Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

[email protected]

italyano

Van'da barajların doluluk oranı kritik seviyede

28 Mart 2023
Van'da barajların doluluk oranı kritik seviyede

Van’daki barajların doluluk oranının kritik seviyede olduğunu söyleyen Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Şerif Kayalık, kentteki kuraklığın tüm Serhat bölgesini etkileyebileceği konusunda uyardı.

Bununla birlikte içme suyu kaynaklarına, tarımsal alanlara bu suyun verilmemesi demek. Bu nedenle tarım arazilerine su verilmemesi demek, hayatın durması demek. İçme su kaynaklarının beslenememesi demektir” diye konuştu.


ÜRETİM DURABİLİR’


Barajdaki suyla tarım yapılamayacak duruma geldiğini vurgulayan Kayalık, “Bu durumda üretim durur. Kendi arazisini ekemeyen çiftçi soluğu şehirde alacaktır, bu da beraberinde kente göçü yoğunlaştıracaktır. Bu durumda da şu an kullanılan tarım arazilerinin atıl duruma gelmesine neden olacaktır. Yani kısacası üretim bitmesi demektir. Zaten belli ürünleri diğer bölgelerden alıyoruz. Hububat ekiminin de azalması demek açlık ve kıtlık demektir” şeklinde konuştu.


İNCİ KEFAL DE OLUMSUZ ETKİLENECEK’


Kentteki tüm kuraklığın birbiriyle ilişkili olduğunu söyleyen Kayalık, “Van’daki Sarımehmet Barajı da kritik seviyede. Son DSİ verilerine göre doluluk oranı çok yetersiz umut ediyoruz ki yağışlar olur” dedi. Zernek Barajında çok sayıda yurttaşın kafes balıkçılığı yaptığını hatırlatan Kayalık, “Barajdaki su seviyesinin düşmesi balıkçılık sektörünü de etkileyecek. Sudaki oksijen seviyesinin düşmesi hem balık ölümlerine hem de balıkların gelişimini etkiliyor. Balıkçılık sektörünü de zor günler bekliyor. 


Van Gölü’nde de su çekilmelerinin olduğunu biliyoruz. Su seviyesi düşüyor. Bu gölde yaşayan inci kefali için önemli. Derelerdeki suların azalmasıyla birlikte İnci kefalin üreme göçünü etkileyecek” diye konuştu.


BİR AN ÖNCE EKOLOJİK TEDBİRLER ALINMALI’


DSİ verilerini hatırlatan Kayalık, “Verilere göre Doğu Anadolu Bölgesi çok şiddetli kurak olarak sınıflandırılmış durumda. Bu yüzden bir an önce buna yönelik projeler yürürlüğe girmeli, tedbirler alınmalı. 2030 tahminlerine göre de hem ilimiz hem bölgemiz şiddetli kuraklık kategorisinde yer alıyor. İşin ciddiyetinin farkına varmak gerekiyor. Korumaya yönelik tedbirler alınmalı. Bu tedbirlerin doğayla uyumlu ekolojik olması gerekiyor. Doğal çevreler oluşturulmalı, ormanlaştırılma artırılmalı ” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Mezopotamya ajansı

Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.