Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

Van'da Newroz: Yağmurlu havaya rağmen alana akın

19 Mart 2023
Van'da Newroz: Yağmurlu havaya rağmen alana akın

Van’da yağışlı havaya rağmen binlerce kişi, kentin birçok noktasından tarihi kalenin eteklerinde bulunan Newroz Parkı’na doğru akın etmeye başladı.

Van Kalesi eteklerinde kutlanacak Van Newrozu’na yağışlı havaya rağmen halk akın etmeye başladı. Kentin birçok mahallesinden özel ve toplu taşıma araçlarıyla alana gelen kitle 4 arama noktasından geçerek alana giriyor.


 Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşil Sol Parti öncülüğünde bu yıl “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamalarının adreslerinden biri olan Van’da kale parkına girişler başladı.


Yağmurlu havaya rağmen alana akın


Her yıl kitlesel kutlamalara tanıklık eden Van Kalesi eteklerinde bu yıl da yağmurlu havaya rağmen yoğun bir katılım gözleniyor. 


Tuşba ilçesine bağlı Kale Yolu’ndan ana girişlerin yapıldığı alana gelen kitle sık sık “Bijî Newroz” sloganları atıyor.Her yıl tertip komitesinin planlaması dışında alana gelen davul-zurna ekipleri ise bu yıl 6 Şubat’ta yaşanan ve 11 ili etkileyen Maraş depreminden dolayı alana alınmadı. Newroz katılımcılarının birçoğunun kiras û fîstan ve şal û şapik gibi ulusal kıyafetler giyerek alana gelmesi renkli görüntülere sahne olsa da Maraş depreminde çok sayıda insanın hayatını yitirmesinden kaynaklı platformdan coşkulu şarkılar yerine newroz ile özdeşleşen sembol şarkılar çalınıyor.


Newroz’da depremde hayatını kaybedenler anılacakMaraş depreminde yaşamını yitirenlerin anılacağı Newroz programının; Newroz Tertip Komitesi’nden Edibe Babur ve Sedat Düşünmez’in konuşmasıyla başlaması bekleniyor.


Devamında HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, MED TUHAD-FED yöneticisi Yusuf Çakas, HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Yeşiller Sol Partisi MYK üyesi Cahit Kırkızak, HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in konuşma yapması bekleniyor.Newroz’da aynı zamanda Aryen Kom, Koma Sorjiyan ve Bajar müzik grupları da sahne alacak.

Kaynak:SerhatNew

Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.