Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

Ekrem İmamoğlu davasında "Süleyman Soylu dinlenilsin" talebi reddedildi

14 Aralık 2022
Ekrem İmamoğlu davasında "Süleyman Soylu dinlenilsin" talebi reddedildi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun YSK üyelerine "hakaret ettiği" iddiasıyla “siyasi yasak” talebiyle yargılandığı davanın duruşması bugün Kartal'daki Anadolu Adliyesi'nde görülüyor

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 13 bin oy farkla kazandığı 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin iptal edilmesi üzerine yaptığı basın açıklamasında, “YSK Başkanı’na ve üyelerine hakaret ettiği” iddiasıyla 4 yıl 1 aya kadar hapis ve “siyasi yasak” talebiyle yargılanmasına bugün Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinde devam ediliyor.


Ekrem İmamoğlu'nun katılmadığı duruşma, tanık Murat Ongun'un ifadesinin alınmasıyla başladı.


POLİS ABLUKASI


Duruşma öncesi Kartal'daki Anadolu Adliyesi'nin çevresinde ve içerisinde polis yoğunluğu görüldü. Adliye çevresinde çevik kuvvet polisi otobüsleri ve TOMA konuşlandırılırken, davanın görüleceği mahkeme salonunun olduğu katın merdivenleri de kapatıldı. Bariyerlerle kapatılan koridora giriş çıkışlar polisin kontrolünde yapıldı.


BASINA ENGEL

Öte yandan duruşmayı takip etmeye çalışan gazeteciler de engellendi. Salonun küçük olması gerekçe gösterilerek, bazı gazeteciler içeriye alınmadı.


DURUŞMAYI ÇOK SAYIDA KİŞİ TAKİP EDİYOR

İstanbul Barosu duruşma için çağrı yapmıştı. Duruşmayı, aralarında Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan'ın da bulunduğu çok sayıda avukat takip ediyor. Salonun küçüklüğü gerekçe gösterilerek içeriye alınmayan bazı avukatlar koridorda bekliyor.


CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP'li milletvekilleri ve Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu da duruşmayı takip etmeye gelenler arasında.


DURUŞMA MURAT ONGUN'UN İFADESİYLE BAŞLADI


Duruşma başlarken İmamoğlu'nun avukatları, reddihakim talebin reddedilmesine itiraz etti. Mahkeme itirazı reddetti.


Duruşmada ilk olarak tanık olarak Murat Ongun'un ifadesi alındı. Ongun, “Gazeteciler, Soylu’nun İmamoğlu’na ‘ahmak’ dediğinden bahisle görüşmek istedi. Ben de Başkan'a ilettim ve gazetecileri davet ettim. Gazeteciler bu beyanı sordu, Başkan da buna binaen cevap verdi. Açıklamanın ardından toplantılara devam ettik. Ben Ekrem İmamoğlu’na acaba Sayın Bakan'a çok mu ağır konuştunuz dedim. O da 'Az bile dedim' dedi" ifadelerini kullandı.


NECATİ ÖZKAN DİNLENİLDİ


Ongun'un ardından İmamoğlu'nun kampanya direktörü Necati Özkan dinlenildi.


Özkan, "Olay günü toplantıdaydık. Soylu'nun yakışıksız ifadeleri bize iletildi. Ekrem Başkan, Soylu'ya karşılık verilmesi gerektiğini söyledi. Toplantı çıkışında Ekrem Başkan ahmak sözünü söyleyen kişiye iade etti" dedi.


TALEPLER İLETİLDİ


Avukat Kemal Polat, tanık beyanlarına ilişkin beyanda bulunmak için süre istedi ve mahkemeye sunulan uzman raporlarının, tanıkların ve çözülmemiş CD’lerin incelenmesini talep etti.


SOYLU'NUN DİNLENİLMESİ TALEBİ REDDEDİLDİ


Duruşmada Prof. Dr. İzzet Özgenç, Prof. Dr. Ahmet Gökçen, Prof. Dr. Adem Sözüer tarafından kaleme alınan ve 36 sayfadan oluşan bilirkişi raporu okundu.


Avukat Kemal Polat, "Okunan raporda eleştiri konusu yapılan ve mütalaayı düzenleyen uzman tanıkların dinlenilmesini talep ediyoruz" dedi.


Savcı taleplere ilişkin "Bilimsel görüşte aynı ifadelere ilişkin değerlendirmelerin bulunduğu görülmekte, tevsii tahkikat talebimiz yoktur" dedi.


Ardından Süleyman Soylu’nun dava konusu olayla ilgili sosyal medyada yayınladığı son konuşması mahkemede dinletildi.


CD dinlenmesi sonucunda Av. Kemal Polat, Süleyman Soylu'nun dinlenmesini talep etti. Savcı, "Soylu’nun izlenen CD içeriğine ilişkin tanık olarak dinlenilmesine ilişkin talebimiz" yoktur dedi.


Mahkeme, "Bakan Soylu'nun dinlenilmesinin davaya yarar sağlamayacağı anlaşıldığından" ifadesiyle bu talebi reddetti. Ayrıca uzman tanıkların dinlenilmesi talebini de "davaya yarar sağlamayacağı" gerekçesiyle reddetti.


NE OLMUŞTU?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 30 Ekim 2019 tarihinde Fransa'nın Strasburg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresinde yaptığı konuşmada; Yüksek Seçim Kurulu'nu eleştirmişti.


İmamoğlu "İktidar manipülasyonla kazanamadığı seçimi, seçimleri yönetmekle yetkili olan Yüksek Seçim Kurulu kararı ile iptal ettirerek kazanmak istemiştir. Ama iktidarın tüm gücüne rağmen yurttaşlarımızın güçlü iradesi 23 Haziran gecesi bir kere daha ve çok daha güçlü ve gür bir sesle demokrasiden yana olmuştur. Vatandaşın seçme ve seçilme hakkını özgürce kullanmasının önüne engeller çıkarmak, demokrasi dışı arayışlar içindeki kesimleri güçlendirmekten başka bir işe de yaramaz” demişti.


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019'da bir açıklama yaparak İmamoğlu için "Avrupa Parlamentosu'na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Yazıklar olsun" ifadelerini kullanmıştı.


Yine 4 Kasım'da Soylu’ya yanıt veren İmamoğlu, bu sözlere karşı o seviyeye inmeyeceğini belirtip "Dünyada, Avrupa'da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın" demişti.


Yaşananlar üzerine Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığınca 15 Aralık 2019 tarihli müzekkere ile yapılan suç duyurusundan hareketle İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İmamoğlu’na karşı dava açıldı.


Davada İmamoğlu’nun "31 Mart' ta seçimi iptal edenler ahmaktır" seklindeki söyleriyle "YSK üyelerine alenen hakaret ettiği, kurul üyelerinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek nitelikte olduğu" iddia edilerek cezalandırılması talep edildi.


İBB ise “Bu davayla 2019 İstanbul seçimlerinde ortaya çıkan sonucu ve seçmen iradesini kabul edemeyenler, konuşmanın özünü değiştirerek siyasi bir dava açılmasını sağlamışlardır. Amaç, hukuku siyasi rakiplerine karşı bir kez daha silah olarak kullanmak ve bu yolla Ekrem İmamoğlu’na engel olmaktır. Kararla İmamoğlu aleyhinde siyasi yasaklılık hükmü oluşturmak ve önümüzdeki seçimlerden elemektir” açıklamasını yaptı.

Kaynak:evrensel

Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.