Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

Kapıköy Sınır Kapısı’nda yaşanan eksiklikler Meclis gündeminde

18 Temmuz 2023
Kapıköy Sınır Kapısı’nda yaşanan eksiklikler Meclis gündeminde

Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar, Van’ın ekonomisinde önemli bir etken olan Kapıköy sınır kapısında, yıllardır giderilmeyen eksiklikleri Ticaret Bakanı’na sordu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol) Van Milletvekili Mahmut Dindar, Van’ın ekonomisinde önemli bir etken olan Kapıköy sınır kapısında, yıllardır giderilmeyen eksiklikleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı. Van’da yaşayan halkın ve ekonomisinin yaşanan derin ekonomik krize, işsizliğe, yoksullaşmaya karşı korunması amacıyla alınabilecek bazı tedbirler olduğunu kaydeden Dindar, ancak basit olan ve yüksek maliyet gerektirmeyen bu tedbirlerin bile zamanında alınmadığını ifade etti.



Van’da genç işsizliğinin, göçün ve yoksullaşmanın önünün alınmadığını belirten Dindar, “Van ekonomisinin önemli can damarlarından biri olan Kapıköy sınır kapısı ve etrafındaki işleyişin neredeyse kasıtlı bir şekilde tıkandığı, en temel hizmetlerin bile aksadığı bir yapı söz konudur. Sınır kapısı ile ilgili yıllardır kamuoyunun gündemine taşınan sorunlar maalesef çözüm beklemektedir” dedi.


Sınır kapısının Covid-19 döneminden sonra uzun bir müddet kapalı kaldığının altını çizen Dindar, kamuoyu baskısı ile Kapıköy sınır kapısının açıldığını anımsattı. Dindar, sınırlı sayıda yolcu geçişine imkan sunan sınır kapısından işletmelerin ve tüccarların ticari işlemleri için özel bir birim kurulup bu geçişlerin hızlı yapılması amacıyla bir çalışma yürütülmesi gerektiğine dikkat çekti.


Dindar bu kapsamda Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından cevaplanması üzere şu soruları sordu:


“* Van ekonomisine Kapıköy sınır kapısının etkisine dair bakanlığınızın yaptığı bir araştırma mevcut mudur?




* Kapıköy sınır kapısında yaşanan aksaklık ve eksikliklerin Van ekonomisine verdiği yıllık zarar ne kadardır?


* Kapıköy sınır kapısında çalışan personel sayısı ve günlük geçen kişi sayısı kaçtır? 



Bu kişilerin temel insani ihtiyaçlarını karşılayabilecek mescit, tuvalet, engelli tuvaleti, kantin, bebek emzirme/değiştirme, bekleme yeri, otopark, vb yer sayısı ve kapasiteleri nedir?


* Kapıköy sınır kapısı gümrük bölümü dışında bekleyen yurttaşların ortalama bekleme süresi nedir? Bu bekleyiş boyunca temel insani ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri mekanlar mevcut mudur? Bu mekanların yetersizliğine dair bakanlığınıza yapılan bir başvuru mevcut mudur?


* Van’a gelen turizmi teşvik amacıyla sunulan teşvik, muafiyet ve istisnalar nelerdir?


* Sınır kapısı ve çevresinin askeri bölge olmasından kaynaklı getirilen kısıtlar nelerdir? Söz konusu kısıtlar diğer sınır kapılarında da geçerli midir?



* Kapıköy sınır kapısının kotası ve potansiyelinin yükseltilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar nelerdir?”


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.