Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

Bugün Meclis Başkanı seçiliyor: Hangi parti kimi aday gösterdi?

07 Haziran 2023
Bugün Meclis Başkanı seçiliyor: Hangi parti kimi aday gösterdi?

Meclis Genel Kurulu yeni Meclis Başkanı'nı seçmek için bugün toplanacak. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) aday gösterdiği İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş’un göreve seçilmesi bekleniyor.

Meclis Genel Kurulu,  saat 14.00’de geçici başkanlık görevini üstlenen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin başkanlığında toplanacak.


Meclis Başkanlığı seçiminden önce, milletvekili seçilen eski bakanlar ile kabineye yeni giren bakanlar yemin ederek görevlerine başlayacak.


Meclis Başkanlığı için ise. AKP’nin yanı sıra, CHP, DEVA, İYİ Parti Yeşil Sol Parti ve Gelecek ile Saadet’in ortak adayı olmak üzere 6 aday yarışacak.


AK Parti’nin adayı Numan Kurtulmuş’u destekleme kararı alan MHP ise aday çıkarmadı.


Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç’u aday gösterirken, Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi arasında varılan mutabakat sonucu, Başkanı adayı gösterildi.


DEVA Partisi'nin Meclis Başkanı adayı belli oldu. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü İdris Şahin, Meclis Başkanı adayının Mustafa Yeneroğlu olduğunu duyurdu.


CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl'ü, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı’yı aday gösterdi.


Meclis’te 4 milletvekili olan TİP'in adayı ise Gezi davası tutuklusu Hatay Milletvekili Can Atalay oldu.


İlk iki turda 400 oy gerekiyor


TBMM Başkanı seçilmek için, ilk iki turda 600 olan Meclis üye tam sayısının üçte ikisinin, yani 400’ünün oyunu almak gerekiyor.


Üçüncü turda ise üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 301 üyenin oyunu alan aday başkan seçilecek.


Cumhur İttifakı'nın milletvekili sayısının 322’de kalması, muhalefetin de kendi adaylarını çıkarması nedeniyle, ilk iki turda başkan seçilmesi zor görünüyor.


Üçüncü turda ise Kurtulmuş’un seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.