Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

Beyaz liste kapıköy Sınır Kapısında...

18 Ekim 2022
Beyaz liste kapıköy Sınır Kapısında...

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) seçimlerine sayılı günkalırken 22 Ekim Cumartesi günü Yapılacak olan seçimler öncesi, Beyaz Liste Başkan Adayı Zahir Kandaşoğlu ve ekibi çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor.

Van Ticaret ve Sanayi İş Dünyası Derneği (VATSO) Başkanı ve aynı zamanda Beyaz listede Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkan Adayı olan Zahir Kandaşoğlu bugün çalışmalarına Özalp esnafını ziyaret ederek başladı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkan Adayı olan Zahir Kandaşoğlu:"Oradan Kapıköy Sınır Kapısına giderek basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Kapıköy sınır kapısı ülkemiz ve memleketimiz için çok önemlidir. Bu sınır kapısı değerlendirilirse iki ülke arasında ticaret artacak ve Van'ın ekonomisi 5 kat artacaktır.Bizim sınır kent birliği kurmamız lazım. Önlemler alıp eksiklerimizi tamamlamamız lazım. Şu an bu kapıda ihracat ve ithalat diye bir şey yok.


 İnşallah bu kapıda bundan istediğimiz gibi bir ticaret olur, bir ithalat olur, bir ihracat olur ve bu sebeple iki ülkenin insanı gelir gider ve ticaretini yapar. Önümüzdeki engelleri bu kent birliği kuruluşu ile inşallah kaldıracağız.


YENİ SINIR KAPILARI AÇMALIYIZ


10-15 Gün önce yaptığımız açıklamada olduğu gibi Başkale ve diğer sınır kapılarının açılmasını kesinlikle istiyoruz. Kırsal bölgelerdeki sınır kapılarının açılmasını istememizin sebebi, kırsal bölgelerde yaşayan halkın İran köy halkıyla ticaret yapıp kazanç sağlamasıdır.

Yaptığımız açıklama üzerine tesadüfen Ankara'dan Van'a bir heyet geldi ve şu an kaymakamlıkta toplantıda bulunmaktalar. 

Yapılan bu toplantılar bu çabalar inşallah sonuç verecek ve iki ülkenin halkı düzgün bir şekilde ticaretlerini yapabilecekler. 

Bunun için İran İslam cumhuriyetiyle görüşmeler yapılması lazım. İran İslam cumhuriyeti kendine yakışmayan faaliyetlerde bulunuyor. Sınır kapısını isteğine göre açıp istediği saate kapatıyor bu İran'a yakışmıyor. Biz iki kardeş ülkeyiz, iki ülkenin halkı da kardeştir, Müslümandır. Zaten birbirlerine yakın olan köylerimiz birbirlerine hısım olmuşlar, akraba olmuşlar kız almışlar kız vermişler. O yüzden bu ülke de bu insanlara iyi bir muamele yapması lazım, iyi davranması lazım, ticaretle uğraşan vatandaşların önündeki engelleri kaldırması lazım. Samimi davranması lazım ticaretle uğraşanlara bir sıkıntı çıkartmaması lazım.


LOJİSTİK KÖY MERKEZİNE İHTİYACIMIZ VAR 


Kapı köy için çok acilen lojistik bir köy merkezine ihtiyaç var. Bu da demiryolu projeleri içerisinde bulunmaktadır. Biz de kapı köy için çok acilen lojistik bir köy merkezi istiyoruz. İnşallah onu da gündeme taşıyıp yetkililer ile görüşeceğiz.


SERBEST BÖLGE KURACAĞIZ


Serbest bölge kurmayı düşünüyoruz. Serbest bölgeyi kurduğumuz zaman bu bölgede insanlar serbest bir şekilde ticaret yapabilecek. İnsanlar çok rahat ticaret yapı çok rahat mal getirecek, mal satacak. Serbest bölge yıllardır gündemde olan bir konudur. Serbest bölge ve iktisat gümrüğü olmazsa olmazımızdır. Bu konuları tek tek takip edeceğim yönetime geldiğim zaman bu konuları Ankara'ya taşıyacağım, Sayın Cumhurbaşkan'ı ve mecliste bulunan bütün milletvekilleriyle paylaşacağım ve rapor haline getireceğim. Allah'ın izniyle sizlere saydığım sorun ve sıkıntıları çok samimi ve dürüst bir şekilde yakından takip ederek tek tek çözeceğime söz veriyorum.



DÜZEN OLMAZSA TİCARET DE OLMAZ


Van'da bir sürü yerde çok sayıda dükkanlar, bürolar tüccarlar ve esnaflar olmasına rağmen ihracatın ve ithalatın bu kadar düşük olması, Türkiye'de en son sıralarda olması bizim için büyük bir üzüntüdür ve kara tablodur. İnşallah bunları benim saydığım bu sorunların altyapıları çözüldükten sonra şehir ekonomisi 2 milyar dolar'a kadar çıkacaktır.


Şehir de büyük bir düzensizlik var ve resmiyeti yok. Düzen olmaz ise ithalatı da ihracatı da düzeltemezsin. Burada iş adamlarının olması lazım, tüccar olacak, ithalat ihracat yapan insanlar olacak, bunların buralarda büroları olacak, iletişim merkezleri olacak ama baktığımızda bunlar yok. Bu şekilde ticaret yükselemez."dedi.

Kaynak:Van Gazetesi

Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.