Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

[email protected]

girne

Bugün itibariyle altın düşmeye başladı.

05 Şubat 2021
Bugün itibariyle altın düşmeye başladı.

Son dakika: Bugün itibariylen altın düşmeye başladı.Koronavirüs pandemi döneminin başlarında ons tarafından esen rüzgârla yön bulan gram altın fiyatları, 2020 yılının son aylarında dolar/TL'deki sert düşüş hareketleri nedeniyle yönünü aşağı çevirdi.

Son dakika haberleri...Gram altın fiyatları dolar kurunun ardından bir darbe de ons tarafından yedi. Dolar kurundaki geri çekilmenin etkisiyle 6 Kasım'da başlayan düşüş trendini sürdüren gram altın, bu kez ons fiyatlarındaki gevşemenin etkisiyle 410 lira kritik seviyesinin altına sarktı. Yeni hafta 1850 dolar çevresinde hareket eden ons altın fiyatları, 1800 dolar psikolojik sınırın altına çekilirken, altın yatırımcılarının aklında hep aynı soru var: "Altın fiyatları için düşüş sürecek mi?" A Para'da yayına katılan Yatırım Finansman Menkul Değerler Stratejisti Vahap Taştan, altın için hangi gelişmelerin fiyatladığı konusunda son dakika değerlendirmelerde bulundu.

GRAM ALTIN FİYATLARI 2020 YILINDA YÜZDE 56 YÜKSELDİ

Gram altın fiyatları 6 Kasım tarihinde 540 lira tarihinin en yüksek seviyesini test etti. Bu tarihten itibaren dolar/TL'deki sert gerilemeye paralel düşüş eğilimi sergileyen gram altın, 2020 yılını 454 liradan kapattı. Gram 2020 yılına 290 liradan giriş yaparken, 2020 döneminde gram altın 164 liralık getiriyle yaklaşık yüzde 56'lık bir kazanç sundu. Ancak gram altın yılın son aylarında yatırımcısını üzdü. 2021 yılında gram altın yatırımcısına yaklaşık yüzde 10 kayıp yaşattı

.ABD'DE İYİ GELEN VERİLER İLE ONS ALTIN FİYATLARI YÖNÜNÜ AŞAĞI ÇEVİRDİ

Ons altın fiyatları 2020 yılına 1517 dolar seviyesinde başlarken, yılı 1900 dolar seviyesinde kapattı. Bu dönemde ons yatırımcısına yaklaşık yüzde 25'lik bir getiri sundu. Yeni yılda ise bir miktar geri çekilen ons altın son dönemde ABD'de açıklanacak teşvik paketi odaklı 1850 dolar çevresinde dar bantta sıkışık seyir izliyordu. Ancak, son açıklanan verilerin, dünyanın en büyük ekonomisi konumunda bulunan ABD'nin tahmin edilenden daha hızlı toparlanma göstermesiyle yatırımcılar güvenli limanlardan çıkış yaptı. Bununla beraber ons altın fiyatları 1800 dolar seviyesinin altına sarkarak aşağıda 1785 doları gördü.6 Kasım tarihinde dolar kuru 8.58 lira seviyesini ile kendi zirvesini görürken, gram altın fiyatları 540 lira ile rekor kırdı. Bu tarihten itibaren ekonomide yeni dönem söylemleri ve adımları ile dolar kuru çakıldı. Dolar kurundaki hızlı düşüşe, ons altındaki zayıf seyrin eklenmesi, gram altın fiyatları için sert düşüşü beraberinde getirdi.

GEREKİRSE DAHA FAZLA SIKILAŞTIRMAYA GİDERİZ' MESAJI DOLAR KURUNU BASKILIYOR

Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyon hedefleme stratejisi doğrultusunda sıkı para politikasına geçmesi ve 'Gerekirse daha fazla sıkılaştırmaya gideriz' mesajlarının piyasalarda realize olmasıyla 2021 yılında dolar kurundaki zayıf seyir güçlendi.

DOLAR KURU YÜZDE 17 GRAM ALTIN İSE YÜZDE 24'ÜN ÜZERİNDE DEĞER KAYBETTİ

Dolar kuru 2 Şubat itibariyle yaklaşık 6 ayın en düşük seviyesine gerileyerek 7.09 liraya çekilirken, buradan esen ters rüzgârla gram altın fiyatları 421 lirayı gördü. Bu noktadan sonra ons altın fiyatlarının da gerilemesiyle gram altın fiyatları 410 lira kritik seviyesinin altına sarkarak 408 liraya kadar düştü. 22 Temmuz tarihinde gram altın gün içi en düşük seviye olan 403 lirayı görmüştü.

6 Kasım tarihi dikkate alındığında dolar kuru yüzde 17'nin üzerinde değer kaybına uğrarken, bu tarihten itibaren gram altında kayıp yüzde 24'ün üzerinde seyretti.

ALTIN HANGİ GELİŞMELERİ FİYATLIYOR?

Yatırım Finansman Menkul Değerler Stratejisti Vahap Taştan, altın fiyatları değerlendirmesinde bulundu. Taştan, altın fiyatlarının teşvik iyimserliğinden yeterince kuvvet alamadığını belirterek, "Altın için kısa vadede yönü aşağı yönlü takip ediyoruz" dedi.



Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.