Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

Livaneli, Fincancı, Kışanak… HDP’nin ‘aday’ havuzunda kimler var?

27 Ocak 2023
Livaneli, Fincancı, Kışanak… HDP’nin ‘aday’ havuzunda kimler var?

HDP’nin Cumhurbaşkanlığı adaylığı için oluşturduğu listedeki isimlerin belli olduğu belirtiliyor.

Listede yazar Zülfü Livaneli, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve eski CHP'li Aylin Kotil dikkat çekerken, cezaevindeki Gültan Kışanak ve Sabahat Tuncel isimleri de gündemde.HDP’nin cumhurbaşkanı adayı için oluşturduğu isim listesinde, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Şebnem Korur Fincancı, Zülfü Livaneli, Aylin Kotil, Saruhan Oluç ve Garo Paylan isimleri öne çıkıyor.



HDP son bir ayda yaptığı açıklamalarla seçimlere kendi belirlediği adayla seçime gireceklerini net bir dille açıkladı. HDP’nin muhtemel aday listesinde hem cezaevinde hem de parti içinde aktif siyaset yürütmeyen çok sayıda aday var.



Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, HDP yetkilileri, hiçbir zaman “ortak aday” için muhalefete müzakere kapılarını kapatmadı. HDP Eş Genel Başkanları birçok kez “ortak aday” için çağrıları yaptı. En son HDP’nin de bileşeni olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’nın yaptığı toplantının sonuç bildirgesinde, “Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendi adayımızı belirleme sürecinde ilkelerimizle uygun, mutabakat ile belirlenmiş ortak aday seçeneğine daha yakın olduğumuzu ilan ediyoruz” ifadelerine yer verildi.


İSİM HAVUZU OLUŞTURULDU


HDP’nin aday çıkışından sonra gözler, adayın kim olacağına çevrildi. HDP’nin aday arayışları yeni değil. Partinin Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin 25 Ekim 2022 günü Meclis’teki grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Aday belirleme çalışmalarına başladık” sözleriyle deklare etmişti. Bu tarihten bu yana HDP bir isim havuzu oluşturdu. Parti kurullarında “kadın aday” ağırlık kazanınca arayışlar ve girişimler de bu yönlü oldu. Önceki dönem eş genel başkanları, vekiller ve çok sayıda parti yöneticisi cezaevinde bulunan HDP’de, “Aday, tutuklu siyasetçi olabilir” öneriler de gelişti. Cezaevinden bir ismin olmasını da ötelemeyen partinin kurullarında genel eğilim, 2018’deki seçimlerinde cumhurbaşkanı adayının cezaevinde bulunmasının dezavantajlarını sahada yaşadığı için “dışarıda ve sahada olacak bir adayın” olmasından yana tutum ortaya koydu.


LİSTEDE KİMLER VAR?


HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, aday tartışmalarına bir açıklık getirdi. Temel, “Adayımız kişi olarak netleşmiş değil. Bir havuz var. Bu havuz isimlerden oluşuyor. Türkiye toplumunun tümünün uzlaşabileceği isimler çıkabilir. Gültan hanım, bu havuzda önemli bir isimdir ancak netleşmiş değil” dedi.


“İsim havuzuna” ilişkin parti kaynaklarından edinilen bilgilere göre, havuzda birçok isim toplandı. Yükseköğrenim şartı bulunan cumhurbaşkanlığı adaylığı için oluşturulan isim listesinde sadece siyasetçiler değil, aydın, yazar, akademisyen ve sanatçıların isimleri de yer alıyor. Partinin oluşturduğu bir komisyon, listede adı geçenlerle yüz yüze görüşmeler gerçekleştiriyor.


HDP’NİN İSİM LİSTESİNDE YER ALANLAR


Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alan partilerin bu yönlü çalışmaları devam ederken, HDP’nin isim listesinde konuşulan siyasetçilerin başında, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın da yer alan partilerin eş genel başkanları, başkanları ve eş sözcüleri ile tutuklu DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Amed Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, yazar Zülfü Livaneli, siyasetçi Aylin Kotil, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP Amed Milletvekili Garo Paylan geliyor.


HDP’nin isim listesinde, cumhurbaşkanlığı şartlarını karşılayan genç kadın milletvekilleri de yer alıyor.


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.