Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

[email protected]

girne

En düşük memur maaşı 22 bin tl' yi bulacak

11 Mayıs 2023
En düşük memur maaşı 22 bin tl' yi bulacak

Son dakika haberi...Emekli ve memura ek zam kesinleşti. Seçim sonrası Meclis'in açılmasıyla ilk atılacak adımlar arasında emekli ve memur maaşları için yapılacak düzenlemeler bulunuyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan 700 bini aşkın kamu işçisini ve 3 milyonun üzerindeki aileyi sevindiren müjdeyi verdi.

 Kamu işçisi zammı yüzde 45 oldu. Erdoğan bir müjde de emekli ve memura verdi. Başkan Erdoğan, 'en düşük emekli maaşı 22 bin TL'yi bulacak'. dedi. Yeni dönemde emekli ve memur maaşları refah payı ile belirlenecek. Burada yeni maaşlar belirlenirken kamu işçisi zammı da kıstas alınacak. 


SSK ve Bağ-Kur emekli zammı ve memur maaş zamları için yapılacak artışlar refah payı hariç 6 aylık enflasyon rakamları sonrası netleşecek. Erdoğan'ın müjdesi sonrası yeni rakamlar ortaya çıktı. İşte enflasyon farkı ve ek zam dahil kuruşu kuruşuna yeni maaş tabloları...


Refah payı hariç emekli ve memur Temmuz zammı, TÜİK'in açıklayacağı 6 aylık enflasyon rakamları ile belirlenecek. Bu rakamlara refah payı eklenecek. Emekli ve memura ek zam geliyor. Burada emekliye zam düzenlemesinin kademeli zam oranları ile yapılması masada bulunuyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, emekli ve memurlara mesaj göndererek, "Kimse enflasyona ezdirilmeyecek" parolasıyla gerekli yerlere talimatları verdiğini bildirdi. Peki emekli ve memur maaşları ne kadar olacak? İşte kuruşu kuruşuna hesaplar...


BAŞKAN ERDOĞAN MÜJDEYİ VERDİ: EMEKLİ VE MEMURA EK ZAM GELİYOR!


Yeni dönemde sosyal devlet anlayışının daha da güçlendirilmesi talimatını veren Erdoğan, enflasyonun sabit gelirliler üzerindeki tahribatının ortadan kaldırılması için asgari ücret, emekli ve memur zammı başta olmak üzere düzenlemelerin 2023 Genel Seçimleri sonrası hızla hayata geçirilmesini istedi


İLK ADIM KAMU İŞÇİLERİ İÇİN OLDU


Seçimler öncesi ilk adım ise kamu işçileri için oldu. TÜRK-İş ve HAK-İş ile toplantılar gerçekleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı talepleri dinleyerek gelinen son noktayı Başkan Erdoğan'a sundu. 2023 Toplu İş Sözleşmesi'nde son sözü Başkan Erdoğan söyledi ve milyonları sevindiren açıklamayı yaptı.


Buna göre 700 bini aşkın kamu işçisine refah payı dâhil yüzde 45 zam yapıldığını, en düşük kamu işçisi ücretinin 15 bin TL olduğunu müjdelendi. İşçi sendikalarının tüm talepleri kabul edildi. Bunun yanında iş primi ödemesi olmayan işçilere yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulaması getirildi. Gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerin çıplak ücretlerine yüzde 10'luk ilave yapıldı.Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70'lik artışa gidildi. Kamu işçisine verilen bu rekor zam yeni dönemde uygulanacak sosyal devlet anlayışının ön planda olduğu politikalara işaret etti.


ASGARİ ÜCRET, EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI REFAH PAYI İLE BELİRLENECEK


Maaşlarda 6 aylık enflasyon rakamları önemli bir 'Kıstas' olacakken, önümüzdeki dönemde maaş zamları, asgari ücret, emekli ve memur maaşları ekstra olarak refah payları ile belirlenecek. İhracat yönlü büyüme stratejisinin milli gelir üzerindeki artışları, tüm çalışanların maaşları üzerindeki vergi düzenlemesi, asgari ücret ve sosyal transfer harcamaları ile tabana yayılacak. Refah payı burada; enflasyon artışlarının üzerinde verilecek zam oranını ifade ediyor.


MAAŞLARA MİLLİ GELİR DÜZENLEMESİ MASADA


Öte yandan maaş artışları için dikkat çeken bir formül masada yer alıyor. Üretim ve istihdam temelli büyüme stratejisiyle hem Covid dönemi hem de sonrasında yakaladığı rakamlarla G-20 ve OECD'ye damga vuran Türkiye'nin bu kazanımının tabana yayılması için harekete geçildi. Yapılacak köklü düzenlemelerle çalışanlar, emekli ve memurlar başta olmak üzere hemen her kesimin alım gücünü artırılacak.Milli gelir artışlarının doğrudan maaşlara yansıtılmasını içeren bu formülün devreye alınmasıyla, Türkiye bir yandan büyürken bir yandan da asgari ücretli, emekli ve ve memurlar başta olmak üzere sabit gelirlilerin milli gelir pastasından aldığı pay büyüyecek.Bunun bir benzeri emekli aylıklarında uygulanıyor. Emekli aylıkları normal zamların dışında yıllık büyüme rakamlarının yüzde 30'u kadar artıyor. Bu oranın artırılarak benzer bir uygulama ile hemen her kesimin gelirlerinin yükseltilmesi hedeflenecek.Bilindiği üzere memurlar, enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı toplamı kadar Ocak-Temmuz dönemi olmak üzere yılda 2 kez zam alıyor. Enflasyon farkı, bir önceki dönemde verilen toplu sözleşme zammı üzerindeki 6 aylık enflasyon oranı kadar oluyor.


TABLO 1: REFAH PAYI HARİÇ TEMMUZ ZAM ORANI HESAPLARI


1. Merkez Bankası Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre;


Hesaplanan 6 aylık enflasyon oranı: Yüzde 21,13

6 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 21,13

Ocak 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 8

Temmuz 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 6

6 aylık memur ve memur emeklisi zammı: Yüzde 18,89

2. Ek zamlı hesaplar


Yüzde 35

Yüzde 40

Yüzde 45

NOT: Burada belirleyici 6 aylık enflasyon rakamları olacak. Son kararı Başkan Recep Tayyip Erdoğan verecek.






Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.