Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

İranlı kadınlar Köln’de eylem yaptı

22 Eylül 2022
İranlı kadınlar Köln’de eylem yaptı

İranlı kadınlar Köln’de eylem yaptı: Saçımızın telinden korkuyorlar


Almanya'nın Köln kentinde bir araya gelen İranlı kadınlar, Mahsa Amini'nin İran'da ahlak polisi tarafından dövülerek öldürülmesini protesto etti, öfkelerini dile getirdi.İran’da ahlak polisi tarafından "saçını yeteri kadar örtmediği" gerekçesiyle şiddet uygulanan ve ardından yaşamını yitiren 22 yaşındaki Mahsa Amini için Almanya’nın Köln kentinde yaşayan İranlı kadınlar eylem yaptı. Merkezi tren istasyonu önünde yapılan ve yaklaşık 700 kişinin katıldığı eylemde kadınlar öfkelerini dile getirdi.


İran İslam Cumhuriyetinin 40 yılı aşkın bir süredir kadınlara zorunlu örtünmeyi dayatarak gerici rejimini güçlendirmeye ve kadınları kontrol altında tutmaya çalıştığının belirtildiği konuşmalarda ve atılan sloganlarda, “Başörtüsü dayatmasına karşı mücadele demek, aynı zamanda Molla rejimine karşı meydan okumaktır. Mahsa Amini gibi kadınların bir saçının teli İran’daki rejimin korkulu rüyası haline geldi. Bugün İran’da sokağa dökülen kadınlar, işçiler, gençler ve genel olarak halk, cesurca kadınların mücadelesi etrafında yer aldı” denildi.Köln’de yapılan eylemde sık sık “Katil İran Cumhuriyeti”, “Mahsa Amini onurumuzdur”, “Jin, jîyan, azadî/Kadın, yaşam, özgürlük”, “Yaşasın uluslararası kadın dayanışması” sloganları atıldı. Özellikle genç kadınların öne çıktığı eylemde, genç ve orta yaşlı erkekler de vardı.


Köln Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) Kadın Grubu da İranlı kadınlarla dayanışmak için eyleme katıldı. DİDF Genel Başkanı Zeynep Sefariye Ekşi, Evrensel'e yaptığı açıklamada “İran’daki eylemler sadece kadınların katıldığı eylemler olmaktan çıkmaya başladı. İşçiler, gençler, sendikalar eylemlere sahip çıkmaya başladı. Şeriatın, barbarlığın ve feodalizmin beslediği diktatör yönetimini destekleyenleri protesto ediyoruz. DİDF’li kadınlar olarak İranlı kadınların haklı mücadelelerinin yanındayız. Bu nedenle dayanışma içindeyiz” dedi.


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.