İŞLERE İMZA ATACAĞIZ”


Başkan Takva, “Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2015 yılında bir adım attık ve yüzümüzü İran'a döndük. Atmış olduğumuz bu adımla birlikte defalarca kez İran’a geldik. Khoy, Salmas, Urumiye gibi sınır kentlerin yanı sıra Tahran’a kadar gittik ve yapmak istediklerimizi anlattık. 8 Yılın ardından dönüp arkamıza baktığımızda iyi ki gelmişiz diyoruz. Bu gelişlerimizle birlikte ilişkilerimiz gelişti ve o güne kadar sadece söylemde olan dostluğumuz pekişti. Başkanımıza katılıyorum. Bu ziyaretlerin 30-40 yıl hatta çok öncesinde olması gerekiyordu. Ancak bunun için artık geçmişte kalamayacağız. İran'da bir başarı hikayesi yazdık, bundan sonraki süreçte Khoy ile tarihi işlere imza atacağımıza inanıyorum.” Şeklinde konuştu.


ŞURA MECLİSİ TOPLANTISI


Van TSO heyeti belediye ziyaretinin ardından Khoy Şura Meclisi’nin toplantısına katıldı. Şura Meclisi Başkanı Dr. Murtaza Sahsavar ve Meclis Üyeleri ile bir araya gelinen toplantıda; Van-Khoy arasındaki güçlü bağların Türkiye-İran ilişkilerindeki önemi, Kapıköy Sınır Kapısı'nın ticari araç geçişine açılması, Khoy Belediyesi ile Van TSO arasında karşılıklı ofis kurulması ve kimlikli geçişlerin sağlanması konuları başta olmak üzere iki şehrin kalkınmasına yönelik yapılacak çalışmalar istişare edildi.


Toplantıda konuşan Şura Meclisi Başkanı Dr. Murtaza Sahsavar şu ifadeleri kullandı: “Belediyemizin daveti üzerine şehrimize gelmeniz bizleri mutlu etmiştir. Bugünkü toplantımızın en önemli konusu Razi ve Kapıköy Sınır Kapısı'dır. Biz Khoy şehri olarak bu kapıları ve en önemlisi komşumuz Van'ı çok önemsiyoruz. Sizin aracılığınızla başta Van'da yaşayanlar olmak üzere Türkiye'deki vatandaşları Khoy şehrimize davet ediyoruz. Khoy; gezilmesi/görülmesi gereken ve yatırıma açık şehirlerden bir tanesidir.”


TAKVA: BİRBİRİMİZE MECBURİYETLERİMİZ VAR


Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva da “Khoy-Van arasında yapılacak işbirliği önemlidir. Bu kapsamda karşılıklı ofis kurulmasını destekliyoruz. Ama bununla sınırlı kalmamalı, ilişkilerimizi her geçen gün geliştirmeliyiz. Bizim birbirimize mecburiyetlerimiz var. Diğer şehirler hata ülkeler ile rekabet edebilmemiz için biz size, siz de bize mecbursunuz. Çünkü şehirlerimizin çıkarı birbirine bağlı. Transit geçişin ivedilikle açılması için Khoy karayolunun biran evvel tamamlanması gerekiyor. Bunu karşılıklı olarak desteklemeli ve dillendirmeliyiz. Şehirlerimizi başka bir ülkeye ya da ülkelerimizi başka kıtalara taşıma imkanımız yok. Bugünkü toplantı Khoy ve Van için büyük önem taşıyor. Sonuçlarının da şimdiden hayırlı olmasını dilerim.” Diye konuştu.


İRAN TELEVİZYONUNA AÇIKLAMALAR


Başkan Takva, Şura Meclisi Toplantısı sonrası İran Televizyonu'na açıklamalarda bulundu. Takva şunları söyledi: Khoy Belediyesi'nin davetlisi olarak geldik. Khoy şehrine bireysel ve kurumsal olarak ilk gelişimiz değil. Şöyle bir manası oldu. İlk kez Khoy'dan bir belediye başkanı ve şura üyeleri şehrimize geldi ve bizleri davet etti. Bizde bu davet üzerine bugün Khoy'a geldik. Bu davet çok kıymetli ve önemlidir. Khoy tarihi, turistik yönü ve kadim geçmişiyle İran'ın önemli merkezlerinden bir tanesi. İran için olduğu kadar Van içinde önemli bir şehir. Çünkü bizim komşumuz. Biz kapımızı, penceremizi açtığımızda Vanlılar olarak ilk gördüğümüz şehir Khoy'dur. Dolayısıyla bu komşuluk hukuku içerisinde bizler, bugüne kadar ihmal ettiğimiz işbirliğini geliştirmek için buradayız.”


“VAN OLARAK DERS ALDIK”


Takva açıklamasını, “Şunu da gördük. Khoy kenti şurasıyla, Şura Başkanıyla ve heyetiyle inanılmaz bir birlik beraberlik ruhu içerisinde hareket ediyor. Bu da gelecek vizyonunu belirleme çabasını açık bir şekilde göstermekte. Ben toplantılarda da ifade ettim. Birliktelik rahmet ve bereket doğar. Khoy'un bu birlik ruhunu Van olarak bizlerde ders aldık. Aynı şekilde Khoy Belediye başkanı da bu anlamda önemli adımlar atmış. Kendi şehri için ticaret ve turisttik anlamda bir çaba göstermekte. Bizlerde Van şehri olarak bunu destekliyor ve ilimizdeki iş insanlarını burada kendileriyle bir araya getirme çabası içerisindeyiz. Khoy'da Vanlı yatırımların olmasını her zaman destekleriz.” Şeklinde tamamladı.



Van TSO heyeti daha sonra Khoy’daki sağlık yatırımlarını gezerek sağlık sektörü ve turizmi alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Ziyaret ve toplantılar kapsamında Khoy Organize Sanayi Bölgesi’ni giden heyet, burada üretim yapan fabrikaları inceledi.


VAN-KHOY “DANIŞMA OFİS”


Van TSO heyeti, Khoy kentinde gerçekleştirdiği ortak toplantılar ve görüşmeler sonucunda; Khoy Belediyesi ile karşılıklı "Danışma Ofis" kurulması için protokol imzaladı. Başkan Necdet Takva ve Khoy Belediye Başkanı Hasan Nasroullah Pour tarafından imzalanan protokol kapsamında; iki şehrin ticari faaliyetlerinin artırılması ve tüccarların yaşamış olduğu sorunların çözülmesi kararı alındı.


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.