Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

girne

Kurban bayramı için önemli uyarı

07 Temmuz 2022
Kurban bayramı için önemli uyarı

Van İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, kurban bayramı öncesi bir mesaj yayımlayarak, kurban kesimi, kist hidatik hastalığı ve kurban bayramında beslenme gibi konularda önemli açıklamalar da bulundu.

Kurban Bayramı öncesi önemli konularda değerlendirmelerde bulunan Van İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Kurban Bayramında Beslenme, Kurban Bayramında Kesik ve Yaralanmalar ile Kist Hidatik Hastalığı konularında vatandaşları uyardı. Sünnetçioğlu, “Tüm bayramlarda olduğu gibi bu bayramda da halkımızın sağlıklı bir şekilde bayramlarını geçirmeleri adına hastanelerimizde gerekli önlem ve tedbirleri almış bulunmaktayız. Bu anlamda vatandaşların ve sağlık çalışanlarının mübarek Kurban Bayramlarını tebrik ediyorum.” İfadelerini kullandı. 


SÜNNETÇİOĞLU’NDAN ÖNEMLİ UYARILAR


Kurban Bayramı’nda hijyen ve sağlık koşullarına gereken önemin verilmesinin toplum sağlığı açısından son derece önem arz ettiğini dile getiren Prof. Dr. Sünnetçioğlu, “Et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda akciğer ve karaciğere yerleşerek hayvanlardan insanlara geçebilen ‘Kist Hidatik’ hastalığına karşı dikkatli olunması gerekiyor. Özellikle kurban bayramlarında kesilen hayvanların hastalıklı doku ve organlarının çevreye atılması ile bu hastalık yayılıyor.” Dedi. 


 HİDATİK KİST HASTALIĞI NASIL OLUŞUR? 


Sünnetçioğlu, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Uygun olmayan koşullarda kesilen kurbanlardan arta kalan iç organların köpek ve benzeri hayvanlar tarafından yenmesi sonucu ‘hidatik kist’ hastalığı oluşabilmektedir. Kestikleri kurbanın iç organlarında kiste rastlayan vatandaşlarımızın kesinlikle bu sakatatları yememeleri ve bu organların diğer hayvanlar tarafından da tüketilmesine engel olmak için derin bir çukur kazarak toprağa gömmeleri gerekmektedir.” 


KURBAN KESEN VATANDAŞLAR YARALANINCA NASIL BİR TEDAVİ UYGULANMALI? 


Kurban kesme ibadetini yerine getiren vatandaşları, hayvanlarını belediyelerin belirlediği yerlerde kesmeleri ve kasaplardan yardım almaları konusunda da uyarıda bulunan Sünnetçioğlu, “Maalesef her yıl yüzlerce vatandaşımız kurban keserken yaralanmakta ve hastane acillerimize başvurmaktadır. Özellikle kesim sırasında kaçan hayvanlar nedeniyle ciddi yaralanmalar hatta ölümler yaşanabilmektedir. Kesim esnasında gelişebilecek yaralanmalarda vatandaşlarımızın, yarayı temiz bir bezle bastırarak mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları, evde kendi imkânları ile  tütün, kül, vb. maddeler sürerek tedavi etmeye çalışmamaları gerekmektedir.” Şeklinde konuştu. 


“VATANDAŞLARIN VE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ KURBAN BAYRAMLARINI TEBRİK EDİYORUM”


Kurban Bayramının sadece kurban vazifesinin yerine getirildiği günler değil komşuluk, akrabalık, birlik ve beraberlik duygularının pekiştirilmesine neden olan günlerdir. Tüm bayramlarda olduğu gibi bu bayramda da halkımızın sağlıklı bir şekilde bayramlarını geçirmeleri adına hastanelerimizde gerekli önlem ve tedbirleri almış bulunmaktayız. Vatandaşların ve sağlık çalışanlarının mübarek Kurban Bayramlarını tebrik ediyorum.” Diye ekledi. 



Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.