Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

[email protected]

girne

Diyarbakır’da Newroz kutlamaları başladı

21 Mart 2023
Diyarbakır’da Newroz kutlamaları başladı

Diyarbakır’da Newrozu kutlamalarının yapılacağı Bağlar’daki Newroz Parkı’na çıkan tüm yollar bugün trafiğe kapatıldı. Kentin birçok yerinden Newroz’a gelen insanlar 5 arama noktasından geçerek parka alınıyor.

Diyarbakır’da Newroz kutlamaları için sabah erken saatlerde binlerce kişi Newroz Parkı’na geldi. Newroz Parkı bayrak ve flamalarla süslendi. Çok sayıda yerli ve yabancı basın kuruluşunun takip ettiği kutlamaları Rûdaw TV de canlı aktarıyor.



Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Yeşil Sol Parti öncülüğünde gerçekleştirilen etkinlik için 10 binden fazla flama ve bayrak asıldı. Newroz ateşi için 6 ton odun hazırlandı.


Maraş depreminde yaşamını yitirenlerin anılacağı Newroz programı; Newroz Tertip Komitesinin konuşmalarıyla başlayacak.


HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Başkanı Saliha Aydeniz, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ve PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç’ın yanı sıra çok sayıda HDP’li vekil de katılıyor.


Bu yılki Newroz’da sanatçı Mikail Aslan, Aryen Kom ve Şerzad da sahne alacak.


Polis Kürt kıyafeti giyenleri almadı


Kutlamalar için sabahın erken saatlerinden itibaren sloganlarla Newroz Parkı’nın yolunu tutttu. Kamişlo Bulvarı’ndan iki ayrı giriş, Newroz Caddesi ve Bağcılar Mahallesi’nden 4 ayrı girişlerde polis kontrolünden geçen vatandaşlar alana giriş yapmaya başladı.


Polisin bu noktalarda yöresel Kürt kıyafetleri giyenleri geri gönderdiği görüldü.


HDP Diyarbakır İl Başkanı Zeyyat Ceylan, güvenlik güçlerinin “Kürt kıyafetlerini bahane ederek katılımcıları engellemek istediğini” belirtti. Ceylan, “Aldığımız bilgilere göre gözaltına alınanlar da var” dedi.


“Bir milyon kişiyi bekliyoruz”


“Bugün Diyarbakır’da bir milyon kişiyi bekliyoruz. Newroz’un finali bugün burada yapılacak. Kürtlerin talepleri bu meydanda dile gelecek” ifadesini kullandı.


“Bu Newroz deprem kurbanlarına sahip çıkmak içidir”


Newroz’u Maraş merkezli depremlerin acıları ile karşıladıklarını belirten Ceylan, “Bu Newroz depremzede ailelere sahip çıkma Newrozu olacak. Yersiz yurtsuz kalan milyonları unutturmaya çalışıyorlar ama bu Newroz onları unutmayacak. Bu yıl Newroz’un rengi karadır. Kürtler yas tuttuklarında karalar giyiyor. Ölümün, yasın rengi siyahtır bugün bu yüzden afişler, kıyafetler karadır. Yüreğimiz yastadır” dedi.


Ceylan, “Bu yıl Newrozu ‘Her der Newroz her der Azadi’ sloganı ile kutluyoruz. Biz bu süreci aynı zamanda seçim sürecinin zaferinin verildiği bir start olarak görüyoruz. Kürt halkı Newrozu diriliş ve direniş olarak ele alıyor. Bu meydandan bugün Kürt halkına ve dünyaya bu mesaj verilcek” diye konuştu.


HDP’li Zeyyat Ceylan, bu yılki Newroz’da ayrıca PKK lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan görüş yasağı ve tecrite de dikkat çekeceklerini söyledi.İmam Taşçıer, Newroz’un Kürtler için ulusal birlik Newrozu olmasını diledi


HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, deprem dolayısıyla bu yılki Nevroz’un şölen havasında kutlamasını uygun görmediklerini söyledi.


Diyarbakır’da Newroz alanında Rûdaw canlı yayınına katılan Taşçıer, alana alınan kişilerin geleneksel kıyafetlerinde cep bulunmasının “PKK’lilerin giydiği kıyafetleri” çağrıştırdığı gerekçesiyle engellendiğini söyledi. Bunun yasaklamalar için bahane edildiğini ifade eden Taşçıer, Newroz kutlamasının HDP tarafından bir seçim mitingi gibi organize edileceği yönündeki yoruma dair de şöyle konuştu:


“Seçimler için daha zaman var ancak seçim sürecine girmiş bulunuyoruz. Ancak HDP alanda ne söylerse söylesin seçime yönelik algılanacaktır. Gündemde seçim var, deprem bölgesine gidildiğinde bile seçimler söz konusu oluyor, gündeme geliyor.”


İmam Taşçıer, Newroz’un Kürtler için ulusal birlik Newrozu olmasını da diledi.

Kaynak:rudaw

Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.