Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

CHP'den kanun teklifine tepki: İktidardan Alevilere kanuni rüşvet girişimi

24 Ekim 2022
CHP'den kanun teklifine tepki: İktidardan Alevilere kanuni rüşvet girişimi

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, “Vergi Usul Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kanun teklifinin cemevlerinin giderlerini karşılamayı, onların ibadethane niteliğini reddederek öngörmesi, eşitlik ilkesine uyulduğunu göstermez. Zira böylece başta Sünni inancı gelmek üzere diğer bazı inançları resmi olarak tanıyan devletin Alevi inancını resmi olarak inkâr etmiş olması Anayasa’nın 10. maddesinde öngörülen kanun önünde eşitlik ilkesine aykırıdır. Öte yandan, kanun teklifinin 16. ve 17. maddelerinde kullanılan “yapabilir” ifadesi; il özel idareleriyle belediyelerin cemevlerinin yapım, bakım ve onarımının yapılması hususunda keyfî kararlar alabilmelerini mümkün kılacaktır ve söz konusu düzenlemelerin ayrımcılığa karşı yeterli güvence sağlamasına manidir.” 


ANAYASA’NIN DİN VE VİCDAN HÜRRİYETİNİ ÖNGÖREN 24. MADDESİNE AYKIRILIK


“Alevi mezhebini/dinini/inancını din ve vicdan hürriyeti bağlamında tanımamak anlamına gelen teklif maddeleri, Anayasa’nın din ve vicdan hürriyetine ilişkin 24. maddesine aykırıdır. AİHM, açık şekilde AİHS’nin 9. maddesinin Alevi inancına uygulandığı ortaya koymaktadır. Kanun koyucunun Alevi inancının dinsel niteliğini yok sayma ya da reddetme yetkisi yoktur. Bu konuda niteleme ve değerlendirme yapma yetkisi olmayan kanun teklifinin Aleviliği din olarak kabul etmeyip, onun kültürel bir yaklaşım olarak görmesi; kanun teklifinin bir dinsel topluluğun üyelerinin din ve vicdan hürriyetlerini kategorik şekilde inkâr ettiği anlamına gelmektedir ve Anayasa’nın 24. maddesine aykırıdır.”


ANAYASA’NIN 64. VE 136. MADDESİNE AYKIRILIK


Kaboğlu, teklifin çok yönlü anayasa aykırılıklarından bir diğeri olan Anayasa’nın DİB’i düzenleyen 136. maddesine göre DİB’in görevlerini laiklik ilkesi doğrultusunda gerçekleştirmesi ilkesine aykırılık taşıdığını söyleyerek: 

“Teklifin 20. maddesi, cemevlerinin masraflarının, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan bütçesinden karşılamazken, bu giderlerin zaten son derece kısıtlı bir bütçesi olan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na karşılatılması, devletin sanat alanına ayırdığı son derece kıt kaynakların din hizmetlerine yönlendirilmesi anlamına taşıyacaktır. Böylece devletin sanatı ve sanatçıyı koruması görevini de ihlal etmektedir. Bu itibarla Anayasa’nın 64. maddesine aykırıdır” dedi.


ANAYASA’NIN 90. MADDESİNE AYKIRILIK


“Aleviliği din/inanç olarak görmeyi reddedip de, folklorik/kültürel bir zemine oturtan teklif maddeleri, AİHM içtihatlarıyla yorumlanan AİHS’nin 9. ve 14. maddelerine de aykırı olduğundan, Anayasa’nın 90. maddesine de aykırıdır.”


ANAYASA OYUNU


Son olarak, limanlarının bir kısmının özelleştirilmesine ilişkin, CHP’nin iptali için yaptığı başvuru sonucu, AYM’nin sözleşme özgürlüğüyle beraber, serbest rekabet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmayan düzenlemenin, Anayasa’nın 10., 13., ve 48. maddelerine aykırı olduğuna hükmetmesine karşın, düzenlemenin daha da vahim birkaç değişiklikle yeniden getirilmesini eleştiren Kaboğlu, Anayasa’yı her fırsata çiğneyen ve defalarca yok sayan Cumhur İttifakı’nın Anayasa oyununun ancak seçimlerle gelecek Millet İttifak’ının iradesinde sonlanacağını söyledi. 

Kaynak:KRT haber

Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.