Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği İftarda Şeflerle buluştu

04 Nisan 2023
Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği İftarda Şeflerle buluştu

Anadolu Mutfak’ta 20 kişiden fazla misafirini ağırlayan Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği başkanı Nurullah Kaplan, aşçılarla iftar programı düzenledi.

Doğu Anadolu aşçılar federasyonu başkanı Ali Geyik, Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği başkanı Nurullah Kaplan ve yönetimiyle Anadolu Mutfak’ta araya gelerek Van gastronomisi ile ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.


Van ilinde bulunan aşçıların zorluklarını ve istihdam noktasında sıkıntılar yaşadığını ifade eden Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği başkanı Nurullah Kaplan,”2014 bu yana resmi Sivil Toplum Kuruluşuyuz. Aşçı kardeşlerimizle sürekli bir araya gelerek Van ilinin gastronomisini değerlendiriyoruz. Ramazan ayı dolaysıyla arkadaşlarla bir araya gelerek hasbihal ettik. Van Haber gazetesi ailesine ve Tubittum medya grubunun burada olması bizleri onurlandırdı. Bizler, sizlere kendimizi anlatmak isteriz.”


“Burada bulunan şeflerimizi tanıtmak isterim. Haşim Gezer, İdris Koçak, Veysi Toprak, Rıdvan Aşkan, M. Ali Keskiner, Abidin Kutpınar, Sedat Yıldırımçakar, Fatoş Sağlam, İmran Sürücü, M. Ali Kılıç, Neslihan Erdoğan, Sedat Ünan, Muhammet Erdoğan, Şemsettin Dizal , Ramazan Tamyıldız bizleri kırmayarak geldiler… Burada bulunan şeflerimiz ve bizlere kayıtlı olan şeflerimiz, Van’ın en lüks mekanlarında görev yapmaktadırlar…”


VAN’DA STK’LARI ÖNEMSEMİYORLAR


Dünyayı İyilik Kurtaracak” adlı bir grubumuz daha var. Onlarla beraber de okulla okul boyama işte çocuklara yönelik etkinlikler yapıyoruz. Köy okullarını ziyaret ediyoruz. Onunla beraber de güzel etkinliklerimiz var. Aynı zamanda depremzedeler için de bu yıl Van ili olarak pilot bölge olarak seçilen Malatya’daydık.  Malatya'dan döndükten sonra bize ait olan bir iş yerini depoya çevirdik. 250 aileye yakın eve temel ihtiyaç desteğinde bulunduk. İhtiyaçlarına göre yine desteklerimiz devam ediyor… Yani dernek olarak; güzel işler yaptığımıza inanıyoruz ama Van'da şu sıkıntı var. Yani STK'ları önemsemiyorlar. STK'lar önemlidir. STK'lardaki insanlar hepsi bilgilidir, donanımlıdır. Bu insanları da dinlememiz lazım.”


BU ŞEHRİN GASTRONOMİSİNİ BİR GARSON ANLATAMAZ


“Geçenlerde İstanbul'da bir fuar vardı. Biz bir evrak gönderdik. “Bu fuara biz katılmak istiyoruz” dedik. Dediler ki “biz belediyedeki personelimizi gönderiyoruz.” Tamam da sen personelin aşevi mi gidiyor? Yok. Kim gidiyor? Bir tane garson gidiyor… Kardeşim, bu şehrin gastronomisinin bir tane garsonu anlatamaz. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bu doğru bir şey değil. Ben kaç sefer randevu talebinde bulundum. Ben bu konuyu bizzat Vali Bey'le görüşeceğim. Yani bir garsonun bu şehrin gastronomisini tanıtıyorsa o zaman bu şehrin aşçısı yok dediktir. Bu anlama geliyor. Herkes bildiği işi yapsın! Garson garsonluğunu yapsın. Aşçı aşçılığını yapsın ama ne yazık ki bu durum kulak arkası yapılıyor… Sizlere bir örnek daha vermek isterim. Geçenlerde belediyeyle ilgili bir programımız vardı. Bir kitap olayı vardı. Ali Bey'in fotoğraflarını talep ettiler. Ali Bey de hiçbir bedel istemedi. Şimdi bir fotoğraf 1 TL'ye yakın para… Dönüp ne dediler? “Vallahi biz işte o garson arkadaşla o kitabı yazacağız. Kardeşim bir garsonla sen gastronomi kitabını nasıl yazıyorsun?  Bir garsona bu şehrin üstünde değer veriliyor. Yani bu memlekette aşçı kalmadı mı? Bu memleket bu kadar mı aciz? Bu kadar mı sahipsiz? Bu yüzden biz bunları kabul etmiyoruz Burada aşçı arkadaşlar 2 yıl bulaşıkçılık yapmış, 2 yıl çıraklık yapmış, 2 yıl kalfalık yapmışlar…”


VAN İLİNDE SIKINTILARIMIZ VAR


Van'da şu ben olayından çıkmamız lazım. Ben olayını bir kere bir kenara bırakmamız lazım. Van'da güzel festivallerin olması lazım. Her yıl düzenli festivallerin yapılması lazım. Van Gastronomi Festivali, Van Aşçılar Derneği yapacak. Belediye bize destek vermese de yapacağız.”


HALKIMIZIN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR


“Yetkililer keşke önceden arasalar ve deseler ‘ İzmir'de benim bir festivalim var. Ben bu festivalde daha iyi niye yapabilirdim?’ Bizim orada çok iyi tecrübelerimiz var. Biz her yıl düzenli olarak en az üç dört tane festivalde zaten katılıyoruz. Antalya'ya da gidiyoruz, İzmir'e de gidiyoruz, Ankara'ya da gidiyoruz, Adana'ya da gidiyoruz. Bu sene mesela Adana'da çok büyük festival vardı. İki yüz elli bin insan katıldı. Bizlerde birçok çalışmalar yaptık ve birçok işlere imza attık ama Van halkının bizlere destek olmasını istiyoruz. Biz, bu memleketin aşçılarıyız. Bu memleket için çaba sarf ediyoruz.”


Son olarak; bugünkü iftar programında bulunan arkadaşlarımıza, Anadolu mutfak işletmesine, Koza bölge müdürümüz Resul Sönmez’e teşekkür ederiz.”diyerek konuşmalarını noktaladı.


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.