Seçimler sonrası döviz kurunun yükselmesi, akaryakıta gelen zamlarla birlikte gıda ürünlerine de büyük zamlar yapıldı. Bu ürünlerin başında ise halkın temel tüketim ürünü olan un geliyor. Van’da seçimden önce 400 lira olan 50 kilogramlık un, seçimden sonra gelen zamlarla 550 liraya yükseldi. Halk yapılan zamların açlığa neden olacağını belirterek, iktidarın ekonomi politikalarına tepki gösterdi.
HER GÜN ZAM GELİYOR
Van’da un satan esnaflardan Hüsamettin Dumanlıdağ, seçimden önce 50 kiloluk bir un torbasının 400 lira olduğunu, seçim sonrası 550 liraya çıktığını söyledi. Un torbasının fabrika satış fiyatının 520 lira olduğunu aktaran Dumanlıdağ, esnaf olarak 550 TL’ye satmak zorunda kaldıklarını vurguladı. Zamlar sonrası satışlarda ciddi bir düşüş olduğunu ifade eden Dumanlıdağ, “Soran çok ama alan yok. Daha önce unun fiyatı 400 ile 450 TL olduğu zaman kimse alamıyordu, şimdi 550 TL oldu. Şimdi bu fiyata kim alacak? Günde 30 kişi un soruyor ama alan yok. Fiyatlar böyle giderse, bundan sonra kimse un alamayacak. Buğday fiyatları açıklandıktan sonra birden bire fabrikalar un fiyatlarını yükseltiler. Böyle devam ederse fiyatlar 600 TL’yi geçer. Seçimden önce düşüş vardı. Seçimden sonra tekrar yükselişe geçti. Zamlardan önce günde ortalama 20 ile 30 torba arasında satıyorduk ama şimdi satış bile yapamıyoruz” dedi.
ZAM EKMEĞE DE YANSIYACAK
Zamların kısa süre sonra ekmek fiyatlarına yansıyacağını dile getiren Dumanlıdağ, “Özellikle zamlar tandır ekmeğini çok etkileyecek. Hem kırsal kesimlerde hem de Wan merkezde tandır ekmeği satanlar da zam yapacaklar. Tandır ekmeği yapanlar bizden 420 TL’ye un alıyorlardı, şimdi 550 TL’ye almak zorunda kalacaklar. 19 yıllık bir esnaf olarak hiç bu kadar zorlanmamıştım. Artık hiç iş yapamaz hale geldik” diye konuştu.
BİR YILDA İKİ KAT ZAM YAPILDI
Zamların un ile sınırlı olmadığını, tüm ürünlere yapıldığını ifade eden İbrahim Öztürk, “18 kilogramlık yağı 490 TL’ye alıyorduk, şimdi 600 TL oldu. Zaten et fiyatları başını aldı gitti. Vatandaş artık kırmızı eti alamaz duruma geldi. Geçen yıl 50 kiloluk un 300 TL’ydi, bu zamlarla 550 TL oldu. Bir yıl içinde una yarı yarıya zam geldi. Bunun tek nedeni devlettir. Yakıta zam yapınca, her şeye zam gelmeye başladı. Asgari ücreti yükselttiler ama bunun yansımasını ürünlere yapıyorlar. İnsanlar artık isyan ediyor. Kimse bir şey alamıyor. Birçok esnaf arkadaşımız dükkanlarını kapatmak zorunda kaldı. Günlerdir siftah dahi yapamadım. Hem emekliyim hem de dükkan benim. Eğer kirada olsaydım, kesinlikle bu zamlarla iş yapamazdım” şeklinde konuştu.
‘SEÇİM HARCAMALARININ ACISI ÇIKIYOR’
Esnaflardan Hakan Günay ise, işyerini kapatacağını belirterek, “Kimse alamıyor, almak isteyenler borç para bulup öyle alıyor ya da kredi kartıyla almak zorunda kalıyor. Eskiden kimse kredi kartıyla un almazdı, hep nakitle alırdı. Bir hafta sonra bir torba un 600 TL olacak. Bu zamların bir diğer nedeni seçimlerde yapılan harcamalardı, harcama yaptılar, şimdi acısı çıkıyor” dedi.