Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

İRFAN KARTAL, VAN’IN GİDİŞATINA YÖNELİK KONUŞTU

12 Eylül 2022
İRFAN KARTAL, VAN’IN GİDİŞATINA YÖNELİK KONUŞTU

Van İl Milletvekili İrfan Kartal Tubittum Medya Grubunu ziyaret ederek, Van Gazetesi, Van Sokak Haber'e demeç verdi.

O esnada verdiği demeçte:Tekstiller tarım dışında ilimize kazandırılacak en verimli sektördür.dedi. 


VAN, TURİZMDE YÜKSELDİ


Ak Parti Van Milletvekili ve TBMM KİT Komisyon Üyesi İrfan Kartal: Son zamanlarda her eve yüz koyun projesi var. Bugün bu yüz koyun projesi, iki tane kefil ile bankadan tespit edildiği anda hemen hesaba geçiliyor... Yılda bir milyon koyun, beş yılda beş milyon koyun küçükbaş hayvan bu bölgeye kazandırmak demektir. Bizlerin başka bir uğraşı yoktur. Tabii İran sınırında olmamızdan dolayı ilimizde turizm de yükseldi. Geçimiş yıllarda yaşanan pandemi denden dolayı İran'dan gelen tursit sayısı azalmış olup, esnafımız bir takım sıkıntılar yaşamıştır. Fakat; çok şükür ki pandemi sonrası turist sayısı artması ile birlikte esnafımızın yüzü gülmüştür ve sürecin daha da iyi seviyeye geleceğine inanıyorum. 


Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Geçmişte yaşanan ekonomik sorunları çözüme kavuşturduğu gibi dünya genelinde yaşanan ekonomik sorun ülkemizede yansımaları olmuştur. Bu yıl dünya genelinde yaşanan ekonomik problemlerin etkisininülkemize de yansımaları olmuştur.  Lidemiz, içinde buluğumuz ekonomik sıkıntırımızın üstesinden daha önceden olduğu gibi bu yılda gelecektir.  Geçmişte ülkemizde karanlık olaylar yaşandı. Bunların en önemli unsurlarından biri ise; türban olayıdır.  Şuan içide bulunduğumuz ortama bakacak olursak, artık okullarımızda öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz türbanlarıyla gidebiliyorlar, resmi kurumlarda çalışan vatandaşlarımız türban özgürlüğü ile rahatça görevlerini yapabiliyorlar.


Yine aynı zamanda Askeri vesayet ortan kaldırıldı. Geçmişte yaşanan FETÖ hadisesi çok şükür ki hükümetimizin veya Cumhurbaşkanımızın dik duruşu ve halkımızın desteğiyle bu prpblemde ortadan kaldırılmış oldu.


YERSİZ ALGILAR OLUŞTURUYORUZ
"568.368 Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesiyle ilgili bakanlığımız gerekli çalışmaların son evresine gelmiştir. İnşallah. Ekim ayında Gazi meclisimizin açılması ile birlikte kanun teklifi meclisimize gelecektir. Kardeşiniz, dört yıldır TBMM komisyonu üyesi olarak; aktif bir şekilde görev yapmaktayım.  Alt ve üst komisyon çalışmalarında aktif bir rol oynamaktayım. Komisyon çalışmalarımızda da süreli dile getirildiği gibi ülkemizde çok kısa bir zamanda gerek doğalgaz rezervleri, gerekse; petrol rezervlerinin daha kısa zamanda gün yüzüne çıkarılarak ekonomimize büyük katkı sağlayacağı kanısındayım. Mualif kanatın "ekonomi kötü, batıyoruz" gibi algıları yersiz algılarıdır.


Keza, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın öncülüğünde Cumhurbaşkanımızın açıklayacağı konut yapım projesi emin olun ki kısa sürede yaşanan fahiş kira artışlarının önüne geçecektir. Bu ve bunun gibi birçok projeye yakın zamanda hayata geçirilerek, ekonomik sıkıntılar ortadan kalkacak bir gün ülkemiz daha büyük refah seviyesine kavuşacaktır. Önümüzde yapılacak 2023 seçimlerinde herkes görecek ki biz yine açık ara ile iktirda olacağız. Biz yine Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde iktidarda olacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Altılı masanın şimdiden dağılmaya başladığını herhes açıkça görmektedir daha iktidar hayallerine kavuşmadan şimdiden bakanlıklar paylaşımında bile anlaşamadıkları açıkça ortadadır. Rabbimin izni ve halkımızın desteği ile 2023 seçimlerinde yeniden tarih yazacağız. Van özelinde ise; 2 milletvekili arkadaşım, il başkanımız ve teşkilatımız ile Van'ın yararına olan bütün yatırımları takip ederek, hızlandırılması hususunda çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam edeceğiz. "


