Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

Van’da 8 ayda 11 kadın cinayete kurban gitti

28 Eylül 2022
Van’da 8 ayda 11 kadın cinayete kurban gitti

Kadınlara yönelik şiddet, taciz ve cinayet suçları her geçen gün artarak devam ediyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun açıkladığı verilere göre; Ağustos ayında erkekler tarafından 33 kadın öldürüldü, 15 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Van’da ise son 8 ay içerisinde 11 kadın öldürüldü.


Ekonomik kriz, hayat koşullarının zorlaşması, toplumdaki şiddeti giderek artırıyor. Sadece son 3 günde medyaya yansıyan 4 büyük cinayet olayı yaşandı. Cinayetler yine bir erkek tarafından canice işlendi. Ülkenin dört bir tarafında kadın cinayetleri yaşanırken; adliye salonlarında ise binlerce kadın davası sürüyor.Kadın cinayetleri, ulusal ve uluslararası platformda her geçen gün artarken ülkemizde ve ilimizde de örneklerini görmek mümkün. Özellikle son yıllarda artan kadın cinayetlerinin önüne geçilemez oldu. Faillere verilen yetersiz cezalar da hem şiddeti hem de cinayetleri artırırken muhtemel katillere ise cesaret veriyor. Van’da 1 ‘i resmi rakamlara yansıyan biri de haberlerden şahit olunan 2 cinayet işlendi.



13 KADIN HAYATINA DAİR KARAR ALMAK İSTEMESİ BAHANESİYLE ÖLDÜRÜLDÜ


Verilere göre bu ay 33 kadın cinayeti işlenirken, 15 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 33 kadından 17’sinin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 14’ü boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile 2 kadın ise ekonomik bahanelerle öldürüldü. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.


KADINLAR KİMLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ?


Ağustos ayında öldürülen 33 kadının 15’i evli olduğu erkek, 1’i eskiden evli olduğu erkek, 5’i birlikte olduğu erkek, 3’ü akrabası, 4’ü babası, 1’i oğlu, 1’i internetten tanıştığı ve 3’ü tanımadığı biri tarafından öldürüldü. Bu ay kadınların yüzde 45’i evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.



VAN’DA CİNAYETLERİN AYLARA DAĞILIMI


Van’da son 8 ayda 11 kadın cinayete kurban gitti. Kadınlar birlikte olduğu eşi ya da çocukları tarafından öldürüldü. Van’da işlenen cinayetlerin aylara dağılımı ise şöyle;

Ocak ayında 2 kadın, Şubat ayında 1, Nisan ayında 1,Mayıs ayında 1, Haziran ayında 1, Temmuz ayında 3,Ağustos ayında ise 2 kadın canice katledildi.



157 ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMÜ


2022 yılı Ocak- Ağustos ayları arasında cinayete kurban giden 377 kadından 157’si şüpheli bir şekilde öldürüldü.


Aylara göre şüpheli şekilde ölen kadın sayısı ise şöyle;


Ocak ayında 26 kadın cinayeti, 28 şüpheli kadın ölümü,


Şubat ayında 24 kadın cinayeti, 21 şüpheli kadın ölümü,


Mart ayında 24 kadın cinayeti, 19 şüpheli kadın ölümü,


Nisan ayında 24 kadın cinayeti, 16 şüpheli kadın ölümü,


Mayıs ayında 35 kadın cinayeti, 16 şüpheli kadın ölümü,


Haziran ayında 31 kadın cinayeti, 22 şüpheli kadın ölümü,


Temmuz ayında 24 kadın cinayeti, 20 şüpheli kadın ölümü,


Ağustos ayında 33 kadın cinayeti, 15’i şüpheli kadın ölümü.



KADINLAR EN ÇOK EVLERİNDE ÖLDÜRÜLDÜ


Kadınların 20’si evinde, 4’ü iş yerinde, 1’i arabada, 2’si arazide, 2’si ıssız bir yerde, 1’i sokakta, 1’i su kenarında ve 1’i otobüs terminalinde öldürüldü. 1 kadının ise nerede öldürüldüğü tespit edilemedi. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 61’i evlerinde öldürüldü.



KADINLAR EN ÇOK ATEŞLİ SİLAHLAR İLE ÖLDÜRÜLDÜ

Bu ay öldürülen kadınların 21’i ateşli silahlarla, 8’i kesici aletlerle, 1’i darp edilerek, 1’i boğularak ve 1’i yüksekten itilerek öldürüldü, 1 kadının nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 64’ü ateşli silahla öldürüldü.



MEDYADA İNFİAL YARATAN CİNAYETLER


Sadece son üç günde ülke gündeminde yer alan cinayet haberlerinden bazıları şöyle;


-Bağcılar’da uyuşturucu bağımlısı bir şahıs, annesinin başını kesip balkondan aşağı attı. Olayın ardından evi de yakmaya çalışan zanlı, özel harekât polisleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Kan donduran cinayetin video görüntüleri ise sosyal medyada infiale yol açtı.


-Adana’da Eylül Yıldırım (23), ormanda 3 yaşındaki kızı Hiranur’u tabancayla öldürdükten sonra kendi başına da ateşleyip, yaşamına son verdi.


-Samsun Alaçam ilçesinde meydana gelen olayda M.D. isimli cani koca tartıştığı eşi Havva Dursun’u tabanca ile vurarak öldürdü. Alkollü olduğu öne sürülen M.D. silahla birlikte olay yerine gelen jandarma ekiplerince gözaltına alındı.


-İran’da ‘hicap kurallarına uymadığı’ gerekçesiyle gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Emini, gördüğü şiddet sonrası hayatını kaybetti. Mahsa Amani’nin ölümünün ardından başkent Tahran ve ülkenin birçok kentinde gösteriler devam ediyor.


-Gaziantep’in İslahiye ilçesinde sınıf öğretmeni Süleyman Durmuş (55), tartıştığı eşi Zeliha Durmuş’u (41) başına mutfaktaki doğrama tahtası ile vurarak katletti. Kaynak: 

Kaynak:Yeni Doğu Gazetesi: Bahar Tanrıtanır

Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.