Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

[email protected]

girne

Memur ve emekliye ikinci zam sinyali

04 Ocak 2023
Memur ve emekliye ikinci zam sinyali

Türkiye Kamu-Sen Türk Yerel Hizmet-Sen Genel Başkanı Tuncay Erden memur maaşları hakkında açıklama yaptı.

TÜİK'in enflasyon oranını açıklaması ile memur ve emekli zam oranı yüzde 16,4 olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu zam oranını yüzde 25'e çıkardıklarını duyurdu. Ancak yapılan zam asgari ücrete yapılan zammın çok altında kaldı. Cumhur İttifakı Mustafa Destici ve MHP'ye yakın Kamu-Sen zammı yeterli bulmadı. Selçuk Geçer, memur ve emekliye yapılan yüzde 25'lik zammın yalnızca birkaç ay süre ile getirildiğini söyledi. Geçer, asıl yapılacak zam için de tarih verdi.TÜİK'in aralık ayın enflasyon oranını açıklaması ile milyonlarca memur ve emeklinin maaşı belli oldu. Zam oranı yüzde 16,4 olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu zam oranını yüzde 25'e çıkardıklarını duyurdu. Asgari ücrete ise yüde 54.5 oranında zam gelmiş 8 bin 504 lira olmuştu.


MHP'ye yakın Kamu-Sen memur zammını yetersiz gördü. Türkiye Kamu-Sen Türk Yerel Hizmet-Sen Genel Başkanı Tuncay Erden memur maaşları hakkında açıklama yaptı.


Erden şunları söyledi:


"YAPILAN EK ZAM YETERSİZDi


Cumhurbaşkanımız 2023 Ocak-Haziran arası memur ve emekli maaş zam oranlarının %16,4’den %25’e yükseltildiğini açıkladı. %25 olarak belirlenen Ocak zammının içerisinde %8,4 enflasyon farkının olduğu hesaba katıldığında altı aylık memur ve emekli zam oranının %16,6’da kaldığı, ek zammın ise %8,5 olduğu görülmektedir.


Açıklanan bu rakam % 122,93 olan yeniden değerleme oranı, asgari ücrete yapılan % 55’lik artış ve ekonomik gerçeklerle karşılaştırıldığında memurların beklentilerini karşılamaktan uzak kalmıştır.


Yapılan ek zam yetersizdir. Ek olarak verilen zammın anlamlı hale gelmesi için enflasyon farkı hesabına dâhil edilmemesi gerekmektedir.


Uzun zamandan beri gündeme getirdiğimiz ve ilk defa Türkiye Kamu-Sen’in dillendirdiği ek zam ve refah payı konusu tekrar değerlendirilmelidir.

Memur ve emeklilerimizin 2022 yılındaki kayıplarını karşılamak, 2023 yılında alım güçlerini artırmak noktasında, ek zammın miktarı gözden geçirilmeli, memur ve emeklilerimizi rahatlatacak bir düzenleme yapılmalıdır.


3. AYIN SONUNDA YENİ BİR DEĞERLENDİRME...


Cumhur İttifakı'nın bir diğer üyesi BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de zamma tepki gösterdi. Destici, "Memur ve emekli zammı yüzde 30'un üzerinde olsa iyi olurdu... 3. ayın sonunda yeni bir değerlendirme yapılabileceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.


Destici katıldığı canlı yayında şunları söyledi:


Asgari ücrette ciddi ve güzel bir rakam açıklandı. Bu durum memur ve emeklilerde beklenti oluşturdu. Diyorlar ki mesela, "Biz bundan 10 sene önce bir öğretmen, bir emekli olarak asgari ücretliden daha yüksek maaş alırken, asgari ücretle hemen hemen eşitlendik." Hatta emekliler asgari ücretin altında kaldı. Artış aslında fena bir artış değil fakat bize göre yüzde 30'un üzerinde olsaydı daha makul olurdu. Enflasyon kadar refah payı, iyileştirme verilseydi daha iyi olurdu diye düşünüyoruz. İlk 3 ayın sonunda enflasyon düşmezse, yeni bir değerlendirme yapılabileceğini düşünüyorum.


SKANDAL..


Selçuk Geçer ise yapılan zammı skandal olarak tanımladı. Geçer, bu zammın kasıtlı olarak düşük yapıldığını, normalde yapılacak Temmuz zammının çok daha erken bir tarihe çekileceğini açıkladı.


NİSAN AYINDA MAAŞLARA ZAM GELECEK


2023 yılında yapılacak olan genel seçimlerin mayıs ayında gerçekleşeceğini söyleyen Geçer, iktidarın bu şartlarda seçime gitmeyeceğini iddia etti. 


Geçer, konu hakkında "Kalıbımı basıyorum ki haftaya yapılacak anketlerde iktidarın oyu düşecek. Memur ve emeklilerde muhteşem bir kızgınlık var ve bu kızgınlığı zaten iktidar bekliyordu. 


Şu an iktidar bu milyonlarca vatandaşı ateşe attı, nisan ayında seçimlerden önce yapacağı zam ile onları serin sulara götürüyor algısı yaratılacak. İktidarın mayıs seçimlerine bu zamlar ile girme ihtimali yok. Hem asgari ücrete, hem de emekli ve memur maaşlarına nisan ayında kesinlikle zam yapılacak" dedi


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.