TARIMSAL ENSTİTÜ KURULMA KARARI ALINDI
Memleketimizde %74 tarım ve hayvancılık var. İlimizde tarımsal Enstitü kurulma kararı alındı. Bu enstitü hem üniversite üstü hem de bütün araştırmaların üstünde olan bir kuruluştur. Yeni sahada balıkçılıkta, balcılıkta küçükbaş hayvancılıkta ve meracılıkta en iyi şekilde araştırmalar yapılıp daha iyisini yapmak için çalışmalar yapılacak. Bunların ataması yapılıp, arsa bakıldıktan sonra bir ay içinde enstitü kurulacak. 
Başka bir ilde çok büyük bir çapta fıstık ve badem enstitüsü kuruldu. Bunlar ülkeye çok büyük miktarda gelir sağlıyor... Eski sistemle çoğaltamayız, ancak enstitü ile bu mümkün olabilir. Şu anda Siirt ilinde fıstık enstitüsünde öyle bir sistem yapılmış ki her eve gelir sağlanıyor. Vanda kurulacak olan enstitüde meyve sebze bakımından ya da hangi buğday çeşidinin nasıl elde edileceği, hangi toprakta yetişeceği konusunda o enstitüler rapor verecek. 


HALKIMIZIN İÇİNDEYİZ
"Saha çalışmalarımız kapsamında köylerimizi ziyaret ederek hemşehrilerimizle buluşuyoruz. Yaşanan sıkıntılar var ise; yerinde iştişare ederek, çözüme kavuşturuyoruz. Bizler, milletveli arkadaşlarımız ve teşkilatımızla birlikte sürekli halkımızın içindeyiz. Bulduğumuz her vakitte sokağa inerek, esnaflarımız ile bir araya geliyoruz.  Özellikle köy gezilerimizde şunu ifade ediyoruz: Özellikle Tarım bakanlığımızın Hayvancılık hususunda büyük destekleri söz konusudur. Bugün 100 tane koyun alan vatandaşımız, 2 sene faizsiz, ikiseneden sonra 5 beş yıl için düşük faizle ödeme yapacağı destekler mevcuttur. Diğer taraftan bölgemiz için büyük bir girdi olan yün çok değerlidir.  Köy gezilerimizde duyduğumuz kadarıyla dağlarda kırpılan yün toplanmayıp atılıyormuş. Oysa ki yün çok büyük bir değer olup ekonomimize kazandırılabilir. Geçmişten bu günümüze ülkemiz  dünyanın her tarafına küçükbaş hayvan ihracaatı yapmaktadır. Bugüne baktığımızda Van'ımız bu hususta yinede Türkiye'de ilk sırada olup, şuan üç yüz milyon küçükbaş hayvan mevcuttur.


TARIMDA VE HAYVANCILIKTA BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE İLERLİYORUZ
Bizden sonra Konya ilimiz bu sıralamada. Arazi konusunda da Türkiyenin beşinci büyük arazisine sahip il konumundayız. Tarımda ve hayvancılıkta bilinçli bir şekilde ilerleyebiliriz. Enstitü her sorunu giderecek bir kuruluş olacaktır. Gürpınar ilçemizde tarımsal organize sanayi kurulacak. Norduz koyunu sadece Vanda var. Hiçbir yerde örneği olmayan koyun cinsidir. Bu nedenle sadece küçükbaş hayvancılık yapılır. Bunlarda Vanın iddialı durumlarıdır. Bunları geri kazandırırsak kimse başka yere göç etmez. Kayıtlı işsiz sayısını da düşürmüş oluruz. Üretimin artması ile istihdam da artar. İhracatla ithalatın önüne geçmemiz lazım.


Kahraman'da Yirmi beş bin kişi Organize Sanayi Bölgesinde çalışmakta. Bizim nüfusumuz bir milyon yüz elli bindir. Sanayide toplam çalışan sayımız ise yedi bindir. Gevaş, Gürpınar ve diğer ilçelerde dışarıdan gelip çalışanlar oluyor. Onlarda bu sayede iş imkanı buluyor. Karaman'da bakliyat bütün Türkiye'de dağıtılıyor. Manisa Vestel'de on yedi bin kişi çalışıyor. Şu an enstitü, tarım, hayvancılık, işe alım sayesinde tekrar 1950li yıllardaki ticari zenginliğe kavuşulacak. Organize Sanayi Bölgesine şu anda çok büyük tekstil fabrikaları yapılıyor. 
Gürpınar ilçemizde açılışını yaptık. Çok belli başlı markalar yer alıyor. Gençlerimize ancak böyle istihdam sağlayabiliriz. Kendilerine ve ailelerini bir gelir sağlayabilsinler diye. Tarım dışında ilimize kazandırılacak sektörlerdir.


