Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

Bilim İnsanları Yumurtadaki Civcivin Cinsiyetini Değiştirmeyi Başardı

24 Mayıs 2023
Bilim İnsanları Yumurtadaki Civcivin Cinsiyetini Değiştirmeyi Başardı

Bilim insanları, henüz yumurtadan çıkmamış tavukların cinsiyetini yumurta kabuklarındaki kimyasalları "koklayarak" belirlemek için yeni bir yöntem geliştirdi.

 Bu gelişme erkek civcivlerin itlaf edildiği acımasız uygulamaya son verebilir.


Dünya genelindeki kuluçkahanelerin çoğu halen civcivleri yumurtadan çıktıktan bir gün sonra cinsiyetlerine göre ayırıyor ve erkek civcivler acımasızca hemen itlaf ediliyor.


Bazı Avrupa ülkeleri erkek civcivlerin itlafını ya halihazırda yasakladı ya da aşamalı olarak kaldırmayı planlıyor.Ancak aralarında Kaliforniya Üniversitesi'nin Davis kampüsünden araştırmacıların da bulunduğu ekip, yumurtanın cinsiyetinin kuluçka döneminin başlarında belirlenmesi halinde, milyarlarca erkek yumurtanın insancıl bir şekilde devreden çıkarılabileceğini belirtiyor.


PLoS One adlı akademik dergide yayımlanan yeni çalışma, yumurta kabuklarından yayılan uçucu organik kimyasallara dayanarak yumurtaları kuluçka döneminin başlarında cinsiyetlerine göre ayırmanın mümkün olduğunu gösterdi.


Yeni buluş, gelişmekte olan embriyo tarafından kabuktan dışarı yayılan uçucu organik bileşikleri (VOC) tespit ediyor.Bilim insanları ilk olarak erkek ve dişi embriyoların yaydığı kimyasallarda tespit edilebilir bir fark olup olmadığını değerlendirdi.


Başlangıçta havadaki organik kimyasalları toplamak ve analiz etmek için bir algılama çipi teknolojisi geliştirdiler.


Daha sonra yumurtaların endüstriyel olarak taşınmasında kullanılan vantuzlar, yumurtaları açmadan havayı "koklayacak" şekilde uyarlandı.


Yumurtaların cinsiyeti daha sonra DNA analiziyle doğrulandı.


Çalışmanın ortak yazarı Tom Turpen yaptığı açıklamada, "Yumurtadan gelen uçucu kimyasallar bulduk. Bunlar yakalayabileceğiniz ve istatistiksel olarak sıralayabileceğiniz kokulardı" dedi.


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.