Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

Felçli hastalara umut olacak teknoloji: Yeniden yürüyebilecekler

17 Temmuz 2023
Felçli hastalara umut olacak teknoloji: Yeniden yürüyebilecekler

Kanadalı araştırmacılar, omurilik yaralanmaları sonucu ortaya çıkan felcin tedavisinde kullanılacak bir arayüz geliştirdi. Montreal Üniversitesi'ne bağlı Montreal Sacred Heart Hastanesi'nden Nöroloji Profesörü Marina Martinez önderliğinde geliştirilen bu yöntem sayesinde felçli hastalar tekrar yürümeye başlayacak.

Kanada'da bulunan Montreal Üniversitesi'ne bağlı Montreal Sacred Heart Hastanesi'nden Nöroloji Profesörü Marina Martinez önderliğindeki araştırmacılar, omurilik yaralanmaları sonrası ortaya çıkan felcin tedavisi için geliştirdikleri yöntemde klinik deneylere hazır olduklarını duyurdu.


TEKRAR YÜRÜMEYİ SAĞLAYAN BİR ARAYÜZ GELİŞTİRDİLER


Canadian Press’in haberine göre araştırmacılar, arka ayakları felçli olan bir hayvanın beyninin iki yarım küresini dönüşümlü olarak uyararak tekrar yürümesini sağlayan bir arayüz geliştirdi. Araştırmacıların "büyük hayvan modeli olarak" adlandırdığı klinik deneyler öncesi çalışma, insanlardakine benzer belden aşağısı felç olan daha büyük hayvan modelleri üzerinde de yürütüldü.



'BİRKAÇ YIL İÇİNDE KLİNİK DENEYLERE GEÇMEYE HAZIRIZ'



Nöroloji Profesörü Marina Martinez, "Sonuçlar o kadar kesin ki birkaç yıl içinde klinik deneylere geçmeye hazırız. Her iki bacaktaki hareketi geri kazanmak için, dönüşümlü olarak beynin sol ve sağ korteksini uyaracağız. Beyinde dönüşümlü stimülasyon başlar başlamaz, hayvan hemen tekrar yürümeye başlayacak" dedi.


'TAM OMURİLİK YARANLAMALARINDA UYGULANAMAYACAK'


Kendisinin ve meslektaşlarının üzerinde çalıştığı teknolojinin, omuriliğin tam olarak hasara uğramadığı yaralanmalar için geçerli olduğunun altını çizen Martinez, "Bu teknoloji hiçbir zaman tam omurilik yaralanmalarına uygulanamayacak olsa da her adım bize insanların sorunlarını çözmeye biraz daha yaklaşma fırsatı veriyor’’ diye konuştu. Martinez ve ekibinin çalışmaları, ScienceDirect isimli bilimsel dergide de yayımlandı.

Kaynak:karar

Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.