Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

[email protected]

girne

Van’da bu oyun tekrar su yüzüne çıktı

25 Ocak 2021
Van’da bu oyun tekrar su yüzüne çıktı

Bu oyun Van’ın gevaş ileçesinde yıllar sonra su yüzüne çıktı.oyunun asıl adı guhşegi” ve “topa kılle”diye bilenmektedir.

Van’da yıllardan  beri beyzbol geleneği soğuk kış günlerinde de küçüğünden büyüğüne herkes tarafından oynanıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Van, Şırnak ve Hakkari’de “topa garane”nin yanı sıra “guhşegi” ve “topa kılle” adıyla da bilinen beyzbol oyunu, 7’den 70’e herkesin ilgisini çekiyor. Gevaş ilçesine 25 kilometre mesafede bulunan yaklaşık 1000 nüfuslu Göründü Mahallesi sakinleri de kış günlerinde boş zamanlarında dedelerinden öğrendikleri bu oyunu oynuyor.

Soğuk havaya aldırış etmeden karlı tepedeki araziye çıkan mahalle sakinleri, eğlenceli anlara sahne olan oyunla günün yorgunluğunu atıyor. Mehmet Tubdemir ise “Bu oyunu gençler ve büyükler daha çok oynuyor. Havanın soğuk olmasının bir önemi yok. Güzel manzarada günün yorgunluğunu atıyoruz. Oynayacağımız alan da çok önemli. Van Gölü manzarası eşliğinde güzel oluyor. Zaman zaman düşüyoruz ama bu heyecan her şeye değiyor.” ifadelerini kullandı.

OYUN NASIL OYNANIYOR

Oyunda an az 6 kişiden oluşan iki takım seçiliyor. Vuruşun yapıldığı noktada her iki takımdan birer kişi yer alıyor. Oyunculardan biri topu havaya atarken rakibi de topa vurarak en uzağa göndermeye çalışıyor. Atıcı ile arkadaşları hedefe doğru koşuyor. Rakip takım oyuncuları da topu hedefe doğru koşan oyunculara vurmaya çalışıyor.


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.