30 yıllık hizmetini devam ettiren Pırlanta Kuyumculuk işleme sahibi Ölmez,"30 yıldır Van ilinde hizmet veriyoruz. Van'da 4 tane şubemiz daha var. Yatırımlarımız hiçbir şekilde başka illerde olmadı. Bütün yatırımlarımızı Van iline yaparak, istihdam sağlamaya çalıştık. Van'da hizmete başladığımızda 10 tane kuyumcu işletmesi tek vardı. Şuan ise; 60'a yakın kuyumcu esnafı var. Bizlerde bu durumdan çok memnunuz."
PIRLANTA KUYUMCULUKTA %25 İNDİRİM
Pırlanta Kuyumculuk olarak; Van'ın birçok ilçesinden gelip bizlerden altın alan kardeşlerimiz var. Bizler, altında sabit fiyatlar haricinde işlenmiş altınlarda indirimler sağlıyoruz. Tüm özel günlerde indirimlerimiz oluyor... Bu ay da; halkımıza %25 indirim sağlamaya başladık.
YATIRIM YAPACAKLAR, BU KONUYA DİKKAT ETMELİ
Yatırım yapmak isteyenler için önemli bilgileri paylaşan Pırlanta Kuyumculuk işletme sahibi Faruk Ölmez,"Yatırım yapmak isteyen arkadaşlara söyleyeyim. Altına yatırım yapıldığı sürece her zaman kârda olduğunuzun göstergesidir.
Altın alarak zarar eden pek olmaz. Yani uzun süre bir yatırım yaptığınız zaman sürekli para kazanırsınız. Ani yükselişler olur... Ondan sonra hafif düşüşler olur. Düşüş olduğu zaman kimse moralini bozmasın. Daha önce aldıkları fiyatı gelip geçer. Her zaman öyle olmuştur. Yani bu fiyatları kimse tahmin etmiyordu. Bir de altın dolar bazında bile değer kazandı. Ben hatırlıyorum 1992 yıllarında 1 kilogram altın 10 bin dolardı. Şu an ise; dolar bazında 1 kilo altın, 64 bin dolardır.
Dolar bazında ne kadar fiyatlar arttı? Yatırım yapacaksanız. Uzun süreli bir yatırım düşünüyorsanız, altını sürekli alın. Altında zarar etmezsiniz. Şimdiden siz değerli Van halkını kuyumcumuza bekleriz. Hayırlı ve bol bereketli günler dileriz."dedi.
KUYUMCULUK NEDİR?
Altın, gümüş, platin, bronz gibi cevherleri ham halden işlenmiş hale getirme işlemine kuyum denir. Kuyum işinin pazarlanmasına kuyumculuk denir. Halk dilinde kuyum işi kuyumculuk olarak anılır.
ALTININ TARİHÇESİ
Tarihte bilinen kayıtlara göre Mısır hükümdarları zamanında MÖ 3200 yıllarında, altın darphanelerde eşit boyda çubuklar halinde çekilerek para olarak kullanıldı. Au sembolü Latince "altın" anlamına gelen aurum kelimesinden gelmektedir.
Peru'da MÖ 2000 yılına ait altın ziynet eşyaları kalıntılarına rastlanmış olup, Amerika kıtasındaki Aztekler ve İnkaların da altına tutkun oldukları bilinmektedir.
Altına önem veren eski medeniyetler arasında; Yunanları, İranlıları, Makedonları, Asurluları, Sümerleri ve Lidyalıları saymak yerinde olur.
MÖ 550 yıllarında Lidya Kralı Krezos, altını para olarak (sikke) bastırmış ve altının para olarak basılması ile de ticaret artmıştır. Şehirler zenginleşmiş ve dünya yeni bir refah dönemine girmiştir.
İskit ve Sarmatların (MÖ 1000) millî kahramanları konu alan altın toka yapımında ileri oldukları bilinmektedir. Dördüncü ve dokuzuncu yüzyıl aralarında ise altın kase, vazo işçiliğinde en güzel örnekleri vermişlerdir. Bu eserlerden bir kısmı New York, Morgan koleksiyonunda teşhir edilmektedir. Türkiye'de Mersin, Antakya, Niğde, Balıkesir, Kütahya, Bursa, İzmir ve çevresinden çıkarılır.
ALTIN AYARINDAN BAHSETMEK GEREKİR İSE;
Altının kimyadaki saflığı “yüzde” ile, mücevhercilikteki saflığı ise “karat” veya “ayar” terimleriyle ifade edilir. Buna göre 24 ayar (veya karat) altın %100 saf altını, 22 ayar ise %91,6ü saf altını ifade etmektedir. 22 ayar altının %8,4’ü diğer metaller ile tamamlanmıştır. Altına gümüşün ilavesi yeşilimsi, nikel ve platinin ilavesi beyaz, çinkonun ilavesi sarı ve bakır ilavesi de bakır miktarına göre sarıdan kırmızıya kadar değişen renkler kazandırılabilir.
%100 saf altın doğada bulunmayıp, en saf altın binde 999,9 saflıktadır. 18 ayar altın %75,14 oranında, 14 ayar altın %58,5 oranında altın içerir. Tamamlayıcı metalin gümüş ağırlıklı olması durumunda kuyumculuk sektöründe yeşil altın denilen, halk arasında sarı altın denilen renk yakalanır. Tamamlayıcı metalin bakır ağırlıklı olması durumunda kırmızı altın denilen renk yakalanır. Beyaz altın ise beyaz renge yakın çeşitli metallerin tamamlayıcı olarak kullanılmasıyla ortaya çıkar. Beyaz altın, üretim sonunda kirli beyaz bir renge sahiptir, Rodyum kaplanmasıyla tam beyaz renge kavuşur."