Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

[email protected]

girne

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı

27 Nisan 2023
Merkez Bankası faiz kararı açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 8,50’de bıraktı.Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı.

TCMB Para Politikası Kurulu nisan ayı olağan toplantısında politika faizini yüzde 8,50’de tutma kararı aldı.


Merkez Bankası ocak ayını pas geçmesinin ardından şubat ayında faizi yarım puan düşürerek yüzde 8,50’ye çekmişti. Mart ayında faizde değişiklik yapılmamıştı.


EKONOMİSTLER NE BEKLİYORDU?


AA Finans’ın anketine katılan 23 ekonomistin 19’u faizin yüzde 8,50’de sabit kalmasını bekliyordu. Ekonomistlerden 4’ü faizde 50 baz puanlık indirim öngörüyordu.


MERKEZ BANKASI’NIN KARAR METNİ


Kurulun karar metninde şu ifadere yer verildi:


“Yakın dönemde iktisadi faaliyete ilişkin açıklanan veriler tahmin edilenden daha olumlu seviyelerde gerçekleşmesine rağmen, jeopolitik risklerin ve faiz artışlarının da etkisi ile gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyon endişeleri sürmekte, birbirini takip eden banka iflaslarının tetiklediği finansal istikrarı tehdit eden koşulların oluştuğu gözlenmektedir. 


Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonu yüksek seviyelerini sürdürmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerindeki ayrışma devam etmekle birlikte, takas anlaşmaları ve yeni likidite imkânları ile finansal istikrarı öncelikleyen eşgüdümlü adımlar atılmaktadır. Finansal piyasalar, merkez bankalarının faiz artırım döngülerini yakında sonlandıracağını beklentilerine yansıtmaktadır.


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.