Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

Başkan Uğurlu 'Yapılan Düzenleme Tüketicyi Zayıf Düşürmüştür'

02 Eylül 2022
Başkan Uğurlu 'Yapılan Düzenleme Tüketicyi Zayıf Düşürmüştür'

Tüketiciler Birliği Derneği Van Şube Başkanı Erhan Uğurlu, 23 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ tüketici haklarının korunması ile ilgili yapılan düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi.



 23 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ tüketici haklarının korunması ile ilgili açıklama yapan Tüketiciler Birliği Derneği Van Şube Başkanı Erhan Uğurlu"Yapılan düzenlemenin 

6502 sayılı ‘Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a açıkça aykırı hükümler getirmesiyle beraber tüketiciyi zayıf düşürmüştür" diyerek tepkisini dile getirdi.


Tüketiciler Birliği Derneği Van Şube Başkanı Erhan Uğurlu,  23 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ tüketici haklarının korunması ile ilgili yapılan düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi.

Başkan Uğurlu" Kanunla getirilmiş bir emredicihükme ynetmelik ile kısıtlama getirilemez. Mevzuatta açıkça belirtilen Anayasa, Kanun,Tüzük ve Yönetmenlik hiyerarşisinin mantığı ihlaledilmiştir.

"TÜKETİCİYE KRMIZI KART GÖSTERİLDİ"

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde teknoloji ürünlerinde cayma hakkının tamamen kaldırılmasıyla beraber diğer ürünlerin iadesi söz konusu olduğunda kargo ücretlerinin tüketicilere yükletilmesine anlam veremiyoruz. Düzenlemede ürünün ayıplı olması halinde iade bedelinde muaf tutulacak diyilmesi uzaktan satışlarda doladırıcıların çoğalmasına sebebiyet verebilir. Bu düzenleme ‘nasıl olsa iade edilemez’ diye düşünen ve yalan-yanlış reklam veren, kötü niyetli internet satıcılarının işine gelecek.

İlgili yönetmelikte ‘Tüketiciye teslimi yapılmış olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin sözleşmeler’de tüketici için şartsız olarak getirilmiş olan 14 günlük cayma hakkının geçerli olamayacağı hükmü öngörülmektedir. 

Bir başka ifadeyle internet üzerinden satın alınan elektronik mallarda cayma hakkı kullanılamayacak. Satıcı farklı ürün özellikleri belirtse, olmayan şeyleri varmış gibi gösterse ve tüketiciyi internet üzerinden kandırsa bile iade hakkı kullanılamayacak. Bu düzenlemenin anlamı tüketicilere kırmızı kart göstermek demektir.

"

Yapılan düzenlemenin tüketici iradesinin sakatlanmasına yol açacak ardından ortadakimağduriyetlerin çözümü noktasında kimse birşey yapamayacak. Bu durumile alakalı GenelBaşkanımız sayın Mahmut Şahin düzenlemenin iptali için Danıştay'a başvurdu. Kanun çerçevesi dahilinde olan haklarımızı inşallah geri alacağız.

" MÜCADELEMİZ TÜKETİCİLER İÇİN"

Her alanda tketici haklarını savunmada ger kalmadık kalmayacağız. Nerde olursa olsun "Güzel bir Van için" sloganımızla ayaklarımızı yere sağlam basarak tüketici özelinde kamuoyuna hizmet boynumuzun borcudur. Göreve geldiğimiz günden bu yana kentte olan bilincin çok daha yukarılara taşıdık. Tüketicilerimiz haklarını aramada korkak durmaması gerekir. Öğrenerek, gücümüzün farkına varmalıyız. Yaptığımız hizmetler topluma büyük katkılar sağladı. Bu anlamda tüm herkesin sevgisini kazandık. Bundan sonra çok daha çalışarak çocuklarımızın bizlere emanet ettiği güzel yarınlarımıza sahip çıkmalıyız.


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.