İngiltere’den ABD’ye gazete ve haber ajansları, iki adayın seçim vaatlerini ve seçim kampanyalarını hatırlatarak ülkede devam eden ekonomik krize dikkat çekti.Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarının ekonomi politikaları ve dış politikanın gidişatı açısından da önemli sonuçları olacağı ifade edildi.
‘DAHA ACİL OLAN KONU ENFLASYON VE HAYAT PAHALILIĞI’
İngiltere’nin BBC haber sitesi, Türkiye’deki seçimlerle ilgili haberinde, seçmenlerin ‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beş yıl daha iktidarda kalıp kalmaması gerektiğine karar vermek için’ sandık başına gittiğini yazdı. Erdoğan’ın rakibi, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugünkü seçimleri ‘Türkiye’nin gelecekteki yönünü belirleyecek bir referandum’ olarak nitelendirdiğini aktaran BBC, Erdoğan’ın ise ‘Türkiye Yüzyılı’ sloganı altında ülkeyi birleştirecek yeni bir çağ sözü verdiğini kaydetti. BBC’ye göre, ülkedeki ‘daha acil konu ise yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı krizi.
'SADECE ÜLKEYİ KİMİN YÖNETECEĞİNE KARAR VERİLMEYECEK’
İngiltere’nin Reuters haber ajansı da seçimler için sandıkların açıldığını duyurduğu haberinde, ilk turu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önde tamamladığını hatırlatarak, söz konusu sonucun ‘derin bir hayat pahalılığı krizi yaşanırken geldiğini’ kaydetti.
Reuters, ‘seçimin sadece 85 milyon nüfusa sahip NATO ülkesini kimin yöneteceğine değil, ülkenin nasıl yönetileceğine, ekonominin gidişatına ve dış politikanın şekline de karar vereceğini’ belirtti.
‘NİHAİ KARARIN ANKARA’NIN ÖTESİNDE SONUÇLARI OLACAK’
ABD’nin Associated Press (AP) haber ajansı da Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu ile ilgili haberinde, ‘Türkiye’deki seçmenlerin ülkeyi uzun süredir yöneten liderinin gittikçe artan otoriter yönetiminin üçüncü on yılda da devam edip etmeyeceğine ya da daha demokratik bir toplumu geri getirme sözü veren rakibi tarafından iktidardan gönderilip gönderilmeyeceğine karar vereceğini’ aktardı.
Erdoğan’ı ‘ülkesini jeopolitik bir aktör haline getiren ayrıştırıcı popülist’ olarak nitelendiren AP, Erdoğan’ın ilk turdaki performansının yüksek enflasyon ve 6 Şubat depremlerine rağmen geldiğini yazdı. AP, ‘nihai kararın Ankara’nın ötesinde sonuçları’ olabileceğini belirterek ‘Türkiye’nin Avrupa ve Asya’nın ortasında kritik bir noktada olduğunu ve NATO’da kilit bir rol oynadığını’ ifade etti.
‘TÜRKİYE’Yİ GELECEKTE KİM YÖNETECEK?’
Almanya’nın Der Spiegel dergisi de “Türkiye’deki Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu başladı” başlıklı haberinde, “Türkiye’yi gelecekte kim yönetecek? Ülkenin ilk ikinci tur seçiminde 60 milyon kişi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve rakibi Kılıçdaroğlu arasında bir karar verecek. İlk sonuçların bugün gelmesi bekleniyor” ifadelerini kullandı.
TARİHİ SEÇİMLERDE OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI’
Fransa’nın France 24 haber sitesi de ‘tarihi’ seçimlerde oy verme işleminin başladığını duyurduğu haberinde, Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının Erdoğan’ın ‘gittikçe otoriterleşen gidişatının, sert dış politikasının ve geleneksel olmayan ekonomi yönetiminin devam edip etmeyeceğini de belirleyeceğini’ aktardı.
France 24 de seçimlerin yalnızca ülkeyi kimin, nasıl yöneteceğini değil, aynı zamanda ekonomi politikaları ve dış politikanın da gidişatını belirleyeceğini kaydetti.