Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

İnci kefalinin göç yolcuğu başladı

01 Mayıs 2023
İnci kefalinin göç yolcuğu başladı

Her yılın Nisan ayında Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı suyundan çıkıp tatlı sulara gelen inci kefalleri burada iki hafta fizyolojik uyumu sağladıktan sonra suyun tersine göç ediyor.

Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden inci kefalinin engel tanımayan "muhteşem yolculuğu" yakında başlıyor.


Bu yolculukta balıkların en büyük engeli kaçak avcıların yanı sıra martı, yılan ve kaplumbağalar oluşturuyor. Bu yıl yağışların az olması nedeniyle debisi düşen akarsulara göç eden inci kefalleri, kuraklıkla da mücadele edeceği belirtiliyor.Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus, Nisan ayinin basindan itibaren inci kefallerinin Van Gölü’ne dökülen akarsularin agzinda toplanmaya basladigini belirtti.


Akarsu agizlarinda binlerce ton inci kefalinin toplandigini ve burada akintinin tersine yüzmek için bekledigini ifade eden Akkus, “Van Gölü tuzlu ve sodali bir gölken, akarsular tatli sulardir. Dolayisiyla Van Gölü’nün tuzlu ve sodali sularindan inci kefallerinin akarsulara girmesi bir anda gerçeklesmiyor. Öncelikle akarsu agizlarinda yaklasik iki haftalik fizyolojik uyum sürecini atlatiyorlar. Fizyolojik uyum sürecinden sonra akarsularin yukari kesimlerine dogru yüzmeye basliyorlar. Inci kefalleri ortalama 21 santimetre boyundadir. Bu balik gerektiginde gölde 100 kilometreye yakin yol kat ediyor. Daha sonra üremek için girecegi derenin agzina geliyor ve buradan akarsuyun yaklasik 23 kilometre kadar yukarilarina göç yolculugunu gerçeklestiriyor. Üremek için dereye girdigi zaman inci kefalinin aklinda tek bir düsünce var. Yani 100 binlerce yillik bir sorumluluk onun omuzlarindadir. Bu sorumlulukla beraber akarsulara giriyor. Aklinda bu düsünce oldugu için inci kefali 2 hafta boyunca hiçbir sekilde yem almiyor. Bütün enerjisini kas dokudan karsiliyor” dedi.




“Inci kefali, akintiyla mücadele ediyor”


Inci kefallerinin boynun 20 katindaki yüksekligindeki kayalari uçarak geçtigini dile getiren Akkus, “Inci kefalleri göç süresince martilarla ve yilanlarla mücadele ediyor. Tabi bunlarin hepsini yeniyor. Ancak inci kefalinin yenemedigi tek bir düsmani var. O da kaçak avcilar olan insanogludur. Maalesef bu sene kaçak avcilara ek olarak kuraklik problemi de ortaya çikti. Birçok derede su debileri beklenen ortalamanin çok daha altindadir. Bu sebepten dolayi bu yil inci kefalinin bizim çok daha fazla yardimimiza ihtiyaci var. Çünkü inci kefali sadece neslini sürdürmek isteyen bir canlinin ötesinde Van Gölü’ndeki 20 bin insanin geçim kaynagini olusturuyor. Ümit ediyoruz ki bu sene basarili bir üreme sezonu geçiririz” diye konustu.



Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.