Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

Van ve Hakkari’de kadınlar 25 Kasım etkinliğinde buluştu

24 Kasım 2022
Van ve Hakkari’de kadınlar 25 Kasım etkinliğinde buluştu

Van’da 25 Kasım etkinlikleri kapsamında kadınlar “Jin jiyan azadî” konvoyunda buluşurken, Hakkarili kadınlar ise yaptıkları açıklama ile 25 Kasım’da alanlarda olacaklarını duyurdu.

 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Van ve Hakkari’de, kadınlar farklı etkinliklerle erkek devlet şiddetine karşı seslerini duyurmaya devam ediyor. 


Van’da, TJA öncülüğünde, kentin en işlek caddesinde “Jin, jiyan, azadî” konvoyu yapıldı. Konvoya, TJA aktivistleri, HDP ve DBP Wan kadın meclisleri, Star Kadın Derneği ve Van Kadın Platformu üyelerinin yanı sıra birçok kadın katıldı. Sebze Hali mevkiinde bir araya gelen kadınlar ardından araçlarını mor kurdelelerle süsleyerek yola çıktı. HDP Van İl Örgütü binasına kadar süren konvoyda kadınlar sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganları attı. Konvoyun geçişinde balkonlara çıkan kadınlar ise konvoya sloganlarla destek verdi. Özel savaş politikaları yürütülüyor’ 


Van Kadın Platformu, “Ekonomik Kriz ve Kadın Emeği” konulu paneli düzenledi. Van Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden akademisyen Doçent Dr. Selda Tuncer ve avukat Fatma Ülgen katıldı. Panel, avukat Fatma Ülgen’in 25 Kasım tarihini anlatmasıyla başladı.Daha sonra söz alan Şükran Kablan Yeşil, AKP’nin 20 yıllık iktidarı boyunca yoksulluğa, ranta ve talana dayalı bir iktidar kurduğunu söyledi. Yeşil, “Bu sistemin en ağır şeklini biz kadınlar yaşıyoruz. Kadınların çalışma hayatına girmesi konusunda çok ciddi engellemeler ve sorunlar var. Kadınlar iş hayatına girince de taciz ve mobbinge maruz kalıyor. Bunun temel nedeni kapitalist sistemdir. Meclis’te, hiçbir zaman kadın odaklı bir bütçe yapılmadı ve önümüzde bir savaş bütçesi var. Daha bir savaş ve seçimin ön plana çıktığı bir bütçe görüşmesiyle karşı karşıyayız” diye konuştu. Yeşil’in ardından konuşan Tuncer, yoksulluk ve şiddete dayalı sunum yaptı. Panel, sunumların ardından soru-cevap bölümüyle sona erdi.


Hakkari


Hakkari Kadın Platformu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Hakkari Şubesi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, HDP Hakkari Kadın Meclisi, Barış Anneleri Meclisi, İHD ve ÖHD Hakkari Şubesi üyelerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Açıklamayı Hakkari Kadın Platformu’ndan  Sipan Turan okudu.


‘Kadınlara savaş açmış durumdalar’ 


Erkek şiddetinin hız kesmeden devam ettiğini ve son 10 ay içerisinde 337 kadının katledildiği, 190 şüpheli kadın ölümünün gerçekleştiğini söyledi. Turan, “Katliam boyutuna varan kadın cinayetleri iktidarın politikalarından bağımsız değil. AKP- MHP iktidar bloku tekçi, gerici, militarist, cinsiyetçi ve homofobik temelde oluşturmayı tasarladığı yeni toplumsal düzenini inşa ediyor. İktidar, kadın kazanımlarını hedefe alan düzenlemelere hız vererek, erkek devlet şiddetini her gün yeniden üreten politikaları hızla hayata geçiriyor” dedi.Kaynaklar savaşa aktarılıyor’

Savaş politikalarına hız veren AKP’nin ırkçılıktan beslendiğini belirten Turan, “Federe Kurdistan Bölgesi ve Rojava’ya dönük saldırıları bu politikalarının bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor. İşsizliğin, yoksulluğun bu kadar arttığı, ekonomik krizin derinleştiği koşullarda ülke kaynakları ve bütçe, ‘güvenlikçi politikalara’, savaşa aktarılıyor. Artan işsizlik, yoksulluk, güvencesiz, kayıt dışı çalışma ile birlikte krizin yarattığı ekonomik şiddeti de en ağır biçimde biz kadınlar yaşıyoruz. Temel tüketim maddelerine, elektrik, doğal gaz, akaryakıta yapılan zamlardan ve ücretlerin giderek erimesinden en fazla etkilenen kesim yine güvencesiz, esnek, enformel işgücü piyasası içerisinde, örgütlenme hakkından yoksun, emek sömürüsüne daha yoğun maruz kalan, biz kadınlar oluyoruz” diye konuştu.  Sipan son olarak, 25 Kasım’da Yüksekova’da Oslo Oteli önünde saat 13:00’da yapılacak olan yürüyüşe tüm kadınları davet etti.

Kaynak:Serhat news

Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.