Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

ervannn

Aleviler Meclis önünde taleplerini dile getirdi...

08 Kasım 2022
Aleviler Meclis önünde taleplerini dile getirdi...

Meclis önünde taleplerini dile getirmek isteyen Alevi örgütleri polis müdahalesine rağmen Meclis önüne geldi.

Burada yapılan açıklamada, AKP'nin getirdiği cemevi tasarısı eleştirildi, tasarının Alevilik inancına hakaret olduğu dile getirildi.AKP tarafından hazırlanan Cemevleri tasarısının bugün Meclis'te görüşmelerine başlanacak. Görüşmeler öncesinde Alevi örgütleri, taleplerini dile getirmek için Meclis önünde bir araya gelerek, basın açıklaması yapma karar aldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Avrupa Alevi Birleşik Konfederasyonu (AABK), Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekler Federasyonu (ADFE), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Alevi Kültür Dernekleri tarafından yapılan duyuruda, Meclis'in Dikmen kapısı önünde toplanılacağı belirtildi ve valilikte izin alındı. 


ALEVİ ÖRGÜTLERİNE POLİS MÜDAHALESİ 


Ancak akşam saatlerinde valilik eylemin yapılacağı yerin değiştirdi ve Çankaya kapı olarak belirledi. Sabah saatlerinden itibaren şehir dışından gelerek eylem alanına gitmeden önce Ayrancı Pazarı mevkiinde toplanan Alevi örgütlerinin yürümesine polis izin vermedi. Kitleye biber gazı ile müdahale edildi. Müdahalenin ardından yürüyüşte ısrar eden Alevi örgütleri, Çankaya Kapı'da bekleyen diğer grubun yanına gitmek için yürüyüşe geçti. Binlerce kişiden oluşan kortej polis müdahalesi sonrası Meclis önüne ulaştı. Çankaya Kapı'daki amfide yapılan basın açıklamasını Alevi federasyonu Başkanı Celal Fırat okudu. "Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görünmeyen Aleviler köklerinden koparılarak inançları yok edilmek isteniyor." denilen açıklamada AKP tarafından Meclis'e getirilen cemevi teklifi eleştirildi. 


'BU TASARI İLE İNANCIMIZA HAKARET EDİLİYOR' 


Getirilen tasarının Alevilerin taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu belirtildiği açıklamada "AKP, bu tasarı ile inancımızı inkar etmekle birlikte kendi zihniyetine göre Alevilik tanımı yapmaktadır. inancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir." denildi. Eşit yurttaşlık talebinin yinelendiği açıklamada şöyle denildi: "İnancımızın sınırları kanunlar ya da kararnameler ile değil toplumsal rıza esasıyla kendini ifade etmiştir. Kutuplaştırılan dil ayrışmalara neden olacaktır. İnancımızın kırk değerlerini yok edercesine zulüm eden bu yasayı kabul etmiyoruz. inancımıza, ocağımıza dokunmayın diyoruz."


Kaynak:cumhuriyet

Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.