VANIN ÇEVRE YOLU SORUNU 
2009dan beri Vanın çevre yolu sorunu var. 2011 Van depreminde ise iyice işler çığırından çıktı. O dönemki belediyeler çeşitli maddelerle bu işleri maalesef geçen yıla kadar devam ettirdi. Üç etap kaldı bunlardan biri Edremit etabı. Bunun yakın takibini ben yapıyorum. Şu anda çevre yolumuz çok hızlı bir şekilde iki etap halinde yapılıyor. Diğer etabın ihalesi ise bazı maddelerden dolayı yıkımı var. Bu konutların hiçbir ruhsatı yok fakat yapılıyor. 
Tabii bunlar vatandaşların mülkiyeti haline geldi. Ruhsatsız olmalarına rağmen yetkililer uzlaşarak sorunları çözmeye çalışıyorlar. Çevre yolu iş programına göre takip ediliyor. İş günleri içerisinden çevre yolu yapılıyor. Biraz gecikmeli de olsa yoğun bir şekilde çalışılıyor. Sahil yolu ise İpekyolundan Yaşar Kemal parkına kadar devam ediyor... Oradan Çitören, Bardakçıdan devam ediyor... Sahil yolu Van için çok önemlidir.


ŞEHRİ, VAN GÖLÜNÜN KIYISINA TAŞIMAK
Van bugün turizmde hak ettiği konumda olsaydı, Bodrum gibi magazinden başka bir şey olmazdı. Zamanla turizmde de hak ettiği yere gelecek. Sahil yolunun birçok kısmı bitti. Bütün şehri Van Gölünün kıyısına taşımış olacağız. Van artık hem İran, Irak ve Türkiye şehri olacak. Van artık her konuda ön plana çıkmış olacak. 


Gereksiz algı oluşturmayıp sadece memleketimizin güzelleşmesi için çalışırsak Van Türkiyenin en güzel şehirlerinden olacaktır. Her zaman Vanımız ve halkımızın hizmetindeyiz. 


Türk Hava Yolları ilk defa bir toplantısını Vanda gerçekleştirdi. Uçak seferleri sayının az olması sebebiyle ilgili yapılan bir toplantıydı. Bu sorunların büyük bir kısmı çözülmüş sayılır. Yine bu konulara bağlı olarak Vanın çevresindeki surların yapısıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşme sağladık. Camilerin restore edileceği ve duvarların çekileceği hatta Diyarbakır ilimizin surları gibi çalışmalarının olacağı konusunda düğmeye basıldı. En kısa zamanda ihaleleri gerçekleştirilecektir. Ayrıca Vanda bilim merkezi kurulacak. Vanın yararına olacak her şeyin takibini yapıyoruz. Böylelikle Van daha turistik olacak ve daha çok ilgi uyandıracak. Şimdiden Vanın her sahil çevresinde yerleşkeler arttı. 


VAN GÖLÜ SAHİPSİZ DEĞİL, KORUNACAK
Van Gölünün korunması ile ilgili birkaç bilgi de vermek istiyorum. Van Gölü sahipsiz değil, korunacak. Fakat orada hiçbir şey yapılamayacakmış gibi bir algı yaratıyorlar. Vatandaşın oradaki arsası gittikçe değer kaybedecekmiş gibi lanse ediliyor. Fakat öyle bir şey söz konusu dahi olamaz. Van Gölünün koruma altına alınması, oranın kirletilmemesi göle akan bütün kirli suların kontrol altına alınması demektir. 


Daha önceden de katı atık tesislerinde olduğu gibi katı atıkların temizlenmesi olacaktır. Bu atıkların temizlenmesinden dolayı yayılan pis kokularda azalacaktır. Böylelikle Van Gölü daha temiz olacaktır.dedi.


VAN GAZETESİ - ÖZEL HABER - SEVDA UZUNYOL - RUKİYE AYDEMİR - EREN GÜLEŞÇE

Kaynak:Van Gazetesi

Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.